Р     Е     Ш     Е     Н    И    Е

 

 

Гр. Ивайловград, 08.02.2016 г.

 

 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, в публично заседание на двадесети януари две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

Председател: Калоян Петров

 

при секретаря К.Х., като разгледа докладваното от съдията Н.а.х. дело № 73 по описа за 2015 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано по жалба на Н.М.К., който не е съгласен с Наказателно постановление /НП/ № 189/11 от 28.10.2011 г. на Началник на РУП – Ивайловград /сега РУ – Ивайловград/, с което са му наложени  административни наказания "Глоба" в размер на 150.00 лева и „Лишаване от право да управлява моторно превозно средство” за срок от 4 месеца, на основание чл. 175, ал. 1, т. 1, пр. 1 от Закона за движението по пътищата /ЗДвП/, за нарушение на разпоредбата на чл. 140, ал. 1, пр. 1 от ЗДвП, извършено на 30.07.2011 г..

В жалбата се сочи незаконосъобразност и неправилност на НП: актът за установяване на административно нарушение /АУАН/ не бил връчен на жалбоподателя, поради отказ да го получи; АУАН бил нечетлив, поради което жалбоподателят не разбрал какви са фактическите констатации в акта и коя е нарушената правна норма; били нарушени разпоредбите на чл. 36, чл. 40, чл. 43, чл. 44 и чл. 57 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/, като не сочи конкретни обстоятелства; била изтекла абсолютната давност по чл. 82, ал. 3 ЗАНН.

В съдебно заседание чрез процесуалния си представител адв. Р. от АК – Хасково, поддържа жалбата, като развива изложените в нея съображения. Не поддържа довода, че АУАН не е връчен на жалбоподателя, като признава това обстоятелство.

Началника на РУ – Ивайловград не взема становище по жалбата. В съдебно заседание не се явява, не се представлява.

Съгласно чл. 11 от ЗАНН, по въпросите на обстоятелствата, изключващи отговорността се прилагат разпоредбите на общата част на Наказателния кодекс /НК/.

С Тълкувателно постановление № 1 от 27.02.2015 г. по Тълк. д. № 1/2014 Г., ОСК на НК на ВКС I и II колегия на ВАС, бе преодоляна противоречивата съдебна практика относно прилагането, на основание чл. 11 ЗАНН, на разпоредбите на НК, касаещи погасяването по давност на наказателното преследване при административни нарушения, като бе прието, че правилата установени в НК, относно погасяването на наказателното преследване по давност, намират приложение и при административните нарушения.

Съгласно чл. 79 , ал. 1, т. 2 НК наказателното преследване се изключва, когато е изтекла предвидената в закона давност.

Съгласно чл. 80, ал. 2, вр. с ал. 1, т. 5 НК, наказателното преследване се изключва по давност, когато не е възбудено в продължение на три години от довършване на престъплението /в случая административното нарушение/ за случаите, в които е предвидено наказание без лишаване от свобода.

Съгласно чл. 81, ал. 1 и 2 от НК, давността спира, когато започването или продължаването на наказателното преследване зависи от разрешаването на някой предварителен въпрос с влязъл в сила съдебен акт, а прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето за преследване, и то само спрямо лице, срещу което е насочено преследването.

Съгласно чл. 81, ал. 3 НК, независимо от спирането или прекъсването на давността наказателното преследване се изключва, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока, предвиден в чл. 80, ал. 1, в случая т. 5 НК. Тоест при административни нарушения абсолютната давност по чл. 81, ал. 3, във вр. с чл. 80, ал. 1 т. 5 НК, настъпва при изтичане на 4 години и 6 месеца от довършване на нарушението.

В конкретният случай НП е издадено за нарушение, което се твърди, че е извършено на 30.07.2011 г.. В този смисъл е и АУАН и другите събрани по делото писмени и гласни доказателства, от които и не се установява след издаване на НП, и до 05.10.2015 г. /когато е направен опит за връчване на НП, видно от Докладна записка № на РУ – Хасково 1970р-21149/07.10.2015 г. и признанието на жалбоподателя за това/, да са предприети действия по административнонаказателно преследване на жалбоподателя и по-конкретно действия по връчване на НП, които следват издаването му.

Следователно и съгласно чл. 11 ЗАНН, във вр. с чл. 80, ал. 2, вр. ал. 1, т. 5, вр. чл. 79, ал. 1, т. 2 НК, давността за административнонаказателно преследване на жалбоподателя за нарушението, което се твърди, че е извършил, е изтекла на 30.07.2014 г., поради което продължаването на административнонаказателното производство след тази дата, чрез действието по връчване на НП, извършено на 05.10.2015 г., /чието извършване в условията на отказ да подпише и получи НП, жалбоподателя признава/, се явява незаконосъобразно, а НП следва да се отмени.

За пълнота следва да се отбележи, че дори по делото да бяха установени действия на полицейските органи, водещи до спиране или прекъсване на давността, то абсолютната давност по чл. 81, ал. 3, във вр. с чл. 80, ал. 1, т. 5 НК, в настоящия случай би изтекла, и е изтекла, на 30.01.2016 г., поради което НП отново следваше да се отмени.

При така установеното изключване на наказателното преследване, поради изтичане на давността, е безпредметно да се обсъждат по същество събраните по делото доказателства за други правнозначими и относими процесуални и материалноправни обстоятелства и доводите на страните по тях.

С оглед на изложеното съдът счита НП № 189/11 от 28.10.2011 г. на Началник на РУП – Ивайловград /сега РУ – Ивайловград/, с което на Н.М.К. са наложени административни наказания "Глоба" в размер на 150.00 лева и „Лишаване от право да управлява моторно превозно средство” за срок от 4 месеца, на основание чл. 175, ал. 1, т. 1, пр. 1 от ЗДвП, за нарушение  на разпоредбата на чл. 140, ал. 1, пр. 1 от ЗДвП, за незаконосъобразно, поради което следва да се отмени.

Водим от изложеното, Съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

ОТМЕНЯВА НП № 189/11 от 28.10.2011 г. на Началник на РУП – Ивайловград /сега РУ – Ивайловград/, с което на Н.М.К. с ЕГН: ********** ***, са наложени  административни наказания "Глоба" в размер на 150.00 лева и „Лишаване от право да управлява моторно превозно средство” за срок от 4 месеца, на основание чл. 175, ал. 1, т. 1, пр. 1 от ЗДвП, за нарушение  на разпоредбата на чл. 140, ал. 1, пр. 1 от ЗДвП

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Хасково в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                   Районен съдия: