Р Е Ш Е Н И Е 

 

Гр.Ивайловград,  04.10.2016 г.

 

 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на двадесети септември, две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

Председател: Таня Киркова

 

при секретаря М.Й., като разгледа докладваното от съдията н.а.х. дело № 46 по описа за 2016 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

 

 

                                Производството е образувано по жалба на А.К.К., с  ЕГН ********** ***-0276-000043/11.05.2016г. на началника на  РУ "Полиция" - гр. Ивайловград към ОД МВР – Хасково.

                     Обжалва  процесното НП, като го намира за  незаконосъобразно и неправилно. Сочи за допуснати съществени нарушения на процесуалния закон, изразяващи се в несъответствие в съдържанието, описано в АУАН и процесното НП. Това водело до неяснотта на обвинението и нарушавало правото му на защита. 

                                   С оглед на изложеното, моли съдът да отмени изцяло НП № 16-0276-000043/11.05.2016г.   на Началника на РУ "Полиция" гр.Ивайловград,  като незаконосъобразно и неправилно.

 

 

ДОКАЗАТЕЛСТВА И ФАКТИ ПО ДЕЛОТО

 

                   След като обсъди приетите по делото доказателства, съдът констатира следното:  Акт за установяване на административно нарушение № 46/29.04.2016г., е съставен  срещу А.К.К.  за това, че на 29.04.2016г., около 11.00ч., на републикански път II – 59,  до разклона  за с.Падало, в посока гр.Ивайловград,  управлява МПС – лек автомобил „Ауди А 6”, с рег.№ СМ 2559 АР, негова  собственост, без да има сключена застраховка „Гражданска застраховка” на автомобилистите. За нарушени са посочени разпоредбите на  чл.483 ал.1,т.1 от КЗ.  Актът е подписан от нарушителя без възражения, като му е връчен препис от него.

                Описаните в  процесното НП   № 16-0276-000043/11.05.2016г. обстоятелства не  съответстват на тези в АУАН, въз основа на който е издадено същото. В него  нарушителят е посочен като водач на лек автомобил „Мерцедес Ц 220 ЦДИ”, с рег. СМ 2599 АР, след което е описана друга фактическа обстановка, без да става ясно, кой е водачът на лек автомобил „Ауди А 6”, с рег.№ СМ 2559 АР.

                 С НП на жалбоподателя, на основание чл.638, ал.1 т.1 вр. с чл.461 т.1 от КЗ, е наложено административно наказание  "Глоба" в размер на 250 лева.

                 От разписка към НП се установява, че то е му е връчено на  1.6.2016 г., а на 6.6.2016г. е подадена жалба срещу него.

                  Приложените по делото Удостоверения № 30999/3.12.14г. и № 28082/30.10.14г, както и Заповед № 244/28.01.2016г.  на директора на ОД МВР – Хасково, удостоверяват материалната компетентност на актосъставителя и издалия НП.

                    При разпита си в съдебно заседание   свидетелите, дават показания, които са  непротиворечиви, изчерпателни и се допълват, като потвърждават описаната в АУАН фактическа обстановка. Жалбоподателят поддържа жалбата  на основанията, изложени в нея – допуснати съществени процесуални нарушения в административното производстово по издаване на  НП.

 

ПРАВНИ    ИЗВОДИ

 

 

                       При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:   Жалбата е подадена в срок от лице, имащо правен интерес от оспорването,  което я прави процесуално допустима.  АУАН е съставен от компетентно длъжностно лице –  служител на РУ-Ивайловград към МВР  – Хасково, имащ права за контрол по ЗДвП.  НП е издадено от компетентен орган в рамките на правомощията му. Правилно е определена правната квалификация както  на нарушението, така и съответстващата му санкционна разпоредба.

                  При издаването на процесното НП  съдът установи, че е допуснато съществено процесуално нарушение от характер да опорочи административно-наказателното производство по реализиране отговорността на жалбоподателя, поради което  е налице формална предпоставка за отмяната му. Обстоятелствата на нарушението, описани в атакуваното НП, не съответстват на тези в АУАН, въз основа на което то е издадено.  На нарушителя с акта е вменено  едно нарушение, а в НП е описано друго. Това внася неяснота   и осуетява  възможността за преценка от съда и накърнява правото на пълноценна защита на нарушителя. Доколкото НП  има характер на  обвинителен и санкционен акт,  следва  да има пълно съответствие между  обстоятелствената му част и формулирания въз основа на нея диспозитив, който вменява нарушение и налага наказание.    

                    Този съществен пропуск на административното производство прави издадения наказателен акт на АНО незаконосъобразен и в това си качество той  следва да бъде отменен.  

                   Водим от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1, пр.3 от  ЗАНН, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

               ОТМЕНЯВА НП  № 16-0276-000043/11.05.2016г.   на началника на РУ „Полиция” – Ивайловград към ОД МВР - Хасково, с което на А.К.К., с  ЕГН ********** е наложено административно наказание "Глоба" в размер на 250 лева на основание чл.638, ал.1 т.1 вр. с чл.461 т.1 от КЗ, като  незаконосъобразно.

                 Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Хасково в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                     

                                                

                                                                                         Районен съдия: