Р     Е     Ш     Е     Н    И    Е

 

Гр.Ивайловград, 14.07.2014г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

           Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на двадесет и пети юни, две хиляди и четиринадесета година в състав:

 

                                        Председател: Т.КИРКОВА

 

при секретаря М. Й., като разгледа докладваното от съдията н.а.х.дело № 64 по описа на съда за 2013год. и,  за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Р     Е     Ш    И:

 

                   ОТМЕНЯВА Наказателно постановление НП № Е – НП – 13/16.11.2012г., издадено от  министъра на МИЕТ, с което на  ЕТ  “Р. – Р. Р.", със  седалище и адрес на управление – с.Железино, общ.Ивайловград, ЕИК  *********, представляван от Р.Р.Ж.,  ЕГН **********, на основание чл.93 ал.2 т.1 и ал.5 от ЗПБ  му е наложена имуществена санкция в размер на 50 000лв. за нарушение разпоредбите на чл.4 ал.2 от ЗПБ – за извършен добив на подземни богатства – гнайс в района на с.Железино, общ. Ивайловград, м.”Дюлина махала ”, без да му е предоставена концесия за добив на подземни богатства по реда на ЗПБ, както и  отнемане в полза на държавата на  добитите количества подземни богатства – 10 броя палети със скално-облицовачни материали, като незаконообразно.

  Решението подлежи на касационно обжалване пред АС – Хасково в 14 дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                            Районен съдия:

 

МОТИВИ                                                        НАХД № 64 /2013г.

 

                                 Производството е образувано по жалба на ЕТ  “Р. – Р. Р.", със  седалище и адрес на управление – с.Железино, Общ.Ивайловград, ЕИК  *********, представляван от Р.Р.Ж.,  ЕГН **********, който не е съгласен с НП № Е – НП – 13/16.11.2012г., издадено от  министъра на МИЕТ, въз основа на АУАН № 1/ 29. 05. 2012г. В нея се обяснява, че едноличният търговец е   наказан за административно нарушение по чл.4 ал.2 от ЗПБ,   поради това и на основание чл.53, вр. чл.27 и чл.83 от ЗАНН, чл.93 ал.2 т.1 и ал.5 и чл.95 ал.З от ЗПБ  му била наложена имуществена санкция в размер на 50 000 лева, като в полза на държавата се отнемали добитите количества подземни богатства - 10 броя палети от скалнооблицовачни материали-гнайсошисти.

                                Твърди, че не е извършил   нарушението, за което е санкциониран. При издаване на НП били допуснати множество съществени процесуални нарушения. Нито АУАН, нито НП,  съдържали задължителните реквизити, посочени в ЗАНН. Липсвало ясно и точно описание на обстоятелствата, при които е извършено административното нарушение. НП и АУАН били издадени от орган без правомощия за това, което правило НП незаконосъобразно.  Проверкта била извършена  в негово отсъствие. Прави възражения относно  номера на личната си карта, ЕГН-то и изписване на името си. 

                                  Твърди, че не  е известяван от актосъставителя лично за нито едно действие и на никакво негово действие  не бил присъствал. АУАН бил съставен в негово отсъствие при абсолютно нарушение на ЗАНН, като отрича да е извършил лично  отказ за получаване на АУАН.  

                        По изложените съображения НП било незаконосъобразно, поради което моли съдът да  постанови решение, с което отмени  изцяло атакуваното   НП.

                        В съдебно заседание  процесуалният му представител застъпва възраженията, изложени   в жалбата.

                        АНО се  представлява от опълномощен служител на МИЕ.

ДОКАЗАТЕЛСТВА ПО ДЕЛОТО

                             Актът за установяване на административно нарушение №1/29.05.2012г. е  съставен от Н.Т., гл.инспектор към Дирекция "ОСПСД " при Община Ивайловград, в присъствието на двама свидетели, служители на  Община Ивайловград, присъствали на проверкта, срещу едноличен търговец Р. Сандов Р.в, ЕГН **********, с фирма ЕТ „ Р.-Р. Р.в",  седалище    и адрес на управление : с.Железино, обл.Хасково, общ.Ивайловград, ЕИК 818012046,   за това, че на 10.04.2012г., около 12,00 часа в землището на село Железино, обл.Хасково, общ.Ивайловград, е извършил административно нарушение на основание на чл.4 ал.2 от ЗПБ,   при направена от тях проверка в местността „Дюлина махала" в същото землище, констатирали, че ЕТ „ Р.-Р. Р.в"  извършва добив на скално- облицовъчни материали : „ гнайсошисти", гнайсови плочи, представляващи подземни богатства по смисъла на чл. 2 ал.1 т.6 от ЗПБ. При проверката на място намерили в геоложкия обект десет броя палети с гнайсови плочи, същите добити в землището и приготвени за продажба. Те били предложени за продажба на Г.А.. След справки в Дирекция „Общинска собственост" в Община Ивайловград, установили, че тази фирма няма сключени с Община Ивайловград договори за наем, аренда или за др. Установили също така, че фирмата няма предоставена концесия за добив на скално-облицовъчните материали.

                       В АУАН е отбелязано, че за проверката и констатациите от нея бил съставен Констативен протокол от 18.04.2012 г. На фирмата бил даден 7 дневен срок да представи необходимите документи за добив и продажба на скално-облицовъчните материали, изисквани по ЗПБ. Никакви документи не били представени в деловодството на Община Ивайловград.

                    По гореописания начин, като е извършил добив на десет броя палети, скално-облицовъчни материали - гнайсови плочи, представляващи подземни богатства, без да има предоставена концесия, едноличен търговец Р. Сандов Р.в, с ЕТ „ Р.-Р. Р.в", бил нарушил виновно разпоредбата на чл.4 ал.2 от ЗПБ.   Нарушителят не дал  обяснения.

                                  Записано е, че към акта се прилагат документи, фото-снимки, писмени обяснения и други както следва : Констативен протокол от 18.04.2012 г. , както и че  актът  е съставен на основание чл.40 ал.2 от ЗАНН в отсъствие на нарушителя. Нарушителят бил поканен с писмо изх.№ 91-128-1/15.05.2012г. на Община-Ивайловград с обратна разписка, получена на 16.05.2012г. да се яви в Общината за съставяне на АУАН,   до 23.05.2012 г.  вкл., но той не е явил.

                          Следват подписите на двамата свидетели.

                        Нарушителят е отказал да подпише Акта, при връчването му на 19.07.2012г., което е удостоверено с подписа на един свидетел.

                          В процесното НП, пресъздавайки описаното в Акта и обсъждайки обстоятелствата, при които е извършено нарушението, АНО заключава, че  :   „ЕТ „Р. - Р. Р.в" осъществява добивна дейност в местността „Дюлина махала", като при  проверката на място на 10.04.2012г. е констатирано наличието на 10 броя палети с гнайсови плочи, приготвени за продажба.

                     Записано е, че за извършената проверка е съставен констативен протокол от 10.04.2012 г.

                          За това  нарушение  на чл.4, ал.2 от ЗПБ  на основание чл. 93, ал. 2, т. 1 от ЗПБ на ЕТ „Р. - Р. Р.в"  АНО е наложил административно наказание - имуществена санкция в размер на 50 000  лева.  Постановено е отнемане в полза на държавата на  добитите количества подземни богатства – 10 палета със скално-облицовачни материали.

                         НП е връчено на жалбоподателя на 12.08.2013г.  лично,  срещу подпис.

                        По делото са приобщени като относими и необходими още доказателства:     От   Констативен протокол  с дата - 10.04.2012г. за извършена проверка на място в местността    „Дюлина     махала",    землището    на    с.Железино,    община Ивайловград, става ясно, че при проверка на геоложки обект, извършена на същата дата  след сигнал, получен от РУП – Ивайловград относно транспортиране на гнайсови плочи, се установило, че на товарен автомобил и до него има палети с гнайс, които принадлежат на Р. Р.в, който нямал  документи за геоложкия обект. При товаренето присъствал сина на Р.в.                      С КП е разпоредено на нарушителя да преустанови товаренето и изнасянето от обекта на наличните 10бр. пълни палети, да представи до 17.04.12г. документи, свързани с добива на гнайс.  КП е подписан от съставилия го и от двама свидетели.

                     В Констативен протокол от 18.04. 2012г. за извършена проверка на място в местността    „Дюлина     махала",    землището    на    с.Железино, община Ивайловград, се казва: „Днес 18.04.2012г. Н.Т., М.Ш. и  Т.П. в присъствието на Серхан Р.Р. проверихме обект – геоложко гнездо в землището на с.Железино, разработено от ЕТ „ Р. Р. Р.в”, с управител Р.Р.Ж. за законността за добив и продажба на гнайсови плочи от  ЕТ „ Р. Р. Р.в” в геоложки терен „Дюлева махала” в зем. на с.Железино.  Установихме…, че в геоложкото гнездо в зем. на с.Железино, което е общинска собственост и е разработено от ЕТ „ Р. Р. Р.в”, са добити 10 броя палета с гнайсови плочи, приготвени за продажба и предложени на Г.А. за оглед…”     С КП му е  разпоредено  да преустанови продажбата на палети и да представи в 7-дневен срок всички неоходими документи за добив и продажба на гнайсови плочи. КП е предявен при отказ, удостоверен  от един свидетел.

                      Покана до жалбоподателя за съставяне и подписване на АУАН с Изх.№91-1288-1/15.04.2012г., с която на нарушителя се съобщава, че с КП от 18.04.2012г. му е  разпоредено  в 7-дневен срок да представи всички документи за добив и продажба на гнайсови плочи и подписан концесионен договор, което същият не е направил, поради което следва в 7 – дневен срок от получаването на поканата да се яви  в сградата на Община – Ивайловград  за подписване на АУАН. Нарушителят е предупреден, че при неявяване,  АУАН ще бъде съставен и връчен съгласно чл.40 ал.2 от ЗАНН в негово отсъствие. Приложена е и обратна разписка, от която е видно, че писмото е получено от неговата съпруга на 16.05.2012г.

                        Препис от Акт за раждане  на Р.Р. Джаферов, с дата на раждане ***г., като в графа „Бележки” е отбелязано  името Р. Сандов Р.в, което на основание Решение №1 от 17.08.2001г. на длъжностно лице по гражданско състояние при Община Ивайловград, се променя на Р.Р.Ж..

                        От писмо на ОДМВР Хасково е видно, че :          Лична карта № 178325691 е издадена на 18.09.2001г. от МВР Хасково на Р.Р.Ж., с ЕГН **********; Унищожена е на 05.10.2011г в РУП Ивайловград,  поради изтичане срок на валидност;            На Р.Р.Ж., с ЕГН ********** е издадена лична карта №642908588 на 15.09.2011 от МВР Хасково, валидна до 15.09.202.;            Р. Сандов Р.в с ЕГН ********** е притежавал лична карта № 176742510, издадена на 03.04.2000 от МВР-Хасково, унищожена на 18.09.2001г., поради смяна на имена и ЕГН. От тази информация следва, че се касае за едно и също лице, поради което възраженията за неидентичност на имена и ЕГН са неоснователни.

                                   Възражение с вх, № 91-1288-2 от 07.06.2012г. в Община Ивайловград; Удостоверение за АС на фирмата на жалботподателя с вписаните в НП имена;  Разрешение №689/07.01.2010г. за проучване на скално-облицовачни материали, подземни богатства по чл.2 ал.1 т.6 от ЗПБ в площ „Дюлина махала  1”, в земл. на с. Железино, общ.Ивайловград, предоставено на жалбоподателя; Договор за проучване на скално-облицовачни материали в площ „Дюлина махала  1”, в земл. на с.Железино, общ.Ивайловград, обл. Хасково, сключен между жалбоподателя и МОСВ на 25.02.2010г;    Писмо Изх.№ЗНПБ – 9235/17.11.2010г., с което се прекратява договора между жалбоподателя и МОСВ, поради допуснати нарушения;   Заповед №150/30.03.2012г. на кмета на Община Ивайловград на основание чл. 95 ал.2 от ЗПБ.

                      Актосъставителят обяснява, че   по сигнал са извършили  проверка на процесната кариера, като не са установили добив на гнайсви плочи, а в момента са се разтоварвали палети с плочи от товарен камион. Присъствалата на проверката св.Ш. потвърждава казаното от актосъставителя.

                          Свидетелят на отказа да се подпише АУАН обяснява, че след като е получил поканата да се яви в Община – Ивайловград за неговото съставяне и подписване, жалбоподателят се е явил, но е отказал да го подпише.

                          Разпитаните полицаи, присъствали на място, обясняват, че са видели да се разтоварват палети от тежкотоварен автомобил, но не са установили добив на гнайси.

                           Шофьорът на товарния автомобил А. и собственикът на трактора, с който се е разтоварвал камъкът  обясняват, че първо са натоварили  палетите, а после са ги разтоварили, която дейност приключвала, когато дошла проверката. На кариерата нямало работници, добиващи гнайсов камък.   

                                                 

                                             ПРАВНИ   СЪОБРАЖЕНИЯ

                        Жалбата е  подадена в срок от лице, имащо правен интерес, поради което тя е допустима, а разгледана по същество е основателна.

                                   Актът и НП са издадени от оправомощени за това лица.

                         По смисъла на чл.2 ал.1 т.6 и т.21 от § 1 от ДР на ЗПБ,  подземните богатства  са полезни изкопаеми - природни твърди, течни и газообразни минерални и органични образования в земните недра,  включващи и скалнооблицовачните материали, каквито са  гнайсите .                 

                          Съгласно даденото  в т.4 на §.1 от ДР на ЗПБ определение,  “Добив” е цялостен технологичен процес на извличане на твърди, течни и газообразни полезни изкопаеми от земните недра.

                           Текстът  на чл.4 ал.2 от ЗПБ разпорежда  добивът на подземни богатства да се извършва чрез предоставяне на концесия, по реда,  установен с чл.5 т.3 от същия закон

                           Санкциониращата разпоредба на    чл.93 ал.2 т.1  ЗПБ  предвижда  за този, който извършва добив на ПБ без надлежно предоставена концесия наказание  “Глоба” или  “Имуществена санкция”  при първо нарушение от 50 000лв. до 100 000лв, а ал.5 на същия член - отнемане на незаконно придобитото количество ПБ.

                            В атакуваното НП е записано, че при проверката на място на 10.04.2012г. е констатирано наличието на 10 броя палети с гнайсови плочи, приготвени за продажба, с което  ЕТ „Р. - Р. Р.в" осъществявал добивна дейност в местността „Дюлина махала".

                          Така описани обстоятелствата, сочат че  вмененото нарушение, не осъществява  характеристиките на процеса „добив”, посочени в т.4 на §1 от ДР на зПБ.  Не е обективинано изпълнителното деяние на  нарушението, което се потвърди  и от съдебното следствие -  никой от присъстващите не е  видял някой да  добива гнайсови плочи на проверяваната кариера.

                                  Не е  посочена дата на извършване на нарушението, доколкото при проверката на място на 10.04.2012г. е констатирано само наличието на 10 броя палети с гнайсови плочи, приготвени за продажба, от което  може да се заключи само, че те са добити в един предходен, неустановен от проверяващите  момент.              

                                    За да е осъществено нарушението следва всички негови признаци да са обективирани. Кой, кога и къде осъществява  изпълнителното деяние.  Конкретните действия, чрез които се осъществява добивът, кои лица  го извършват, кой ги е наел, място и време на добива. Следователно  не би могло да се твърди, че контролните органи на посочената в НП дата са установили извършване на добив, /извличане/, на гнайси от работници, наети от жалбоподателя, включващ някое или всички от следните дейности - отделяне от скалния масив, разцепване и сортиране на гнайсови плочи  на точно определено място и време.

                                      Тази констатация прави  процесното НП недоказано, поради което следва да бъде отменено.

                                   Предвид така изложените съображения и на основание чл. 63 ал.1, изр.1, предл.3 от ЗАНН съдът счита, че жалбата следва да бъде уважена като основателна, а  процесното НП отменено като  недоказано.

                        Водим от изложеното съдът постанови решението си.  

                                                                                                                                                                     

 

 

                                                          Районен съдия: