Р     Е     Ш     Е     Н    И    Е

 

Гр.Ивайловград,22.06.2016г.

 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

             Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на девети юни, две хиляди и шестнадесета година в състав:  Председател: Т.Киркова

при секретаря К.Х., като разгледа докладваното от съдията НАХД 25  по описа на съда за 2016год. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

                  Р    Е   Ш   И:

 

  ОТМЕНЯВА Наказателно постановление 1/28.03.2016г. на кмета на Община  Ивайловград, с което на  Е.П.Т. ***,с ЕГН ********** за нарушение разпоредбите на чл.15 т.4  от Наредба 1  за  обществения ред в Община - Ивайловград   е наложено административно наказаниеГлобав размер на 100лв., като незаконосъобразно.

   Решението подлежи на касационно обжалване пред АС - Хасково в 14 дневен срок от получаване на съобщението за изготвянето му.

                                               

                                                  Районен съдия:

         МОТИВИ: Производството е образувано по жалба на Е.П.Т., ЕГН ********** ***/28.03.2016г. на кмета на ОбщинаИвайловград. Твърди, че към  датата на нарушението не е била служител в заведението, посочено  в НП.  Моли  съдът да го отмени.

          В съдебно заседание, чрез процесуалния си представител поддържа жалбата, като акцентира на несъответствие между визираното деяние и разпоредбите посочени за нарушени и липса на материална  компетентност на актосъставителя.

          АНО -  Кметът на Община  Ивайловград не се явява, не се представлява.

            

  Доказателства и факти по делото

 

         Към делото са приобщени като доказателства: АУАН 6/17.12.2015г., съставен от полицейски инспектор при РУ на МВРИвайловградИ.М., съгласно чието съдържание: ” Е.П.Т. *** на 13.11.2.2015г., около 23.00ч., в ресторант в гр.Ивайловград,  ул.”Г.С.Раковски”, 20, в качеството си на длъжностно лице – „барманв ресторанта е допуснала присъствието на непълнолетни лица  след 22 часа без придружител в заведението-пълнолетни дееспособни лица, следните непълнолетни лица / изброяват се лицата, като се посочват  техните единни граждански номера/….

        С АУАН е вменено нарушение на разпоредбите на чл.15  т.4  от Наредба 1  за  обществения ред в Община - Ивайловград. Актът е съставен в присъствието на нарушителя, подписан от него и му е връчен веднага  след съставянето му.

         Въз основа на АУАН е издадено  процесното НП,  като обстоятелствената му част  повтаря тази на акта, като Т. е санкционирана  на основание чл.64 ал.1 т.1 от Наредба 1 за  обществения ред в Община - Ивайловград сГлобаот 100лв. НП е връчено на нарушителя на 31.03.2016г.

По делото са приобщени писмени документи, изясняващи обстоятелствата по делото:    Удостоверение от ОбщинаИвайловград, от което е видно, че на посочения в НП адрес  се помещава ресторант и хотелЛайт Касъл” , стопанисвани от наемателяЕлком АМ  ЕООД.    Със Заповед 6/1.10.2015г., подписана от управителя наЕлком АмЕООД, е прекратено трудовото правоотношение с жалбоподателката, считано от същата дата. От Справка за приети и отхвърлени уведомления по чл.62 ал.5 от КТ на НАП - ТДПловдив от 5.10.15г., е видно, че  прекратяването на трудовия договор е регистрирано в НАП. По делото са приложени също  Трудов договор 28/2.11.15г.,  сключен между жалбоподателката и фирмаЛъки – 7 „ ЕООД за срок от 6 месеца за длъжносттасервитьорв отделСнек бар”, като  е отбелязано, че работникът е постъпил на работа на 3.11.15г.;  Допълнително споразумение към ТД, считано от  1.1.16г.; Длъжностна характеристика на длъжносттасервитьор на фирмаЛъки – 7 „ ЕООД;  Уведомление и Справка за приети и отхвърлени уведомления по чл.62 ал.5 от КТ на НАП - ТДПловдив от 2.11.15г. за сключения с жалбоподателката ТД с фирмаЛъки – 7 „ ЕООД.

        Актосъставителят, в качеството му на единствен пряк свидетел на нарушението обяснява, че при проверката жалбоподателятТ. е  работила като барман в проверяваното заведение, като уточни, че се касае за ресторанта, намиращ се в  комплекса –„Лайт Касъл”. Обясни, че АУАН бил съставен в нейно присъствие, връчен е лично и подписан от Т..

               

                     ПРАВНИ   ИЗВОДИ

 

       Жалбата е подадена в срок и от лице,  което има правен интерес, поради което е процесуално допустима.

       При съставянето на АУАН и издаването на НП не са допуснати процесуални нарушения, които биха опорочили административно-наказателното производство по реализиране отговорността на нарушителя,  поради което липсват формални предпоставки за отмяна на НП.    АУАН и НП съдържат всички изискуеми реквизити съгласно  чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН.    АУАН е съставен, а НП е издадено от компетентни длъжностни лица, видно от разпоредбата на чл.65 ал.1   и чл.66 от цитираната по-горе  Наредба 1.  Съгласно текста   на  чл.15 т.4 от същата се забранява  допускането на малолетни след 20.00часа и непълнолетни след 22.00часа в заведения и на обществени места без родител, настойник или друго упълномощено  пълнолетно дееспособно лице, като на основание  чл.64 ал.1 т.1  на нарушителите се налага административно наказаниеГлоба”, като за  физически лица  тя е  от 100 до 300лв., а за юридическитеот 200 до 500лв..

                  След анализ на  приобщените по делото доказателства се изясни фактическа обстановка, неотговаряща на  описаната  в  АУАН и в атакуваното НП - жалбоподателката  не е била в трудово или гражданскоправно отношение с наемателя на заведението, намиращо се на ул.”Г.С.Раковски”, 20 в гр.Ивайловград - Елком АМ  ЕООД,  съответно не е била със статут на длъжностно лице -  барман, на което по съответния ред е вменено  посоченото в чл.15 т.4 от Наредба 1 задължение да не допуска  малолетни и непълнолетни в него без придружител, поради което не би могла да бъде субект на нарушението.                                     Следователно не се доказа  Е.Т. да е извършила вмененото й нарушение. С оглед гореизложеното съдът намира НП 1/28.03.16г. за незаконосъобразно, като недоказано и следва да бъде отменено изцяло.

       Мотивиран от изложеното, съдът постанови решението си.

                                              

 

 

                                                                           Районен съдия: