Р     Е     Ш     Е     Н    И    Е

 

Гр.Ивайловград,20.11.2014г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Ивайловградският районен            съд,             колегия в публично

заседание на двадесет и девети октомври,  две хиляди и четиринадесета година в състав:

 

Председател: Т.КИРКОВА

 

при секретаря М.Й., като разгледа докладваното от

съдията н.а.х.дело № 44 по описа на съда за  2014г., и за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

          Производството е по чл.63 от ЗАНН и е образувано по жалба на „Е.” ЕООД, ЕИК *********, със седалище  и адрес на управление: гр.Ивайловград, ул.”К”, №10, общ.Ивайловград, обл.Хасково, представлявано от П.И.А., ЕГН ********** срещу Наказателно постановление №755/22.08.2014г., издадено от и.ф. директор  на ОД „Безопасност на храните” – Хасково, с което на дружеството   е наложена имуществена санкция в размер на 1000лв., за нарушение на чл.16А, ал.1 и ал.2 от Закона за храните /ЗХ/. Излага бланкетни възражения за противоречие с фактическата обстановка на деянието и тази, описана в НП, за допуснати нарушения  разпоредбите на чл.52 от ЗАНН, които пропуски правили процеснато НП незаконосъобразно, поради което следвало да се отмени от съда.

                                                 В съдебно заседание, лично и чрез процесуалния си представител, поддържа жалбата, така както е депозирана. Излага съображения за несъставомерност на вмененото нарушение.

 

 

ДОКАЗАТЕЛСТВА  И ФАКТИ ПО ДЕЛОТО

 

 

                                                   От АУАН №000523 от 23.04.2013г., съставен от д-р М.Х., главен инспектор в отдел „ Контрол на Храните” към ОД „БХ” – Хасково и подписан от свидетелите д-р А. и д-р М., също на   длъжност  „главен инспектор” в отдел „КХ” към ОД „БХ” – Хасково, е видно, че на 23.04.2013г. те са посетили и извършили проверка на  кафе – аператив „Е.” в гр.Ивайловград, стопанисвано от „Е.” ЕООД, ЕИК *********, със седалище  и адрес на управление: гр.Ивайловград, ул.”К”, №10, общ.Ивайловград, обл.Хасково, представлявано от П.И.А.. Констатациите им са: „...работи при крайно лошо хигиенно състояние: мивките са препълнени с недоизмити съдове и прибори, буркани от туршии и бутилки от олио направо на пода; върху аспиратора – неопаковани тарелки за еднократна употреба; зеленчуцити се съхраняват директно на пода.” Посочено е, че с гореустановеното са нарушени разпоредбите на чл.16а ал.1 и ал.2 от ЗХ, като  нарушението е констатирано за първи път.

                                               В графа –„Възражения” – нарушителят е записал, че преди да дойде проверката се е връщала от болницата в гр.Димотика и в заведението нямало клиенти. АУАН е подписан от тримата проверяващи и е връчен при отказ на нарушителя, който е удостоверен с подписа на един свидетел.

                                                 В Констативния протокол с дата 23.04.2013г., въз основа, на койно е издаден АУАН, подробно са описани неспазените изисквания за хигиена в заведението: „ Стелажът под мивките е прашен с разхвърлени подправки, използван кетчуп и горчица; в шкафовете под мивките има празни буркани, празни опаковки от млечни продукти; върху бар-плота – лепило и тоалетна  хартия.” КП е подписан от  извършилите проверката, като под него е отбелязано, че собственикът е присъствал на проверката, но е отказал да подпише, което е удостоверено с подписа на един свидетел.

                                               Въз основа на така съставения АУАН и Заповед №ОСПД – 97/17.07.2013г. на изпълнителния директор на БАБХ, (приложена по делото), е издадено и процесното НП №755/22.08.2013г. от  и.ф. директор  на ОД „БХ” – Хасково - д-р Мариана Шумова, в който се  възпроизвеждат обстоятелствата, описани в Акта. За нарушение  разпоредбите на чл.16а ал.1 и ал.2 от ЗХ и на основание чл.48 ал.2 вр. с ал.1 от ЗХ, АНО  е наложил на нарушителя имуществена санкция в размер на 1000лв. НП му е връчено  с обратна  разписка на 16.05.2014г.

     По делото са приложени:  длъжностна характеристика на длъжността „Главен инспектор” в отдел „КХ„ в ОД „БХ” – Хасково, подписана от актосъставителя – д-р Х., съгласно която тя има права  за контрол  в обектите за производство, търговия и пускане на пазара на суровини и храни от животински и неживотински произход, хранителни добавки, както и материали  и предмети от пластмаса, предназначени за контакт с храни;  Сигнал  Вх.№ ПД-05-303/22.03.2013г. на РЗИ – Хасково, въз основа на който е извършена проверката;                                                 Служебен бон – „Без консумация”, с дата 23.04.2013г., 11.02 часа – момента на проверката.

     Разпитаните в съдебно заседание  свидетели  пресъздават обстоятелствата, описани в НП, чиито показания съдът кредитира с доверие, като непротиворечиви и пълни. Съдът не дава вяра на показанията на водената от  жалбоподателката  свидетелка, доколкото тя твърди  обстоятелства, противоречащи на категорично установените по делото,  че жалбоподателката се е върнала от Гърция след 13.30 часа.

 

 

ПРАВНИ СЪОБРАЖЕНИЯ

 

 

          

                                                 При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното: Не са налице предпоставки, които правят жалбата  недопустима-подадена е срещу акт, подлежащ на обжалване, в срок и от лице, което има правен интерес от оспорване на процесното наказателно постановление.

                              Правният казус в настоящото производство се регламентира от разпоредбите  на ЗХ:  Съгласно нормата  на чл.2. (1) По смисъла на този закон храна е всяко вещество или продукт, който е предназначен или може да бъде използван за консумация от човека, независимо дали е преработен, частично преработен или непреработен.

                              Жалботодателят е Търговец на храни по смисъла на &.1т.61 от ДР на ЗХ в качеството му на  юридическо лице, което се занимава с търговия с храни   в хипотезата на предлагане на храни в места за обществено хранене  /&.1т.61 от ДР на ЗХ /.

                                Разпоредбата на чл.16а от ЗХ задължава  търговците да осигуряват и контролират спазването на нормативните изисквания към храните, произвеждани или предлагани под техен контрол, като им вменява тази отговорност на всеки етап от производството, преработката и дистрибуцията на храни.

                                 На  свой ред нормата на чл. 17. ал.1 ЗХ ангажира производителите и търговците на храни, включително лицата, които осъществяват първично производство и свързани с него дейности, да спазват хигиенните изисквания и да прилагат добри практики на всички етапи на производството, преработката и дистрибуцията на храните.

                                               От обстоятелствената част на НП е видно, че то е издадено срещу „Е.” ЕООД, представлявано от  П.А.,  за това, че: „На 23.04.2013г. в  кафе – аператив „Е.”, в гр.Ивайловград, работи при крайно лошо хигиенно състояние ... ” 

Тази формурировка не включва изпълнителното деяние на нарушение правилото на чл.16а от ЗХ  - неизпълнение от търговеца на задължението му  за осигуряване и контролиране  на спазването на нормативните изисквания към храните, произвеждани или предлагани под негов контрол. Проверката е установила: „ в кафе – аператив „Е.” работи при крайно лошо хигиенно състояние ... ”, т.е констатрано е неспазване на  хигиенните изисквания при производството и предлагането на храните в процесното заведение от жалбоподателя в качеството му на търговец,  включително и на лице, осъществяващо първичното производство и предлагане на храните, което сочи на  друго изпълнително деяние, различно от  изведеното в диспозитивната част на НП.

Изпълнителното деяние – „осигуряване и контрол” на спазването на нормативните изисквания към храните  от търговеца предполага  наличие на съответен обект и субект на въздействие, различен от осигуряващия и  контролиращия такъв.

                                               Същевременно следва да се отбележи, че разпоредбата на чл.16а от ЗХ е бланкетна, доколкото формулира едно общо задължение, поради което при всяко установено неспазване на нормативните изисквания, следва да се посочват кои точно законови разпоредби са нарушени, препращайки към конкретна норма от  „Наредба №5 /25.05.2006г. за хигиената на храните” - изискване на  чл.57 ал.1 т.6 от ЗАНН.

                                От гореизложеното е видно, че е налице противоречие в описателната и диспозитивната част на процесното  НП,  като АНО е наложил наказание на жалбоподателя за неизвършено от него административно нарушение, / КАНД№34/2012г. на ХАС/.

                                По изложените съображения съдът  счита, че обжалваното наказателно постановление е неправилно, поради противоречие с приложимия материален закон, което води до неговата отмяна.

                                              Водим от горното и на основание чл. 63 ал.1 изр.1 предл.3 от ЗАНН съдът

 

                                   

 

                                      Р Е Ш И :

 

 

 

                                 ОТМЕНЯВА  Наказателно постановление №755/ 22.08.2014г., издадено от и.ф. директор  на ОД „Безопасност на храните” – Хасково, с което на „Е.” ЕООД, ЕИК *********, със седалище  и адрес на управление - гр.Ивайловград, ул.”К”, №10, общ.Ивайловград, обл.Хасково, представлявано от П.И.А., ЕГН **********  на основание чл. 48, ал. 2 от Закона за храните е наложено административно наказание - имуществена санкция в размер на 1000лв., за нарушение разпоредбите на чл.16А, ал.1 и ал.2 от Закона за храните, като незаконосъобразно.

                                 Решението подлежи на обжалване в 14 дневен срок от съобщаването му на страните пред Административен съд – Хасково.

 

 

 

 

 

 

Районен съдия: