Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

гр. ИВАЙЛОВГРАД, 29.02.2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесет и девети февруари две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калоян Петров

 

при секретаря М.Й., като разгледа докладваното от съдията НАХД № 18/2016 г. по описа на съда, за да се произнесе съобрази следното:

Производство по чл. 4 и следващите от УБДХ.

Внесена е преписка по изготвен Акт № 1 за констатирана проява на дребно хулиганство от 23.02.2016 г. на РУП - Ивайловград по отношение на Х.Д.Х. ***, ведно с приложени към него обяснения на свидетели.

На нарушителя е съставен акт за констатиране на дребно хулиганство, за извършена непристойна проява, изразена в  употреба на ругатни, неприлични изрази, псувни и заплахи на публично място пред повече хора, в оскърбително отношение и държане към органите на властта, с които се нарушава обществения ред и спокойствие, а именно:

На 07.11.2015 г. около 20:45 часа в гр. Ивайловград, полицейските служители И.Н. и Н. К., изпълняващи патрулно-постова дейност били изпратени от оперативния дежурен при РУ – Ивайловград, в района на бензиностанция „Петрол”, по сигнал за пътно-транспортно произшествие. Отивайки на място установили лек автомобил „Опел Вектра” с извадена задна броня закачена на отворения багажник. До предната лява врата бил приклекнал Х.Д.Х. ***, който търсил нещо в автомобила. Полицейските служители поискали документите за самоличност на Х., а той отвърнал, че не ги носи в себе си. Тогава полицейските служители му съобщили, че ще извършат проверка на автомобила и вещите в него във връзка със сигнала за пътно-транспортно произшествие. Х. отказал да бъде извършена проверка, като започнал да отправя обиди, ругатни, псувни и закани по адрес на полицейските служителите – „Накадърници какви сте вие, че ще ми правите проверка”, „Боклуци”, „Педераси”, „Мухльовци”, „Бастуни”, „Ще ви еба майката”, „Утре ще ви се стъжни живота”, „Ще ви съсипя”, „Утре няма да ви има”, „Няма да живеете дълго”. Въпреки предупреждението на полицаите да преустанови непристойносто си поведение, Х. продължил като опитал да ги избута и ритнал полицай К. в областта на подбедрицата, което наложило задържането му. При самото задържане Х. оказал яростна съпротива, изразяваща се в дърпане, бутане, неподчинение и отправяне на неприлични изрази. На място пристигнали и други полицейски служители на РУ – Ивайловград – Х.Х. и И.М., в чието присъствие Х. продължил с отправяне на неприлични изрази и непристойно поведение, изразяващо се в дърпане, бутане и ритане на служителя на реда К.. След задържането Х. бил отведен в сградата на РУ – Ивайловград, където продължил със заканите и обидите към полицаите К. и Н. с думите: „Болни мозъци”, „Бастуни такива”, „Мухльовци”, „Да ви еба майката”, „Няма да живеете дълго”, „Ще ви се стъжни живота”, на което присъствал оперативният дежурен на полицейското управление Павлин К..

С тези действия, възмутил гражданите К., Н., Х., К., И.И., Д.И..

Нарушителят в съдебно заседание дава обяснения, че обстоятелствата описани в Акта са пресилени и тенденциозни поради подадена от него жалба срещу полицай К., след този инцидент. Изразява съжаление.

Защитникът на нарушителя, навежда доводи за смегчаващи вината обстоятелства, а именно, че: не било установено Х. да е управлявал автомобила; полицаите К. и Н. са познавали Х. и не е била наложителна проверката му; не било установено пътно-транспортно произшествие; Х. работил по трудов договор и задържането му в полицейско управление може да доведе до уволнението му, което да има крайно негативни последици за Х. ***. Моли за наказание глоба.

От обясненията на нарушителя в съдебно заседание, приетите като доказателства писмени обяснения на свидетелите К., Х., И.И., Д.И., показанията на свидетелите К. и Н. дадени в съдебно заседание, обясненията и показанията на гореспосочените свидетели и свидетелите Матева и М. дадени по приложеното Досъдебно производство № 119/2015 г. на РУ на МВР – Ивайловград, се установи описаната в акта за констатирана проява на дребно хулиганство  фактическа обстановка, а именно:  На 07.11.2015 г. около 20:45 часа в гр. Ивайловград, полицейските служители И.Н. и Н. К., изпълняващи патрулно-постова дейност били изпратени от оперативния дежурен при РУ – Ивайловград, в района на бензиностанция „Петрол”, по сигнал за пътно-транспортно произшествие. Отивайки на място установили на бензиностанцията лек автомобил „Опел Вектра” с разкачена задна броня закачена на отворения багажник. До предната лява /шофьорска/ врата бил приклекнал Х.Д.Х. ***, който търсил нещо в автомобила. Същият миришел на алкохол. На предната и задната пътнически седалки в автомобила се намирали свидетелите И.И., Д.И.. Полицейските служители поискали документите за самоличност на Х., а той отвърнал, че не ги носи и няма да им даде никакви документи. Тогава полицейските служители му съобщили, че ще извършат проверка на автомобила и вещите в него във връзка със сигнала за пътно-транспортно произшествие, а също поради това, че от багажника на автомобила се подавала опашка на голяма риба. Х. отказал да бъде извършена проверка, като започнал да отправя обиди, ругатни, псувни и закани по адрес на полицейските служителите – „Накадърници какви сте вие, че ще ми правите проверка”, „Боклуци”, „Педераси”, „Ще ви еба майката”, „Тъпаци”. Въпреки предупреждението на полицаите да преустанови буйството си, Х. продължил като опитал да ги избута и ритнал полицай К. в краката, което мотивирало полицаите да предприемат задържане на Х.. При самото задържане той оказал яростна съпротива, изразяваща се в дърпане, бутане на полицаите, ритал ги и ги настъпвал. Поради това буйство, полицаите поискали подкрепление и на място пристигнали свидетелите и полицейски служители на РУ – Ивайловград – Х.Х. и И.М., които също възприели посоченото поведение на нарушителя.

 След задържането и пристигането на полицейското подкрепление, Х. бил отведен в сградата на РУ на МВР – Ивайловград, където продължил със заканите и обидите към полицаите К. и Н. с думите: „Да ви еба майката”, „Ще ви избия”, „Боклуци”, „Педераси”, „Няма да ви има на този свят”, „Ще ви потроша колите”, „Мухльовци”, „Няма да живеете дълго”, „Ще ви се стъжни живота”, „Ще ви съсипя”, на което присъствал и оперативният дежурен на полицейското управление Павлин К..

Видно от обясненията на свидетелите И.И. и Д.И., през деня на 07.11.2015 г., заедно със нарушителя Х. ***, където заедно употребили значително количество алкохол. Поради това, че били пияни двамата не възприели подробности на поведението на нарушителя.

Подробности не били възприети и от служителката на бензиностанцията Матева, тъй като тя била заета да обслужва клиенти, влизала и излизала от сградата.

От приложеното НАХД № 83/2011 г. се установява, че нарушителят Х. и друг път е наказван за дребно хулиганство по УБДХ.

От приложените писмо, акт за установяване на административно нарушение, Наказателно постановление № 15-0276-000109 от 07.12.2015 г. и жалба на нарушителя Х. срещу него, се установява, че за отказ на Х. да бъде проверен с техническо средство или да предостави кръвна проба на 07.11.2015 г., във връзка с инцидента на бензиностанция Петрол” в гр. Ивайловград срещу него е издадено наказателно постановление за нарушение по чл. 174, ал. 3 от ЗДвП, а също и за това, че не носи свидетелство за управление и за регистрация на моторно превозно средство. По жалба срещу това наказателно постановление е образувано НАХД № 6/2016 г. по описа на РС – Ивайловград.

Свидетелите К., Н., К., Х. и М. са възмутени от действията на Х..

Нарушителят не е осъждан, видно от справка за съдимостта му.

От характеристична справка се установява, че злоупотребява с алкохол, при което става агресивен и влиза в конфликти. Във връзка с това е предупреждаван от органите на МВР.

От огледа на вещественото доказателство по делото – компакт диск, съдържащ видеозаписи от камерите на бензиностанция „Петрол”, не се установиха данни, които да поставят под съмнение показанията и обясненията на свидетелите  К., Н., К., Х. и М..

Тази фактическа обстановка, съдът установи и прие след анализ на гласни и писмени доказателства - обясненията на нарушителя и на свидетелите, приетите писмени доказателства, огледаните веществени.

Съдът кредитира с доверие показанията и обясненията на свидетелите К., Н., К., Х. и М., тъй като са единни непротиворечиви и логични, потвърждават се от другите доказателства по делото.

Съдът не кредитира с доверие обясненията на нарушителя, че свидетелите преувеличават поведението му, включително поради подадена на по-късен етап жалба срещу свидетеля К., като намира същите за защитна позиция. Това търдение се опровергава и от Докладна записка № УРИ 276р-9651, съдържаща се в досъдебното произовдство. Същата е изготвена от свидетеля Н. и входирана в РУ-Ивайловград още на 07.11.2015 г. и съдържа установените по делото факти.

Съдът намира, че по описания начин Х.Д.Х. е извършил хулиганска проява под формата оскърбително отношение и държане към органите на властта - полицаите К. и  Н., изразяваща се в отправяне към тях на множество обидни и заканителни изрази, демонстриращи недопустимо незачитане на държавните институции, по - характерни, от които са: „Накадърници какви сте вие, че ще ми правите проверка”, „Боклуци”, „Педераси”, „Ще ви еба майката”, „Тъпаци”, „Ще ви избия”, „Няма да ви има на този свят”, „Ще ви потроша колите”, „Мухльовци”, „Няма да живеете дълго”, „Ще ви се стъжни живота”, „Ще ви съсипя”, а също в нанасянето на удари с крак по полицаите К. и  Н., дърпането и бутането им.

Нарушението, предвид характера му и конкретните проявни форми, и предвид личността на дееца е към висока степен на тежест за този вид административни нарушения.

С оглед на така изложеното и за постигане на целите на личната и генерална превенция - превъзпитание на нарушителя и предотвратяване на други подобни прояви от него и други граждани, съдът намира, че на нарушителя Х.Д.Х. , следва да бъде наложено наказание – "Задържане в структурно звено на МВР" за срок от 7 денонощия.

Съдът счита, че така определеното наказание по вид и размер е най - подходящо за въздействие върху нарушителя и ще го мотивира към зачитане на законността и обществения ред.

Обстоятелството, че нарушителят може да загуби работата си е такова, с което той е следвало да се съобрази преди да извърши закононарушението.

Съдът, на основание чл. 9, ал. 1 от УБДХ, при желание на нарушителя, ще уведоми работодателя му, за причините за отсъствие от работа, така че да се намали вероятността от уволнение.

Освен това по констатациите в Акт № 1, че нарушителя е извършил дребно хулиганство във формите на: употреба на ругатни, неприлични изрази, псувни и заплахи на публично място пред повече хора, с които се нарушава обществения ред и спокойствие, съдът счита, че нарушителят следва да бъдат оправдан, доколкото не беше доказано възприемането им, освен от органите на реда, от други граждани.

Предвид гореизложеното, Съдът

 

        Р  Е  Ш  И:

 

НАЛАГА на основание чл. 6, б. “а” вр. с чл. 1 от УБДХ на Х.Д.Х. с ЕГН: ********** ***, АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ  – "Задържане в структурно звено на МВР" за срок от 7 денонощия.

ОПРАВДАВА на основание чл. 6, б. “в” от УБДХ Х.Д.Х. по констацията, че е извършил непристойна проява изразена в употреба на ругатни, неприлични изрази, псувни и заплахи на публично място пред повече хора, с които се нарушава обществения ред и спокойствие.

Решението подлежи на обжалване в срок от 24 часа от днес пред Окръжен съд - Хасково.

В случай на постъпване на жалба НАСРОЧВА делото за разглеждане пред ХОС за 07.03.2015 г. от 14.00 часа.

Препис от решението след влизането му сила да се изпрати на РУП – Ивайловград за сведение и изпълнение.

 

 

                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: