П Р О Т О К О Л

                                                                                           

гр.Ивайловград, 03.04. 2014 година.

 

Ивайловградският районен съд в публично съдебно заседание на трети  април,  две хиляди и четиринадесета  година, в състав:

 

 

                                                   Председател: ТАНЯ КИРКОВА 

 

при участието на секретаря  К.Х.

сложи за разглеждане докладваното от Председателя   ГР.Д № 71  по описа за 2013 година.

На именното повикване в 10.00  часа се явиха:

Ищецът „С** -Ю” ООД – гр.   Крумовград, по първоначалния иск и ответник по насрещния иск, уведомени от предходно съдебно заседание,се представлява от  адв. Н. М. ***.

 Ответникът Народно Читалище „П**”-1914” –Ивайловград по първоначалния и ищец по насрещния иск, уведомени от предходно съдебно заседание, се представлява от адв.П.К..

Вещото лице Т.М.  М., редовно призована , се явява.

По хода на делото.

Адв.Н.М. : Да се даде ход на делото.

Адв.П.К. : Да се даде ход на делото.

Съдът намира,  че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото,поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

Дава ход на делото.

Адв.М. : Представил съм молба  с правно  основание чл. 214 от ГПК. Правя искане за изменение на предявения иск, като увеличавам цената на претендираната главница от 1000.00лв. на 25 100.00 лв., като  запазвам претенцията за лихвата за забава. Представям своевременно внесена държавна такса за разликата в размер на 962 .00лв., като моля да допуснете  исканото изменение на иска   и постановите   определение, с което да прекратите производството  пред Районен съд - Ивайловград и изпратите делото по подсъдност на ОС- Хасково.  

Адв.К.: Г-жо Председател, моля да ми се даде възможност да взема становище  по направеното увеличение. Имам това право,тъй като се прави сега и не съм запозната с него. Г-жо  съдия, искам възможност за писмено становище и  технологично време, по което да се произнеса . Моля да  ми даде  7 дневен срок да  дам  писмено становище.

Адв. М. : Считам това искане за неоснователно, т.к. в ГПК не е предвидена  такава възможност. Цената на иска  се определя от ищеца. Внесли сме  своевременно  искането. Няма процесуални пречки съгласно  чл.214 от ГПК. Внесена  е допълнителната държавна такса за разликата от 1000.00 до 25 100.00 лв.

Адв.К. : Трябва да взема становище  по така предявения иск.

Съдът дава възможност на ответната страна да се запознае с представената молба по чл. 214 от ГПК.

Адв.К. : Искането е по чл. 214,ал.1  от ГПК,  в срок е  предявено и е внесена  държавната  такса. За протокола заявявам,че искането е основателно.

Съдът  обсъждайки представената от пълномощника на ищеца по първоначалния иск молба на основание чл. 214 от ГПК, с която  цената на претенцията по основния иск в частта за главницата  се увеличава от 1000.00лв. на 25 100.00 лв., намира, че  доколкото исканото изменение на иска  е  в частта за неговия размер е направено в законоустановения срок -  до приключване на съдебното дирене.  След като установи, че претенцията надхвърля размера от 25 000.00 лв., следва на основание  чл.104  т.4 от ГПК, съгласно който исковете по граждански и търговски дела с цена на иска над 25 000.00 лв.  са подсъдни на Окръжен съд,  да прекрати производството по Гр.Д. № 71 по описа на съда за 2013 г. пред  РС- Ивайловград и да го изпрати   по подсъдност на Окръжен съд –Хасково.

С оглед обстоятелството, че вещото лице Т.М. е изготвила и приложила в срок заключението по Съдебно техническата експертиза, с която са запознати страните. Съдът намира, че следва  на вещото лице да се изплати възнаграждение  в размер на 600.00 лв. за изготвената  експертиза, равен на депозита внесен  от двете страни по делото.

Ето защо съдът

О П Р Е Д Е Л И :

Да се изплати на вещото лице  Т.М.  възнаграждение  в размер на 600.00 лв. за изготвената експертиза, равен на депозита внесен  от двете страни по делото.

 

Съдът на основание чл. 104 т. 4 от ГПК

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА   производството по  Гр.Д. № 71 по описа на съда за 2013 година  пред  Районен съд – Ивайловград.

ИЗПРАЩА  Гр.Д. № 71 по описа на РС – Ивайловград за 2013 година  по подсъдност на  Окръжен съд- Хасково.

Заседанието се закри в 10.20 часа.

Протоколът се написа  на 03.04.  2014г.

 

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

СЕКРЕТАР :