Р  E  Ш  Е  Н  И  Е

 

гр. Ивайловград 29.05.2019 год.

 

В ИМЕТО Н А НАРОДА

 

 

Ивайловградският районен съд,колегия в публичното заседание на девети май, две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                                                                                

                                                                           Председател: Таня Киркова

При секретаря  Мара Йорданова  разгледа докладваното от съдията гр. дело 31 по описа за 2019 год.

 

 

 Производството е по чл.549 и сл. от ГПК. Образувано е по молба на  Т.А.  С.. В нея  обяснява, че покойният му дядо С. С. К. е роден на *** ***,където  живял със семейството си: съпругата Т. А. К. и децата си. Същият  починал на 10.09.1951 година в с.Конници, община Ивайловград. Предполага, че длъжностното лице по гражданско състояние е съставило акт за смъртта му, но в актовите книги /регистри/ за с.Конници, община Ивайловград неговото име не фигурирало.

След смъртта на дядо му, през 1955 година когато започва създаването на ТКЗС-та, баба му Т. К. заедно с децата си напуснали родното си село Конници и заминали за с.Хрещени, област Стара Загора, където останала до края на живота си. По тази причина актът за смъртта на С. С. К. не можело да се възстанови и съответно неговите наследници не можели да се сдобият с удостоверение за наследници.

В молбата са посочени наследниците на  С. С. К., роден на ***г.  към момента на подаване на молбата.

Предвид изложеното моли съдът,  да постанови решение, с което да обяви смъртта на С. С. К., роден на *** *** за настъпила на 10.09.1951 година в с.Конници, община Ивайловград, област Хасково и след влизане на решението в сила препис от същото да бъде изпратено на Община  - Ивайловград, като задължи длъжностното лице по гражданско състояние в Община Ивайловград да състави акт за смърт на  С. С. К..

В съдебно заседание ищецът се явява лично и  поддържа иска.

Заинтересованата странаОбщинаИвайловград  се представлява от юрисконсулт, който намира молбата за основателна.

 Представителят на РП-Ивайловград заявява,че претенцията на молителя следва да се уважи.

 По делото като доказателства са приобщени: Декларация с рег.2129/15.03.2019г. и Копия от Удостоверение за наследници, с изх.1103 от 26.02.2019г., издадено от Община Стара Загора; Удостоверение за наследници, с изх.30 от 25.02.2019г., издадено от с.Хрищени, Община Стара Загора; Удостоверение за наследници, с изх.1073 от 25.02.2019г., издадено от Община Стара Загора;достоверение за родствени връзки, с изх.6 от 19.03.2019год., издадено от Кметство с.Хрищени, област Стара Загора и препис от стр. 44 от регистъра от 1948 година на с.Конници, община Ивайловград, в който е записана рождената дата и датата на смъртта на С. С. К..

        

  ФАКТИ ПО ДЕЛОТО и ПРАВНИ ИЗВОДИ

 

 

Видно от вписването  в регистъра за населението  от 1948г. на с.Конници, С. С. К. е роден на ***г. в с.Конници и е починал на 10.09.1951г. в родното си село, за което  събитие не е съставен акт за смърт.

      Този документ е необходим на наследниците на С. С. К., за да уредят наследствените си отношения. Следователно е налице  правен интерес на молителя от установяване на факта на настъпилата смърт на неговия наследодателдядо - С. С. К.,т.к. същият като наследник черпи права от това събитие.

        С оглед на изложеното съдът счита молбата за основателна, поради което следва да я уважи, като признае за  установено по отношение на община Ивайловград, че  С. С. К., бивш жител *** е починал на 10.09.1951г. в същото село.

        Препис от решението след влизането му в сила следва да се изпрати на длъжностното лице по гражданско състояние при ОбщинаИвайловград за съставяне на акт за смърт.

             Водим от гореизложеното и на основание чл.549 и след. от ГПК, съдът

 

 

                 Р    Е    Ш    И:

 

                                                                                   

      ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на ОбщинаИвайловград, че С. С. К., бивш жител ***.1888г., е починал на 10.09.1951г. в с.Конници,общ. Ивайловград,обл.Хасково.

ПОСТАНОВЯВА, на основание чл. 551 от ГПК да се състави на лицето С. С. К. АКТ ЗА СМЪРТ в общината по последното му местожителство ***.

След влизане в сила на решението, препис от него да се изпрати на Община Ивайловград за сведение и изпълнение.

Решението подлежи на обжалване пред ХОС в двуседмичен  срок от връчването му на страните.

 

 

                   Районен съдия :