О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

                                        

 

гр. ИВАЙЛОВГРАД, 22.03.2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, в закрито съдебно заседание на двадесет и втори март две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калоян Петров

 

като разгледа докладваното от съдията ГР. Д. № 74/2015 г. по описа на съда, за да се произнесе съобрази следното:

В Ивайловградския районен съд е постъпила искова молба от Държавен фонд „Земеделие” - София срещу А.Д.Б. от гр. Ивайловград.

С определение от 02.11.2015 г. съдът е прекратил производството по делото поради неизпълнение в срок на указания за отстраняване на нередовности на исковата молба.

С определение 18.02.2016 г., по жалба на ищеца, Окръжен съд – Хасково е отменил прекратителното определениe на районния съд, като е дал указания исковата молба да бъде оставена „без движение” до отстраняване на установени нередовности, а именно” до посочване на правния интерес от предявяване на иск чл. 26 ЗЗД за обявяване на нищожност на договор за предоставяне на безвъзмездна финасова помощ № 26/112/05042 от 16.02.2010 г., доколкото вземането, чието съществуване се иска да бъде признато с иска по чл. 422 от ГПК, е основано на възражение за нищожност на същия договор, чиято стойност е 48892 лева.

В изпълнение на указанията на ОС – Хасково, районният съд е предоставил възможност на ищеца да извърши горепосочените уточнения, като той с молба е изложил съображения за правния си интерес от предявяване на иска чл. 26 ЗЗД, като подържа същия и иска от съда произнасяне по този иск.

Иска по чл. 26 ЗЗД е с цена от 48892 лева и съгласно чл. 104, т. 4 ГПК е подсъден на окръжен съд като първа инстанция.

Подсъдността на иска по чл. 26 ЗЗД влече след себе си и подсъдност на окръжен съд на обективно съединените с него искове по чл. 422 ГПК.

Не са налице основания за разделяне на обективно съединените искове, тъй като същите се разглеждат по един и същ процесуален ред и се намират във връзка с предмета на делото, по смисъла на чл. 210, ал. 2, изр. 2 от ГПК.

Ето защо съдът следва да прекрати производството по делото пред себе си и да го изпрати по подсъдност на Окръжен съд – Хасково.

Поради горното, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по ГР. Д. № 74/2015 г. по описа на Районен съд - Ивайловград.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Окръжен съд – Хасково.

Препис от определението да се връчи на страните.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд – Хасково в едноседмичен срок от връчването му.

 

 

                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: