Р     Е     Ш     Е     Н    И    Е

 

Гр.Ивайловград, 21.02.2014 г.

 

 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на пети февруари,  две хиляди и четиринадесета година в състав:

 

Председател: Таня Киркова

при секретаря М.Й., като разгледа докладваното от съдията н.а.х. дело № 2 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Производството е образувано по жалба на В.А.У., ЕГН **********. Чрез своя процесуален представител заявява, че не е  съгласен с така издаденото НП № 1/ 15.11.201Зг. на Началника на  РУП - Ивайловград, с което за извършено административно нарушение по чл.98, ал.1. от Закона за оръжията боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия /ЗОБВВПИ/ и на основание чл. 53 от ЗАНН, вр. чл. 193, ал. 1от ЗОБВВПИ, му е наложено административно наказание „ГЛОБА" в размер на 500 лева.

Излага следната фактическа обстановка: на 04.09.201Зг. в с.Д.Л.на ул. „В.", при извършена проверка от полицейския служител - инспектор И.Д.М. в присъствието на свидетеля С.А.С., за съхранение на ловното оръжие, последните  установили, че притежаваната от жалбоподателя ловна пушка не се  намира в касата на съхранение при домашни условия, а в една от стаите в сглобено състояние и без боеприпаси в него. Бил  съставен констативен протокол вместо изискващият се от ЗАНН Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/, в който било записано установеното от проверяващите, а на другата страна от протокола било посочено, че е съставен в два еднообразни екземпляра /по един за всяка страна/, и при проверката  присъствал и жалбоподателят.

Счита, че издаденото НП № 1/ от 15.11.201Зг. е  незаконосъобразно,  поради  нарушение  на материалния и процесуален закон, като моли за неговата отмяна ведно със законните последици от това. Излага следните съображения:

По приложение на материалния закон -  нямало издаден АУАН, а само един констативен протокол, /КП/.

По нарушение на процесуалните правила в хода на административно-наказателното производство - Съдържанието на КП не съответствало на съдържанието на НП - не била посочена правната норма, която е нарушена от жалбоподателя. Съгласно чл. 42, т.4 и т. 5 и чл. 57, ал. 1, т. 5 и т. 6 от ЗАНН, както актът, /който в случая липсвал/, така и НП, следвало да съдържат описание на нарушението и законовите разпоредби, които са нарушени.

В обжалваното НП имало описание на деянието. Посочена била разпоредбата, с неизпълнението на която, според наказващия орган  бил нарушен установения ред на държавно управление /чл. 98, ал. 1 от ЗОБВВПИ/, но в  КП  не била посочена разпоредбата, по силата на която въпросното деяние било обявено за наказуемо с административно наказание. Посоченият пропуск представлявал съществено нарушение на процесуалните правила доколкото се отнасял до задължителен реквизит на АУАН /чл. 42, т. 5 ЗАНН/ .

Посоченият  пропуск съществено  нарушавал правото на защита на наказаното лице, т.к. същото  било лишено от възможността да узнае за какво точно нарушение му се търси отговорност и в съответствие с това да организира защитата си. Посоченото съществено процесуално нарушение се явявало абсолютно и достатъчно основание за отмяна на обжалваното НП и по естеството си изключвало  възможността за проверка на НП по същество.

В настоящия казус не били изпълнени всички задължения по см. на чл.52 от ЗАНН, тъй като АНО, въпреки проведено разследване, не бил съобразил всички събрани по делото доказателства, за да прецени какво точно нарушение  било извършено, по какви причини и налице ли е виновно поведение от страна на  нарушителя.

Предвид  изложените съображения и оплаквания в жалбата моли съдът  да отмени НП № 1/ от 15.11.2013г. на Началника РУП - Ивайловград, като незаконосъобразно в нарушение на материално и процесуално правните разпоредби в едно със законните последици от това.

                  В съдебно заседание жалбоподателят  не се явява, не се представлява. От процесуалния му представител е депозирана молба, с която декларира, че поддържа  подадената жалба, като моли същата да бъде уважена.

                 Началникът на РУП - Ивайловград,  се явява лично, оспорва жалбата и пледира за потвърждаване на  процесното НП.

 

ДОКАЗАТЕЛСТВА и  ФАКТИ  по  ДЕЛОТО

 

                     Констативният протокол, съставен на 04.09.2013г., около 14.47 часа  от И.М. – полицейски инспектор при РУП на МВР – Ивайловград, във връзка с изпълнение на служебните му задължения  по повод охрана на обществения ред, в присъствието на двама свидетели  установява, че при извършване на проверка  за съхранение на ловно оръжие от В.А.У., ЕГН ********** *** - в избеното помещение, вдясно от входната врата  на първия етаж на къщата се установила поставена  метална каса, трайно закрепена за стената, но в нея  не било открито оръжие. В стая, намираща се вляво от входната врата на къщата, на първия етаж, се открила ловна пушка надцевка – марка „ИЖ 27”, калибър 12, №Н08899 в сглобено състояние, подпряна зад вратата  на стаята. За притежанието на ловната пушка У. представил разрешение за носене  на ловно оръжие серия Б №115236, валидно до 14.03.2017г.

                  На края на протокола е записано, че  той е съставен в присъствието на У., в два еднообразни екземпляра по един за всяка от страните.      Подписан е от съставилия го и от двамата свидетели.

                    Акт за установяване на административно нарушение №1/30.09.2013г.  е изготвен от полицейския служител И.М. въз основа на  гореописания КП от 4.9.13г., като е добавено, че  оръжието е  без боеприпаси.

                  Нарушението е квалифицирано по   чл.98, ал.1 от ЗОБВВПИ.

                  АУАН е подписан и връчен на В.У. на 30.09.2013г. без възражения.

                   НП № 1/15.11.2013г. на Началника на РУП - Ивайловград е издадено въз основа на гореописания АУАН, като е  възпроизведена описаната в него фактическа обстановка. На жалбоподателя, на основание чл. 53 ЗАНН във вр. с  чл.193, ал.1 от ЗОБВВПИ е наложено наказание “Глоба” в размер на 500.00 лева за нарушение   разпоредбата на чл.98, ал.1 ЗОБВВПИ. НП е връчено на жалбоподателя на 19.12.2013г..

                   По АНП са приложени докладни до началника на РУП – Ивайловград от  съставилия АУАН, сведение от  свидетеля по проверката и акта – С.С., обяснения  от нарушителя, видно от които  той е ползвал ловното си оръжие т.к. стадото му било нападното от вълци.

                 Удостоверение Рег.№ 21469/01.10.2012г. сочи, че АНО – началникът на РУП – Ивайловград е на тази длъжнжст, считано от 11.09.2012г., а със Заповед № I з-1761/28.08.2012г. на Министъра на МВР се упълномощават Началниците на районни управления в ОДМВР да издават НП по ЗОБВВПИ.

                    При разпита си в съдебно заседание  актосъставителят М. и   свидетелят  С. и двамата полицейски служители, потвърждават обстоятелствата, посочени в АУАН, чиито показания  съдът кредитира с доверие, като непротиворечиви и изчерпателни.

 

ПРАВНИ ОСНОВАНИЯ

 

                           При така установените фактически обстоятелства, съдът приема от правна страна следното:

                            Жалбата е подадена в срок, поради което е процесуално допустима.

                             Съгласно чл. 215, ал. 1 и ал. 2 ЗОБВВПИ, актовете, с които се установяват нарушенията по този закон, се съставят от полицейските органи на МВР, какъвто е актосъставителя, а Наказателните постановления се издават от министъра на вътрешните работи или от оправомощени от него длъжностни лица съобразно тяхната компетентност. Видно от  Заповед № I з-1761/28.08.2012г.  на Министъра на МВР,  началникът на РУП - Ивайловград е компетентен да издава НП  за нарушения по ЗОБВВПИ.

                             Член 98, ал.1, ЗОБВВПИ, чиято разпоредба се твърди за нарушена, съдържа задължение за притежателите на огнестрелни оръжия и боеприпасите да ги съхраняват в метални каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи се устройства. При нарушение на тази норма се реализира административнонаказателна отговорност по чл.193, ал.1 ЗОБВВПИ, който  предвижда наказание „Глоба” от 500лв. до 1500лв. за физическо лице, при първо нарушение, какъвто е настоящия случай.

                               От доказателствата по делото категорично и еднозначно се установи, че на 04.09.2013г. жалбоподателят не е съхранявал оръжието си в метална каса, предназначена за същото и намираща се  в дома, в който живее – с. Д. Л., ул.”В.”, №10, с което  си деяние е нарушил императивната разпоредба на чл.98 ал.1 от ЗОБВВПИ, поради което е следвало да бъде санкциониран  по реда на чл.193 ал.1 от същия закон.

                              След така изложената фактическа обстановка и съотнасянето й към действащата правна уредба на засегнатите обществени  отношения, съдът намира направените в жалбата  възражения  за допуснати  нарушения на материалния и процесуален закон за неоснователни.

                                  Предвид горното атакуваното НП № 1/15.11.2013г., издадено от   Началника на РУП - Ивайловград , с което на основание  чл.193, ал.1 от ЗОБВВПИ е наложено на В.А.У., ЕГН ********** наказание “Глоба” в размер на 500.00 лева за нарушение   разпоредбата на чл. 98, ал. 1 ЗОБВВПИ, следва да се потвърди, като законосъобразно.

                                   Водим от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 ЗАНН, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

                 

                                    ПОТВЪРЖДАВА НП № 1/15.11.2013г., издадено от   Началника на РУП - Ивайловград , с което на основание  чл.193, ал.1 от ЗОБВВПИ е наложено на В.А.У., ЕГН ********** наказание “Глоба” в размер на 500 лева за нарушение   разпоредбата на чл. 98, ал.1 ЗОБВВПИ,  като законосъобразно.

                                  Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Хасково в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                         

                                                     

 

 

                                                           Районен съдия: