Р     Е     Ш     Е     Н    И    Е

 

Гр.Ивайловград, 23.06.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

                    Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на двадесет и трети юни, две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

                                                      Председател: Т.КИРКОВА

 

при секретаря М. Йордаова, като разгледа, докладваното от съдията Н.А.Х.дело №44 по  описа  за 2016год.

 

Р   Е   Ш    И :

 

 

                 НАЛАГА на нарушителя С.Р.Р., ЕГН **********, неженен, със средно  образование, неосъждан, български гражданин, безработен на основание чл.1, ал.2 вр. с ал.1 т.2 от УБДХ, затова че на 09.05.2016г., около 9.30 часа, на публично място – на улицата, пред недовършената черква на с.Железино, общ.Ивайловград, пред  повече хора, е извършил  непристойна проява спрямо  А.Б., в качеството му на длъжностно лице, изпълняващо задължение за връчване на наказателно постановление, изразяваща се в отправени към него ругатни, обиди,  и псувни: „Ще ти еба боклуците!”, „Боклуци”,  като му нанася два удара  с длан в лицето, демонстрирайки  оскърбително отношение и държане към   орган на власт, с което е нарушил обществения ред и спокойствие,  наказание Глоба” в размер на 100лв.              

   Решението подлежи на обжалване пред ОС – Хасково в срок от 24 часа, считано от днес.

   Насрочвам делото пред ОС – Хасково на 28.06.2016г. от 14.00часа.

                                                       

                                                               Районен съдия:

 

МОТИВИ:                                        НАХД №44/2016год.

 

 

                          Нарушението е доказано по несъмнен начин. На 09.05.2016г., между 9.00 и 9.30 часа, в с.Железино, общ. Ивайловград А.Д.Б., упълномощен да връчва НП от кмета на  община – Ивайловград заедно с още три лица Ж.Ц.С. и Б.В.Т.,*** и кметът на с.Железино – А.А.Ъ. отиват, за да връчат НП на лицето С.Р.Р., издадено от Министерството на Енергетиката.   Намират го пред недовършената черква на с.Железино, вдясно от пътя, да пасе кравите. Б. му обяснява за какво го търсят, като  на въпроса му за каква сума става дума той му отговаря, че  глобата е в размер на 50 000лв.  Това предизвиква гняв у Р., той започва да отправя обиди и псувни към Б. и околните: „Ще ти еба боклуците!”, „Боклуци”,  като му нанася два удара  с длан в лицето, смачква и хвърля връчваното му НП.

                              В съдебно заседание нарушителят се признава за виновен,  изразява  съжаление за извършеното. Извинява се на Б. и С.  за отправените обиди и  удари, като обяснява поведението си с афекта, в който е изпаднал след като е чул за каква сума става дума.

                              Съдът след като обсъди приложените по делото доказателства, събрани чрез  писмени документи, разпит на свидетели  и  обясненията, дадени от нарушителя, намира, че следва да определи наказание при превес на смекчаващите вината обстоятелства. Нарушителят Р. е  млад човек с три деца, няма постоянна работа, неосъждан. Съжалява за извършеното и обещава, че няма да се повтори подобно непристойно поведение.

                              Съдът е на мнение, че следва да му наложи наказание „Глоба” в минималния размер от  100 лева.  Намира, че то е съобразено със степента на обществена опасност на нарушението, личността на нарушителя, настъпилите общественоопасни последици  и ще постигне целите на личната и генерална превенция на закона.     

                                      

 

                                                                          Районен съдия: