Р   Е  Ш  Е  Н  И Е

 

Гр.Ивайловград, 28.07.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на дванадесети  юли, две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

Председател: Т.КИРКОВА

 

при секретаря Кр.Х., като разгледа докладваното от съдията АХД № 47 по описа на съда за 2016год. и, за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Р    Е   Ш   И:

 

 

                                 ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  №16-0276-000044/11.05.2016г. на началника на РУ на МВР Ивайловград, с което на П.А.Т., ЕГН ********** за нарушение на чл.103 от ЗДП, на основание  чл.175  ал.1 т.4  от ЗДП са наложени административни наказанияГлоба  в размер на 100лв. иЛишаване от право да  управлява МПСза срок от 3 месеца, като незаконосъобразно.

                       Решението подлежи на касационно обжалване пред АС - Хасково в 14 дневен срок от получаване съобщението за изготвянето му.                                                                                                

 

 

 

 

                                                                      Районен съдия:

 

                               

                           МОТИВИ:  Производството е образувано по жалба на П.А.Т. срещу НП №16-0276-000044/11.05.2016г.  на началника на РУ - Ивайловград към ОДМВР – Хасково. Оспорва материалната компетентност на актосъставителя и  на АНО. Твърди, че жалбоподателят не е извършил  вмененото му нарушение.  Не били спазени изискванията на чл.57 ал.1 т.5 от ЗАНН.  Счита атакуваното НП за неправилно, незаконосъобразно, постановено при съществени процесуални нарушения, поради което моли съдът да го отмени.

                                В съдебно заседание   се явява лично и с процесуален представител, като поддържат възраженията си,  изложени в жалбата.  

                     Началникът на РПУ – Ивайловград, не се явява, не се представлява.

                       

ДОКАЗАТЕЛСТВА И  ФАКТИ   ПО   ДЕЛОТО

 

                                 Съгласно съдържаниeто на АУАН № 41/14.04.2016г., съставен от пол. инспектор „ПК” -  Н.К. ***,  П.А.Т.  на 27.03.16г., около 22.30ч. в близост на кръговото кръстовище, в посока гр.Ивайловград, като водач  на МПС -- лек автомобил „Фолксфаген голф”, с рег. № ******** собственост на Б.М.Х. ***, при подаден сигнал за спиране  със стоп палка и светлинен сигнал от контролните органи – служители на ГПУ – Ивайловград, не е изпълнил задължението да спре на посоченото  от представителя на службата  за контрол място.  Вмененото нарушение е по чл.103 от ЗДП.  Актът е връчен и подписан от нарушителя на 19.04.2016г. В графа „Обяснения и възражения” той е записал, че  не му е подадена стоп-палка и затова не е спрял.

                                Въз основа на АУАН е издадено  процесното НП, като за извършеното нарушение по чл.103 от ЗДП  на основание чл. 175 ал.1 т.4 от ЗДП жалбоподателят е санкциониран с “Глоба” от  100лв. и   Лишаване от право да  управлява МПСза срок от 3 месеца. НП е връчено на нарушителя на 03.06.16г. лично, срещу подпис.

              

                                    ПРАВНИ    ИЗВОДИ

 

                                Съгласно представените по делото доказателства АУАН и процесното НП са издадени  от органи, имащи  правомощия за това.

                    Жалбата  е подадена в срок от лице, имащо правен интерес, поради което е допустима, разгледана по същество е основателна по следните съображения: Съгласно разпоредбата на чл.103 ЗДП при подаден сигнал за спиране от контролните органи, водачът на пътно превозно средство е длъжен да спре плавно в най-дясната част на платното за движение или на посоченото от представителя на службата за контрол място и да изпълнява неговите указания. Видно от текста на чл.165 (1) т.1  Определени от министъра на вътрешните работи служби контролират спазването на правилата за движение от всички участници в движението…, а съгласно ал.2, т.1  на същия член, при изпълнение на функциите си по този закон определените от министъра на вътрешните работи служби имат право да спират пътните превозни средства...  На свой ред  чл. 175. (1) т.4 от ЗДП наказва  с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който откаже да изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението.

            Съгласно приобщената към делото Заповед № 8121з – 748/24.6.15г. на министъра на МВР за определяне на лицата, имащи право да осъществяват контролна дейност по ЗДП, полицейските  служители  на ГПУ – Ивайловград не попадат в посочения в нея кръг от оправомощени лица.

                                  От гореизложеното следва, че служителите на ГПУ – Ивайловград не  са контролни органи по смисъла на чл.165 ал.1 и ал.2 от ЗДП и следователно не е осъществен фактическият състав на вмененото   на жалбоподателя нарушение. Липсата на материална компетентност на органа  установил нарушението е съществено нарушение на  закона, водещо до порочност на издаденото НП.

                                  С оглед изложените съображения съдът намира, че обжалваното НП е постановено при неправилно приложение на приложимия нормативен акт - ЗДП и следва да бъде отменено,   като незаконосъобразно.  

                                  Мотивиран от изложеното, съдът постанови решението си.                      

 

 

                                          

 

 

                                                       Районен съдия: