П Р О Т О К О Л

                                                                                              

гр.Ивайловград, 03.07.2014 година.

 

Ивайловградският районен съд в публично съдебно заседание на трети юли две хиляди и четиринадесета година, в състав:

 

                                                   Председател:  КАЛОЯН ПЕТРОВ             

 

при участието на секретаря  К.Х.

сложи за разглеждане докладваното от съдията К. Петров  ГР.Д № 49  по описа за 2014 година.

На именното повикване в 10.00  часа се явиха:

Ищцата А.Г.А., редовно призована, чрез адв. Й. А.,  не  се явява, вместо нея  адв. Й. А., с пълномощно по делото.

 За ответника  „М. център 1 - Ивайловград” - в ликвидация ЕООД, редовно призовано, се явява  ликвидатора  П. К..

По хода на делото.

Адв. Й.А.: Да се даде ход на делото. Постигнали сме спогодба за решаване на спора, която молим да се впише в протокола и одобри от съда.

Ликвидатора  на   „М. център 1 - Ивайловград” – П. К.: Да се даде ход на делото. Заявявам, че сме постигнали спогодба, с която решаваме спора, като молим да се впише в протокола и одобри от съда.

Предвид направеното изявление от двете страни по делото за постигната спогодба между страните по Гр. д. № 49/2014 година съдът намира, че има  основание за разглеждане на искането, тъй като по делото няма влязло в сила съдебно решение.

Ето защо следва да е даде ход на делото за разглеждане и одобряване на постигнатата между страните спогодба, поради което, съдът

О П Р Е  Д Е Л И :

Дава ход на делото.

Адв. А.: Представям съдебна спогодба  от 03.07.2014 г. на основание чл. 234, ал. 1 от ГПК и заявявам, че същата е подписана  от мен като пълномощник на  ищцата А.  Г.А. и ликвидатора на „М. център 1 - Ивайловград” в ликвидация ЕООД  - П. К. К. и се  уреждат всички въпроси. В този смисъл моля да постановите определение, с което да одобрите спогодбата и да прекратите делото.

Ликвидатора  на   „М. център 1 - Ивайловград” в ликвидация ЕООД – П. К.: Потвърждавам, че представената спогодба е подписана от  пълномощника на ищцата и от мен. Моля да се одобри  постигнатата  спогодба и прекратите делото.

Съдът намира, че следва да се впише спогодбата в протокола, поради което

О П Р Е  Д Е Л И :

Вписва в протокола постигнатата между страните спогодба, както следва:

 

С П О Г О Д  Б   А 
Днес, 03.07.2014  год., в гр. Ивайловград, на основание чл. 234, ал. 1 от ГПК между подписаните: 
1. адв. Й.Н.А. - Адвокатска колегия Варна, ЕГН **********, като пълномощник на ищцата А.Г.А., ЕГН ********** ***  
и
2.  П.  К. К. - ликвидатор на “М. център 1-Ивайловград” в ликвидация ЕООД, гр. Ивайловград, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление на дейността: гр. Ивайловград, ул.”О.**” № **, обл. Хасково,
се постигна   следната спогодба по гр. д. № 49/2014 год. по описа на Районен съд Ивайловград, насрочено за разглеждане в с. з. на 03.07.2014 г.:     
адв. Й.Н.А. като пълномощник на А.Г.А. - ищец  и “М. център 1 - Ивайловград” ЕООД, гр. Ивайловград, ЕИК:***, със седалище и адрес на управление на дейността: гр. Ивайловград, ул.” О.**” № **, обл. Хасково представлявано от ликвидатора П.  К. К., като ответник по гр. д. № 49/2014 г. на РС - Ивайловград се съгласяват в с. з. от 03.07.2014 г. по гр. д. № 49/2014 г. да уредят със спогодба доброволно възникналия спор, тъй като  Дружеството ответник чрез ликвидатора си  признава искането произтичащо от неплащане на дължими възнаграждения по Договор за управление, като  на 02.07.2014 г. с вносни бележки са изплатени  на ищцата А.Г.А. с ЕГН ********** суми, в размер на:
-  10333.26 лв.  /десет хиляди триста тридесет и три лева двадесет и шест стотинки/, представляващи:  главница по иска 9515.91 лв. /девет хиляди петстотин и петнадесет лева деветдесет и една стотинки/, лихви - 817.35 лв. /осемстотин и седемнадесет лева тридесет и пет стотинки /;

-      215.32 лв. държавна такса за образуване на делото съставляващи 2% от ДТ;

-      500.00 лв. хонорар за адвокат;

Страните заявяват, че сключват по добра воля настоящата спогодба, чели са същата и доброволно я подписват,  като за в бъдеще не ще имат спорове по така уредените въпроси.
С постигане на спогодбата, поради решаване на спора делото следва да бъде прекратено, като страните правят искане пред съда да се върне ДТ в размер на 215.32 лв.  съставляващи 2% от внесената в размер на 430.64 лв. ДТ /4% по общия исков ред/, като връщането произтича от постигнатата спогодба за доброволно уреждане на спора. Сумата следва да се преведе от съда по сметка: BG******, BIG  UBBSBGSF в Банка “ОББ АД” клон Ивайловград с титуляр А.Г.А.. 
 
СПОГОДИЛИ  СЕ:
 
1.................................                                                               2.....................................
/Й.Н.А.-                                      / П.  К. К.-              пълномощник на ищцата/                                                                       ликвидатор/
                                           
Съдът намира, че следва да бъде одобрена  постигнатата  между страните съдебна спогодба тъй като не противоречи на закона и добрите нрави. 
Спогодбата в частта относно искането на страните да се върне половината от заплатената от ищцата държавна такса, няма характер на съглашение, а на изяление насочено към съда, поради което в тази част тя не следва да се одобрява. Освен това спогодба по този въпрос е недопустима, тъй като правото да се иска връщане на държавна такса при спогодба принадлежи изключително на страната внесла държавната такса и не подлежи на договаряне с другата страна.
Поради горното и на основание чл. 234, ал. 1 ГПК, Съдът 
 

О П Р Е  Д Е Л И :

 

ОДОБРЯВА   спогодбата от 03.07.2014 година, между Адв. Й.Н.А. като пълномощник на ищцата на Г.А. и ответника “М. център 1 - Ивайловград” в ликвидация ЕООД, гр. Ивайловград, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление на дейността: гр. Ивайловград, ул.” О.****, обл. Хасково, представлявано от ликвидатора П.  К. К., по силата на която дружеството ответник “М. център 1 - Ивайловград” в ликвидация ЕООД, чрез ликвидатора си, признава иска произтичащ от неплащане на дължими възнаграждения по Договор за управление, като страните се съгласяват, че на 02.07.2014 г. с вносни бележки са изплатени  на ищцата А.Г.А., ЕГН: ********** суми, в размер на:
-  10333.26 лева  /десет хиляди триста тридесет и три лева двадесет и шест стотинки/, представляващи:  главница по иска 9515.91 лева /девет хиляди петстотин и петнадесет лева деветдесет и една стотинки/, лихви - 817.35 лева /осемстотин и седемнадесет лева тридесет и пет стотинки /;

-      215.32 лева държавна такса за образуване на делото съставляващи 2% от ДТ;

-      500.00 лева хонорар за адвокат;

Страните заявяват, че сключват по добра воля настоящата спогодба, прочели са същата и доброволно я подписват,  като за в бъдеще не ще имат спорове по така уредените въпроси.
С постигане на спогодбата, поради решаване на спора страните се съгласяват, че делото следва да бъде прекратено.
НЕ ОДОБРЯВА Спогодбата между страните в частта относно искането на страните да се върне половината от заплатената от ищцата държавна такса. 
Определението не подлежи на обжалване.
Адв. А.: Моля да бъде възстановена на доверителката ми половината от внесената държавна такса за образуване на делото.
Съдът намира, че са налице предвидените ГПК предпоставки за връщане на половината от внесената държавна такса, а именно делото приключва със спогодба, поради което и на основание чл. 78, ал. 9 ГПК,

 

О П Р Е Д Е Л И :

 
Да се върне на ищцата А.Г.А. половината от внесената държавна такса за образуване на делото в общ размер на 430,64 лева, а именно да се върне сумата 215.32 лева.

Адв. Й.А.: Нямам други искания, Да се прекрати делото.

Ликвидатора  на   „М.център 1 - Ивайловград” – П. К.: Нямам други искания, Да се прекрати делото.

Предвид това, че одобрената спогодбата изчерпва предмета на спора,  решен е въпроса и за разноските, производството по делото следва да се прекрати.
Ето защо съдът 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА  производството по Гр.Д. № 49/2014 година по описа на РС-Ивайловград.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи  на обжалване пред ХОС в едноседмичен срок от днес.

ЗАСЕДАНИЕТО се закри в 10.15 часа.

ПРОТОКОЛЪТ се изготви в С.З.   

 

 РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

СЕКРЕТАР :