О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

Гр.Ивайловград 19.02.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, колегия в закрито заседание на деветнадесети  февруари, две хиляди и деветнадесета година в състав съдия Т.Киркова, като разгледа докладваното Гр.дело 6 по описа за 2019г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.159 от АПК.

На 15.02.2019г. по делото е постъпила молба от представляващия дружеството жалбоподател Глобал Био Хърбс БългериаЕООД, в която се прави искане  да се прекрати настоящото производство, т.к. между същите страни, със същия предмет и със същото искане  е образувано друго дело, висящо пред РСИвайловград, а именно гр.д. 120/2018г. и доколкото гр.д. 6/2019г. се явявало по-късно заведено било налице основанието на чл.126 ал.1 от ГПКкато същото следвало да бъде служебно  прекратено. С молбата се претендира връщане на внесената държавна такса от 50лв.

В процеса на  подготовка за първото съдебно заседание съдът установи, че както  основанието, така и петитума на жалбата по настоящото дело са идентични с тези на жалбата, по която е  образувано гр.д. 120 по описа на съда за 2018г.

Съгласно разпоредбите на чл.159 т.7 от АПК жалбата се оставя без разглеждане, а ако е образувано съдебно производство то се прекратява, когато има образувано дело пред същия съд, между същите страни, на същото основание.

Искането на жалбоподателя за връщане на внесената държавна такса по сметка на съда, в размер на 50 лева, е неоснователно.

Внасянето на съответната държавна такса за оспорване на ИАА пред съда е абсолютна процесуална предпоставка за образуване на съдебно-административно производство, независимо от неговия изход. Неприложимо в случая е общото правило на чл. 4б Закона за държавните такси, съгласно който недължимо платени такси се връщат по искане на заинтересованата страна, тъй като не би могло да се приеме за недължимо внесена държавната такса, изплатена в изпълнение на изискването по чл. 151  т. 3 от АПК вр. 2б, б. "б. " от ТАРИФА 1 към Закона за държавните такси за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правосъдието, което поставя като задължително изискване още при подаване на жалбата да бъде представен документ, установяващ внасянето на дължимата по нея държавна такса. Поради това съдът счита, че в случая не е налице недължимо плащане на държавната такса. Таксата е дължима и в производство, приключило с прекратяване на делото и не е налице основание за връщане. На връщане подлежат само таксите, които са внесени, но производство пред съда не е било образувано или таксите са били събрани, въпреки че жалбоподателя е бил освободен от плащането им, както и надвнесените такси.

С оглед на гореизложеното и на основание чл.159 т.7 от АПК съдът следва да  остави без разглеждане жалбата наГлобал Био Хърбс БългериаЕООД, като недопустима и прекрати производството по делото. Определението подлежи на обжалване с частна жалба на основание чл.160 ал.1 вр. с чл.229 ал.т.1 вр. с чл.230 от АПК.

Ето защо съдът

 

                    О П Р Е Д Е Л И:

 

 

Оставя без разглеждане жалбата наГлобал Био Хърбс БългериаЕООД, като недопустима.

ОХВЪРЛЯ искането на Глобал Био Хърбс БългериаЕООД, за връщане на внесената по сметка на Районен  съд - Ивайловград държавна такса в размер на 50 лева.

Прекратява производството по делото.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в седемдневен срок от съобщаването  му на страните.

 

 

Районен съдия: