Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

гр. ИВАЙЛОВГРАД, 15.03.2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, в открито съдебно заседание на петнадесети март две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калоян Петров

 

при секретаря К.Х., като разгледа докладваното от съдията НАХД № 21/2016 г. по описа на съда, за да се произнесе съобрази следното:

Производство по чл. 4 и следващите от УБДХ.

Внесена е преписка по изготвен Акт № 3 за констатирана проява на дребно хулиганство от 14.03.2016 г. на РУ на МВР - Ивайловград по отношение на гражданина А.К.А. ***, ведно с приложени към него обяснения на нарушителя и свидетели.

На нарушителя е съставен акт за констатиране на дребно хулиганство, за извършена непристойна проява, изразена в оскърбително отношение, и употреба на неприлични изрази – „Ще те запаля”, „Ще изгориш като факла”, „Какъв си ти бе, докарай ченгетата”, „Айде да се бием”, „Ще те смачкам”, „Ще те потроша”, на публично място – игрална зала „Е.”, пред повече хора, с което се нарушава обществения ред и спокойствие, а именно:

На 09.03.2016 г. около 22.30 часа А.К.А. отишъл в игрална зала “Е.”, находяща се в гр. Ивайловград, ул. “****” № **, във видимо нетрезво състояние. По същото време в заведението били на работа, като крупиета Й. Х. К. и Г. Д. А. Още с влизането си в залата А.А. започнал да вика на висок глас, да вдига голям шум и да издава крясъци, като се разхождал между игралните апарати и клиентите, с което е пречил на останалите посетители в игралната зала. Работещият като крупие Й. К. направил неколкократни предупреждения на А. Г. да не вика, да не пречи на останалите клиенти, както и да напусне помещението, тъй като по вътрешните правила нямал право да допуска лица в нетрезво състояние. Въпреки отправените му покани и предупреждения да напусне залата, А. Г.продължил да се държи грубо,  да вика на висок глас и да се държи оскърбително към останалите клиенти и към работещите крупиета. При тези обстоятелства К. натиснал паник бутона, за да дойде охраната на заведението от фирма „РИС – 999”. На мястото дошъл охранителя Д. М. Я., който след като разбрал за поведението на А. Г. го предупредил да спре с непристойните прояви и да напусне игралната зала. Афектиран от това Г. започнал да отправя неприлични изрази и закани към охранителя Я. с думите - “Ще те запаля”, „ще изгориш като факла”, “Какъв си ти бе, докарай ченгетата”. Д. Я. се е опитал да изведе Г. навън, но същият се съпротивлявал, бутал и не е искал да излезе. Това наложило да се обадят на полицията за оказване на съдействие. През времето когато са чакали да дойдат служителите от РУ Ивайловград, А. Г. отново ходил по игралните апарати и досаждал на клиенти, като викал на висок глас и издавал крясъци.

Дошлите на мястото служители от РУ Ивайловград Н. И. К. и Н. К. Р. съставили протокол за предупреждение на основание чл. 65 от ЗМВР на А. Г. - да не влиза в пререкания и да не отправя закани и заплахи, и да не нарушава обществения ред. В присъствието на служителите от РУ - Ивайловград Г. отправил неприличните думи към охранителя Д. Я. - “Айде да се бием” , „Ще те смачкам”, Ще те потроша”. След известно време А. Г. напуснал игралата зала.

От извършените непристойни прояви и действия от страна на А.К.А. се възмутили гражданите Й. Х. К., Г. Д. А., Д. М. Я., Н. И. К., както и играещите лица в игрална зала “Е.”.

Нарушителят в съдебно заседание дава обяснения, че действително е извършил описаните действия и съжалява за извършеното. Бил употребил алкохол.

Заявява, че в обществото е известен с прозвището „Г***”, по фамилното името на дядо му и е разбрал, че описаните в акта фактически обстоятелства се отнасят за него.

От приетите като доказателства писмени обяснения на нарушителя и свидетелите, обясненията на нарушителя в съдебно заседание, се установи описаната в акта фактическа обстановка, а именно на 09.03.2016 г. около 22.30 часа А.К.А. отишъл в игрална зала “Е.”, находяща се в гр. Ивайловград, ул. “К. П. В.” № ***, във видимо нетрезво състояние. По същото време в заведението били на работа, като крупиета свидетелите К. и А.. Още с влизането си в залата А. започнал да вика на висок глас, да вдига голям шум и да издава крясъци, като се е разхождал между игралните апарати и клиентите, с което пречил на останалите посетители в игралната зала. Свидетелят К. направил неколкократни предупреждения на А. да не вика, да не пречи на останалите клиенти, както и да напусне помещението, тъй като по вътрешните правила нямал право да допуска лица в нетрезво състояние. Въпреки отправените му покани и предупреждения да напусне залата, А. продължил да се държи оскърбително към гражданите намиращи се в игралната зала, като викал и се държал заплашително. При тези обстоятелства К. натиснал паник бутона, за да дойде охраната на заведението от фирма „РИС – 999”. На мястото дошъл охранител - свидетеля Я., който след като е разбрал за поведението на А., го предупредил да спре с непристойните прояви и да напусне игралната зала. Афектиран от това А. започнал да се държи оскърбително и към свидетеля Я., като отправил към него думите - “Ще те запаля”, „Ще изгориш като факла”, “Какъв си ти бе, докарай ченгетата”. Я. се опитал да изведе А. навън, но същият се съпротивлявал, бутал и не е искал да излезе. Това наложило да се потърси помощта на полицията. През времето докато чакали да дойдат служителите от РУ - Ивайловград, А. отново ходил покрай игралните апарати и обезпокоявал клиентите, като викал и издавал крясъци.

Дошлите на мястото служители от РУ – Ивайловград - свидетелят Н. И. К. и Н. К. Р., съставили протокол за предупреждение на основание чл. 65 от ЗМВР на А. - да не влиза в пререкания и да не отправя закани и заплахи, и да не нарушава обществения ред. В присъствието на служителите от РУ – Ивайловград, А. продължил да се държи оскърбително към свидетеля Я. като отправил към него думите - “Айде да се бием” , Ще те смачкам”, Ще те потроша”. След известно време А. напуснал игралата зала.

Свидетелите са възмутени.

Нарушителят А. не е осъждан, видно от справка за съдимостта му.

От характеристична справка се установява, че понякога злоупотребява с алкохол и поради това става агресивен, като и от приложеното НАХД № 52/2013 г. се установява, че и друг път е наказван за проява по УБДХ.

Съдът намира, че актосъставителя е извършил едно смесване на съставите на дребно хулиганство. Това обаче не е накърнило правото на защита на нарушителя, защото той е имал възможност да се защити срещу повече факти и нарушения, а не срещу по-малко. В описанието на нарушението се съдържа описание на две кумулативно извършени нарушения. Не е посочено и че оскърбителното отношение е към гражданите, но това се установява ясно от описанието на обстоятелствата при които е извършено нарушението.

Освен това съгласно чл. 53, ал. 2 ЗАНН, приложим и в настоящото производство на основание чл. 9, ал. 2 от УБДХ, наказателно постановление /в случая решение/ се издава и когато е допусната нередовност в акта, стига да е установено по безспорен начин извършването на нарушението, самоличността на нарушителя и вината.

Съдът намира, че тази хипотеза е налице и в случая, поради което следва да се произнесе по същество на извършване на нарушението.

Съдът намира, че по описания начин А.К.А. е извършил хулиганска проява под формата на оскърбително отношение към гражданите намиращи се в в игрална зала “Е.”, находяща се в гр. Ивайловград, включително към свидетеля Я., които е извършил на публично място пред повече хора, като е нарушил обществения ред и спокойствие.

Нарушението, предвид характера му и конкретните проявни форми е от ниска към средна степен на тежест, с оглед на интензивността и конкретните форми на проявата – вдигане на шум и провокиране на свидетеля Я. към сбиване, станала е достояние на граждани намиращи се в игралната зала, чието спокойствие е било нарушено, а с оглед личността на дееца, е към ниска степен тежест за този вид административни нарушения.

Предвид така изложеното и за постигане на целите на личната и генерална превенция - превъзпитание на нарушителя и предотвратяване на други подобни прояви от него и други граждани, съдът намира, че на нарушителя А.К.А., следва да бъде наложено наказание – "Глоба" в минималния предвиден в УБДХ размер от 100 лева.

Съдът мотивира вида и размера на наказанието и с изразеното от А. съжаление за извършеното, както и с оказаното съдействие на съда за разкриване на обективната истина.

Съдът счита, че така определеното наказание по вид и размер е най - подходящо за въздействие върху нарушителя и ще го мотивира към зачитане на законността и обществения ред.

Освен това по констатациите в Акт № 3, че нарушителя А. е извършил дребно хулиганство във формите на употреба на неприлични изрази на публично място пред повече хора, съдът счита, че нарушителят следва да бъде оправдан, тъй като изразите: „Ще те запаля”, „Ще изгориш като факла”, „Какъв си ти бе, докарай ченгетата”, „Айде да се бием”, „Ще те смачкам”, „Ще те потроша”, нямат характер на неприлични такива.

Предвид гореизложеното, Съдът

 

        Р  Е  Ш  И:

 

НАЛАГА на основание чл. 6, б. “а” вр. с чл. 1 от УБДХ на А.К.А. с ЕГН: ********** ***, АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ  – "Глоба" в размер на 100.00 /сто/ лева.

ОПРАВДАВА на основание чл. 6, б. “в” от УБДХ А.К.А. по констацията, че е извършил непристойна проява изразена в употреба на неприлични изрази на публично място пред повече хора.

Решението подлежи на обжалване в срок от 24 часа от днес пред Окръжен съд - Хасково.

В случай на постъпване на жалба НАСРОЧВА делото за разглеждане пред Окръжен съд - Хасково за 18.03.2016 г. от 14.00 часа.

Препис от решението след влизането му сила да се изпрати на РУ на МВР – Ивайловград за сведение и изпълнение.

 

                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: