О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

                                        

 

гр. ИВАЙЛОВГРАД, 10.07.2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, в закрито съдебно заседание на десети юли две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калоян Петров

 

като разгледа докладваното от съдията Гр. д. № 29/2017 г. по описа на съда, за да се произнесе съобрази следното:

Производството е образувано по жалба на Я.В.Л. *** срещу Заповед № 133/30.09.2016 г. на Директор на Областна дирекция „Земеделие” - Хасково.

Така извършената жалба е недопустима, тъй като е извършена от лице без правен интерес от обжалване на посочената заповед. Това е така защото жалбоподателят не е лице подало декларация по чл. 37б от ЗСПЗЗ, респективно по чл. 69 от ППЗСПЗЗ за местонахождението, формата на стопанисване и начинът на трайно ползване на земите му в с. Железари, и/или заявление по чл. 37б, ал. 3 от ЗСПЗЗ, респективно - чл. 70 от ЗСПЗЗПП за участие в споразумение за създаване на масиви за ползване на земите в с. Железари.

Само тези две категории лица имат правен интерес да обжалват процесната заповед, защото с нея се засягат правата им на ползване на имотите по чл. 37в, ал. 3, т. 2 ЗСПЗЗ, а само лица, които са подали декларация по чл. 37б от ЗСПЗЗ, респективно по чл. 69 от ППЗСПЗЗ и/или заявление по чл. 37б, ал. 3 от ЗСПЗЗ, респективно - чл. 70 от ЗСПЗЗПП, имат право да ползват тези имоти.

Следователно процесната заповед по чл. 37в, ал. 4 ЗСПЗЗ на Директор на Областна дирекция „Земеделие” – Хасково, с която се създават и разпределят за ползване масиви от земеделски земи, засяга единствено интересите на лицата, които по установения в закона ред са заявили желание да ползват земеделски земи в землището на с. Железари.

Видно от приложената административна преписка жалбоподателят не е сред тези лица, тъй като, нито е подал декларация по чл. 37б от ЗСПЗЗ, респективно по чл. 69 от ППЗСПЗЗ, нито заявление по чл. 37б, ал. 3 от ЗСПЗЗ, респективно - чл. 70 от ЗСПЗЗПП. Същото се излича и от съдържанието на жалбата му и въпреки, че му бе дадена възможност, жалбоподателят не опроверга горния факт.

Без правно значение е дали жалбоподателят е собственик на земеделски земи, включени в масивите за ползване, след като не е заявил желанието си да ги ползва лично по установения в закона ред – чрез декларация по чл. 37б от ЗСПЗЗ, респективно по чл. 69 от ППЗСПЗЗ.

(В горния смисъл: ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 1148 ОТ 11.05.2015 Г. ПО КАСАЦИОННО ЧАСТНО АДМИНИСТРАТИВНО ДЕЛО № 1071/2015 Г. НА АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛОВДИВ; ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 128 ОТ 28.03.2017 Г. ПО К. Ч. АДМ. Д. № 79/2017 Г. НА АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ЯМБОЛ; ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 64 ОТ 19.02.2014 Г. ПО КАСАЦИОННО ЧАСТНО АДМИНИСТРАТИВНО ДЕЛО № 33/2014 Г. НА АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ШУМЕН)

Ето защо съдът счита, че жалбата се явява недопустима и като такава не следва да се разглежда, а образуваното производство следва да се прекрати, поради което

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Я.В.Л. с ЕГН: ********** *** срещу Заповед № 133/30.09.2016 г. на Директор на Областна дирекция „Земеделие” – Хасково.

ПРЕКРАТЯВА производството по Гражданско дело № 29/2017 г. по описа на съда.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Административен съд – Хасково в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: