П Р О Т О К О Л       

гр. Ивайловград, 07.03.2014 година.

 

Ивайловградският районен съд в публично съдебно заседание на седми март, две хиляди и четиринадесета   година, в състав:

 

                                                                 Председател:  КАЛОЯН ПЕТРОВ          

 

при участието на секретаря  К.Х.

сложи за разглеждане докладваното от съдията К.Петров  ГР. Д. № 17  по описа за 2013 година.

На именното повикване в 10.00  часа се явиха:

Ищцата Т.И.К., редовно призована, чрез пълномощника  си адв. А., не се явява, за нея адв. А., с пълномощно по делото.

 Ответникът П.К.К., редовно призован, се явява лично и с адв. К., с пълномощно по делото.

Ответникът К.К.К., редовно призован, не се явява, за него   адв. К., с пълномощно по делото.

Ответникът М.К.  Д., редовно призована, се явява лично и с адв. К., с пълномощно по делото.

По хода на делото.

Адв. Й. А.: Да   се даде   ход на делото.

Адв. К. К. : Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

Дава  ход на делото.

Съдът докладва, че е върнато е Гр. Д. № 30 / 88 г. по  описа на РС – Ивайловград.

Адв. А.:Нямам искания.

Адв. К. : Нямам искания.

Съдът

О П Р Е Д Е Л И :

 

Прилага отново Гр.Д .№ 30/88 г. по описа на РС-Ивайловград.

Адв. А.: Нямам искания.

Адв. К.: Нямам искания.

Адв. А.: Правя отказ от иска.   Господин Председател с оглед събраните в хода на съдебното следствие документи  и нови представени от Община – Ивайловград, изискани  и приложени  към  делото архивирани  съдебни производства, считам, че иска предявен от името на  доверителката ми е без правно основание. С оглед на това, че е установено, след поправката на Решение № 17, че е налице развод,  влязъл в сила. Доколкото  иска е предявен в качеството на доверителката ми на наследник на И. К., то  видно след  влязъл в сила развод тя не може да наследи, поради което основанието, на което е предявен  иска се явява неоснователно. С оглед на изложеното отказвам се от иска и по нататъшно разглеждане на делото. Доколкото отказа е изричен то не зависи от другата страна.

Адв. К. : По принцип сме  съгласни с оглед на това, че отказа  е направен лично от ищцовата страна. Моля  да бъдат предвид взети направените по делото разноски, които да ни бъдат възстановени, поради което представям  съответно писмена защита с разноските, тъй като там съм ги посочил.

Адв.А.: Доколкото не са представени  по време  на събиране  на доказателства, считам, че искането е приклузирано и моля да не се уважава.

Адв.К. : Аз не представям разноски  в смисъл адвокатските  хонорари. Тука  става въпрос за пътните разноски. Иначе другите са представени адвокатски пълномощни, Представям  билети за едно пътуване отиване и връщане.

Адв. А.: Съдебната практика е такава, че молбата с искането и с доказателствата за извършени   разноски се представят по време, когато се събират и прилагат доказателства. Смитам, че не би следвало да се приемат. Дори и приложени само когато  молбата с доказателствата е приложена по време на устният  ход на  състезанията  съдебните инстанции не ги утвърждават. Практика на ВКС последна.

Съдът: Съгласно  чл. 233 от ГПК ищецът може да се откаже от спорното право във всяко положение  на делото, като  в този случай  не може да предяви отново същият иск. Отказът от иска е право на ищцовата страна по делото, поради което същото не подлежи на  преценка от страна на съда и следва да бъде уважен, като производството по делото бъде прекратено на това основание. В конкретния  случай отказа  от иска е извършен от пълномощника на ищцата Т.И.  К., с точно фамилно име Г. в рамките на пълномощията  му определени с извършеното и представено по делото пълномощно с нотариално заверка  на подписа на ищцата. Отказа е извършен от надлежна страна и следва да бъде прекратено производството по делото.

Относно разноските съдът намира, че исканията за разноски и доказателства за тях са извършени в рамките на съдебното дирене доколкото съдът не е приключил същото, не е дал ход на делото по същество.

Съгласно  чл. 78, ал. 4 от ГПК ответникът има право на разноски по делото и при прекратяване на същото. В случая прекратяване на делото е в резултат на отказ  от иска.

Ето защо  направеното искане за разноски следва да бъде уважено, като ищцата бъде осъдена да заплати на ответниците сторените от тях разноски, както следва:  на П.К.К. - 400.00 лева за заплатено адвокатско възнаграждение по приложения  Договор за правна защита и съдействие № 3 от 10.04.2013г.; на М.К.Д.  - 200.00 лева по приложения Договор за правна защита и съдействие от 25.04.2013 г. и на К.К.К. - 200.00 лева по приложения Договор за правна защита и съдействие № 5 от 22.04. 2013г..

Съдът намира, че следва да се уважи искането за извършените разноски за явяване в съдебно заседание на адв. К. в размер на 15.00 лева. Следва да се отхвърли искането на защитника на ответниците за заплащане  на суми над тази,  която е уважена, а именно над 15.00 лева, доколкото  не са представени доказателства за действително извършените такива разноски

Поради горното Съдът

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството  по Гр. Д № 17/2013 г. по описа на РС- Ивайловград.

ОСЪДЖА ищцата Т.И.  /К./ Г., с ЕГН ********** от Русия, гр. Ростов на Дон, ул.”Н”37а,  ДА  ЗАПЛАТИ на ответника П.К.К. сумата 400.00 /четиристотин/ лева, сторени разноски за адвокатство възнаграждение; ДА  ЗАПЛАТИ на ответника  К.К.К.  200.00 /двеста/ лева сторени разноски за адвокатство възнаграждение; ДА  ЗАПЛАТИ на ответницата М.К.  Д. сумата 200.00 /двеста/ лева сторени разноски  за адвокатство възнаграждение; както и ДА ЗАПЛАТИ  на тримата ответници П.К.К., К.К.К. и М.К.  Д. сумата 15.00 /петнадесет/ лева  извършени разходи по делото за пътни на пълномощника им.

Определението подлежи  на обжалване в едноседмичен срок от днес пред ХОС.

Заседанието се закри в 10.25 часа.

Протоколът се написа на  07.03.2014 година.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

СЕКРЕТАР :