Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

гр. ИВАЙЛОВГРАД, 10.07.2015 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, в открито съдебно заседание на десети юли две хиляди и петнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калоян Петров

 

при секретаря К.Х., като разгледа докладваното от съдията НАХД № 51/2015 г. по описа на съда, за да се произнесе съобрази следното:

Производство по чл. 4 и следващите от УБДХ.

Внесена е преписка по изготвен Акт № 2 за констатирана проява на дребно хулиганство от 10.07.2015 г. на РУП - Ивайловград по отношение на гражданина Я.Д.Ф. ***, ведно с приложени към него обяснения на нарушителя и свидетели.

На нарушителя е съставен акт за констатиране на дребно хулиганство, за извършена непристойна проява, изразена в употреба на ругатни, неприлични изрази и псувни – “да ви еба майката”, “орешарски боклук”, “празна глава”, “прост даскал”, “боклук”, “мошеничке”, “клюкарке”,  оскърбително отношение и държане към гражданите на публично място, с което се нарушава обществения ред и спокойствие, а именно:

На 10.07.2015 г., в гр. Ивайловград, ул. “Оборище” № 15, в дома за стари хора, където живеят нарушителят и свидетелите Р., М., Г., К., около 09.00 часа, свидетелят К. излязъл на терасата. След него дошъл Ф. и започнал да отправя към него обиди и неприлични изрази – “празна глава”, “прост даскал”, “боклук”. След това на терасата дошли свидетелите Г., Р. и М.. Преди това Ф. бил излязъл на двора и без никаква причина започнал да отправя неприлични изрази и обиди спрямо колегите си на терасата – “да ви еба майката”, “орешарски боклук”, “мошеничке”, “клюкарке”.  За проявите било съобщено на директорката на дома, която сигнализирала полицията. Възмутени от поведението на Ф. били свидетелите Р., М., Г., К..

Нарушителят в съдебно заседание дава обяснения, че не е извършил описаните действия, а твърденията на свидетелите се основават на личен конфликт, който имат с него. Моли да бъде оправдан. Алтернативно, ако съдът намери нарушителя за виновен, защитникът му адв. А. от АК – Варна, моли за минимално наказание.

От приетите като доказателства писмени обяснения на нарушителя и свидетелите Р., М., Г., К. и С. Б. – директор на Дом за стари хора – Ивайловград, обясненията на нарушителя и разпита на свидетелите Р., М. и Г. в съдебно заседание, се установи, че  на 10.07.2015 г., около 09.00 часа, нарушителят Ф. бил в двора на дома за стари хора, намиращ се в гр. Ивайловград, ул. “Оборище” № 15. На терасата на втория етаж срещу двора се намирали свидетелите Р., М., Г., К.. Нарушителят започнал да се държи оскърбително към гражданите Р., М., Г., К., като отправял неприлични изрази и псувни – като “да ви еба майката”, “мошеничке”, “клюкарке”, “курва”, “уруспия”, “боклук”, “боклуци”. Свидетел на ставащото била и директорката на дома за стари хора, която сигнализирала полицията, а също и други от обитателите, видно от обясненията на свидетелката Б.. Всички възприели проявите на нарушителя са възмутени.

Нарушителят Ф. не е осъждан, видно от справка за съдимостта му.

От Характеристика изготвена от младши полицейски инспектор се установява, че не е регистриран в информационните масиви като закононарушител. Не подържал контакти със съжителите си в дома за стари хора. Сред познатите си се ползвал с лошо име. Злоупотребявал с алкохол. Бил женен, но не живеел със съпругата си.

От декларация за семейно и материално положение и имотно състояние се установява, че получава пенсия в размер на 398 лева, има в съпружеска имуществена общност апартамент.

Съдът намира, че по описания по-горе начин Я.Д.Ф. е извършил хулиганска проява под формата на оскърбително отношение към гражданите И.И. Р., Д. Д. М., И. А. К. и М. Т. Г., а също употреба на ругатни, псувни и други неприлични изрази на публично място пред повече хора, с които е нарушил обществения ред и спокойствие.

Нарушението, предвид характера му и конкретните проявни форми е към ниска степен на тежест, с оглед на интензивността и конкретните форми на проявата, станала е достояние на множество граждани живеещи и работещи в дома за стари хора, чието спокойствие е било нарушено. С оглед личността на дееца нарушението е към ниска степен на тежест за този вид административни нарушения.

За извършеното нарушение чл. 1 от УБДХ предвижда наказание задържане в структорно звено на МВР за срок до 15 денонощия или глоба от 100 до 500 лева.

Предвид така изложеното и за постигане на целите на личната и генерална превенция - превъзпитание на нарушителя и предотвратяване на други подобни прояви от него и други граждани, съдът намира, че на нарушителя Я.Д.Ф., следва да бъде наложено наказание "Глоба" в размер на 100 лева.

Съдът счита, че така определеното наказание по вид и размер е най - подходящо за въздействие върху нарушителя и ще го мотивира към зачитане на законността и обществения ред.

Освен това по констатациите в Акт № 2, че нарушителят Ф. е извършил дребно хулиганство, като на терасата на дома за стари хора бил наричал свидетелят К. “празна глава”, “прост даскал”, “боклук”, съдът счита, че нарушителят следва да бъде оправдан, тъй като това деяние, ако въобще е извършено, не се доказа да е станало достояние на повече лица така, че да се наруши обществения ред и спокойствие.

Предвид гореизложеното, Съдът

 

        Р  Е  Ш  И:

 

НАЛАГА на основание чл. 6, б. “а”, вр. с чл. 1 от УБДХ на Я.Д.Ф. ***, АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ "Глоба" в размер на 100 /сто/ лева.

ОПРАВДАВА на основание чл. 6, б. “в” от УБДХ Я.Д.Ф. по констацията, че е извършил непристойна проява изразена в употреба на обиди и неприлични изрази по отношение на свидетеля Катранджиев “празна глава”, “прост даскал”, “боклук”, на публично място пред повече хора, с което се нарушава общественият ред и спокойствие.

Решението подлежи на обжалване в срок от 24 часа от днес пред Окръжен съд - Хасково.

В случай на постъпване на жалба НАСРОЧВА делото за разглеждане пред ХОС за 14.07.2015 г. от 14.00 часа.

Препис от решението след влизането му сила да се изпрати на РУП – Ивайловград за сведение и изпълнение.

 

                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: