О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                                        

гр. ИВАЙЛОВГРАД, 22.08.2016 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, в закрито съдебно заседание на двадесет и втори август две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калоян Петров

 

като разгледа докладваното от съдията ГР. Д. № 82/2016 г. по описа на съда, за да се произнесе съобрази следното:

Делото е образувано по искова молба от Д.Г.Р. *** срещу В. Г.К. ***, с предмет съдебна делба.

По искова молба отново на Д.Г.Р. срещу В. Г.К. е образувано и Гр. д. № 80/2016 г. по описа на РС – Ивайловград.

Изложените фактически твърденияте и исканията в Исковата молба, по която е образувано Гр. д. № 82/2016 г. са идентични с тези по исковата молба и най–вече с някои от допълващите я молби /всички обозначени с названието „искова молба”/  по Гр. д. № 80/2016 г. по описа на РС – Ивайловград.

Двете дела са с идентични страни, предмет и основание – съдебна делба на съсобствени имоти.

След като в съда е образувано дело между същите страни, на същото основание и със същия предмет, като това образувано по последващата искова молба, за ищеца по първото дело не е налице правен интерес от предявяване на нов идентичен иск и образуване на ново дело, тъй като той може или е бил длъжен да реализира правата и да защити интересите си по първото образувано дело.

Ето защо исковата молба, по която е образувано Гр. д. № 82/2016 г. е недопустима и производството по нея следва като недопустимо да се прекрати, на основание чл. 130 ГПК.

В този смисъл е и точка 4.5 от издадената от Висшия съдебен съвет Единна методика по приложението на принципа за случайно разпределение на делата в районните, окръжните, админинстративните, военните, апелативните и специализираните съдилища, според текста, на която „При постъпила една и съща искова молба няколко пъти и образувани няколко дела, молбата се разглежда по първото образувано дело, от първия разпределен докладчик съгласно случайното разпределение на делата, а останалите дела се прекратяват.

Поради горното, Съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по Гражданско дело № 82/2016 г. по описа на съда образувано по искова молба на Д.Г.Р. *** срещу В. Г.К. ***.

След влизане в сила на определението, Гр. д. № 82/2016 г. да се приложи към Гр. д. № 80/2016 г..

Препис от определението ДА СЕ ВРЪЧИ на ищеца.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд - Хасково в едноседмичен срок от връчване на преписа.

 

                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: