Р   Е  Ш  Е  Н  И Е

 

                          Гр.Ивайловград, 28.03.2016г.

 В ИМЕТО НА НАРОДА

    Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на двадесет и  трети март, две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                                                     

    Председател:Т.КИРКОВА

при секретаря  М.  Й., като разгледа докладваното от съдията нак.адм.х.дело № 2 по описа на съда за 2016год. и, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Р    Е   Ш   И:

 

           ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  НП №   15-0276-00097/08.10.2015г. на  началника РУП - Ивайловград към ОД МВР - – Хасково, с което на Ж.Б.Ш.,  ЕГН ********** на основание  чл. 177 ал.1, т.3 от ЗДП е наложено административно наказание “ Глоба “ в размер на 100лв.   за нарушение    разпоредбите на чл.102 от ЗДП, като незаконосъобразно.

          Решението подлежи на касационно обжалване пред АС - Хасково в 14 дневен срок от получаване съобщението за изготвянето му.                                                                                                

 

 

                                                                

     Районен съдия:       

 

  МОТИВИ:  Производството е образувано по жалба на Ж.Б.Ш.,  ЕГН **********  срещу НП № 15-0276-00097/06.10.2015г. на  началника РУП - Ивайловград към ОД МВР - – Хасково. Счита атакуваното НП за неправилно, незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения, както на  материалния, така и  на процесуалния закон, поради което моли съдът  да го отмени. Възразява срещу  материалната компетентност,  както на актосъставителя, така  и на АНО. Твърди, че не е нито собственик, нито упълномощен ползвател на процесния мотоциклет.

   В съдебно заседание  се явява лично и поддържа жалбата си на  основанията, изложени в нея.    

    Началникът на РУП – Ивайловград,  не се явява, не се представлява.

    Към делото са приобщени като доказателства: АУАН №79/10.09.2015г. на младши автоконтрольор при  РУП – Ивайловград – С., съгласно чието съдържаниe: “ Ж.Б.Ш., ЕГН **********   на 08.08.2015г., около 18.20ч., в гр.Ивайловград, на кръстовището на  ул.”Яни Попов” и ул”Родопи”,  като ползвател на МПС / мотоциклет/ „Ямаха JZF  - 450кубика, без регистрационни табели, го е предоставил на сина си – Благо Живков Ш., ЕГН **********, който е неправоспособен водач”.

    В АУАН е посочено, че с това  си деяние,  жалбоподателят е нарушил разпоредбата на чл.102  от ЗДП. Актът е връчен на нарушителя на 10.09.2012г.

    Въз основа на АУАН е издадено  процесното НП, като в обстоятелствената му част нарушителят е посочен като ползвател, а в диспозитива, сочещ извършеното нарушение, нарушителят е описан в качеството на  собственик на процесното МПС, с което виновно е нарушил разпоредбата на чл.102   от ЗДП.

  За това си неправомерно деяние жалбоподателят е санкциониран с  “Глоба “ в размер на 100лв. на основание чл.177 ал.1 т.3 от ЗДП.

   НП е връчено на нарушителя на 06.01.2016г. лично, срещу подпис.

   Към делото са приобщени като доказателства: Заповед № 8121з – 748/24.06.2015г. на министъра на МВР за определяне на лицата, имащи право да съставят АУАН и издават НП по ЗДП;  Удостоверение,  Рег. №28082/30.10.2014г. и Удостоверение  Рег. 3913/20.02.2014г., сочещи  заеманата длъжност на АНО и  актосъставителя;  Докладна записка № 276р-6785 от 11.08.2015г. на мл. инспектор – К.; Докладна записка №8190 от 25.09.2015г. на мл. автоконтрольор С. до АНО.

  Показанията на разпитаните по делото свидетели изясняват част от   обстоятелствата, изложени в АУАН и НП.

                                                                   

                                      ФАКТИ   ПО   ДЕЛОТО     и     ПРАВНИ    ИЗВОДИ

 

             Жалбата  е подадена в срок от лице, имащо правен интерес, поради което е допустима, разгледана по същество е  основателна.

            АУАН и атакуваното НП са издадени  от органи в кръга на правомощията им, видно от приложените писмени доказателства.

Разпоредбата на чл.102 от ЗДП  гласи, че на водача, собственика или упълномощения   ползвател на МПС   се забранява  да предоставя МПС на водач, който е под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества, или на неправоспособен водач.

             Текстът на чл.177, ал.1, т.3  от ЗДП санкционира неизпълнението на горната разпоредба с „Глоба” в размер от 100 до 300лв.

В настоящия казус не са налице всички  признаци на вмененото на жалбоподателя нарушение.

По делото не се събраха доказателства, удостоверяващи посочените в АУАН и в НП, качества на нарушителя като  ползвател, или собственик на процесното  МПС. Същото е без регистрационни табели, което осуетява възможността да се установи правото на собственост върху него. Същевременно  по делото не се събраха доказателства, че жалбоподателят е ползвател на мотоциклет „Ямаха JZF .  Ето защо съдът намира, че трябва да  отмени процесното НП,   като издадено в нарушение на материалния закон, а именно неосъществен фактически състав на вмененото нарушение поради недоказано авторство на нарушението.

 Мотивиран от изложеното, съдът постанови решението си.

                                                                   

                                                               Районен съдия: