Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

, 02.04.2019 г., град Ивайловград

 

В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

 

Ивайловградският районен съд на тринадестети март, две хиляди и деветнадесета година в публично заседание в следния състав:

 

Председател: Таня киркова

 

при секретаря  Мара Й., като разгледа докладваното от съдията гр.дело 96 по описа за 2018год. и, за да се произнесе взе предвид следното:

                                            

 Предявен е иск с правно основание чл. 357 във вр. с чл. 358, ал.1, т.1 КТ - за отмяна на наложено дисциплинарно наказаниеЗабележка”.

 Производството по делото е образувано по искова молба на В.Х.К.  против  Югоизточно държавно предприятие" ДП-Сливен, Териториално поделениеДържавно горско стопансгво”-Ивайловград, седалище и адрес на управление-гр. Ивайловград, ул.“Св. Св.Кирил и Методий", 14, ЕИК 201617600640046, представлявано от Директора - инж. С. Ч..

Ищецът обяснява, че заема длъжносттаЗаместник-Директор вЮДП" ДП-гр.Сливен, ТП - ДГС-Ивайловград, ЕИК 201617600640046 повече от 12 години. Твърди, че досега не е наказван. На 03.09.2018г. му била връчена Заповед РД-11-1/31.08.2018г. на инж.Ст.Ч. - Директор на ДГС-Ивайловград. В нея било  посочено, че във връзка с извършено нарушение на трудовата дисциплина по чл.187 ал.1 т.З от КТ – „неизпълнение на възложената работа, неспазване на техническите и технологични правила”-отразени в писмо изх. РГД 06-427/14.08.2018г. на РДГ - Кърджали, при извършена проверка по дисциплината на ползване и констатираните пропуски в ДГС-Ивайловград цитирани в писмото, че не се попълва редовно регистъра за сечите, се наказва инж. В.Х.К.-***, със "забележка" по чл.188 т.1 от КТ.  Заповедта му била връчена на 03.09.2018г. срещу подпис.

Счита горепосочената заповед  за незаконосъобразна по следните съображения: От заповедта не ставало ясно неизпълнение на точно каква възложена работа не бил извършил, както в какво се състои неспазването на техническите и технологични правила. Наред с това не ставало ясно как е  извършил твърдяното в заповедта дисциплинарно нарушение. Отрича да е извършил каквото и да е нарушение вкл. и твърдяното в заповедта. Твърди, че писмо изх. РГД 06-427/14.08.2018г. на РДГ-Кърджали не му било връчено и  получено от него. С него се запознал след получаване на обжалваната Заповед РД-11-1/31.08.2018г., инцидентно от сайта на ДГС-Ивайловград, поради това не бил запознат със съдържанието му. Не му  били поискани писмени обяснения с оглед налагането на дисциплинарното наказание. Наред с това смята, че при налагане на наказанието не  били взети предвид нито тежестта на извършеното нарушение, нито обстоятелствата, при които то е извършено. Т.е. цитираната заповед за налагане на посоченото дисциплинарно наказание била незаконосъобразна, тъй като била  нарушена процедурата на чл.193 КТ - не са му взети писмени обяснения - императивно задължение на наказващия орган. Също така Заповедта била  немотивирана, тъй като нарушението, което се твърди, че е извършил не било конкретизирано по време и място на извършване, което представлявало нарушение на чл.195 КТ. Поради това като незаконосъобразна заповедта следвало да бъде отменена с произтичащите от това последици.

Моли съдът след установяване на твърдяното в исковата молба, да постанови решение, с което да отмени Заповед РД-11-1/31.08.2018г. на инж.С. Ч.-Директор на ДГС-Ивайловград, с която на В.Х.К., ЕГН ********** – Заместник - директор на ДГС-Ивайловград е наложено дисциплинарно наказание  Забележка", като неправилна и незаконосъобразна. Претендира присъждане на направените по делото разноски.

              В сроковете по чл.131 от ГПК ответникът  представя  писмен отговор. В него се правят възражения относно твърдението, изложено в исковата молба, че Писмо №РДГ 06-427/14.08.2018г. на РДГ-Кърджали не  е връчвано на ищеца и, че  той се запознал с него едва след връчване на Заповедта, с която му се налага наказание и то инцидентно от сайта на поделението. Веднага след получаването на писмото, същото му било предадено, като било  резолирано  до него, защото това били негови задължения.

Не отговаряло на истината и твърдението, че не са му искани писмени обяснения. Ищецът бил изслушан лично от директора преди издаване на заповедта и налагане на наказанието. Ето защо счита, че не е нарушена императивната норма на чл.193 от КТ.

Още при извършената проверка на 06.08.2018г. от служителите на РДГ-Кърджалии, били констатирани редица нарушения, включително и посоченото в заповедта за налагане на дисциплинарно наказание, като впоследствие получили и цитираното писмо с указания за отстраняване на допуснатите слабости. Ищецът присъствал лично на проверката от контролните органи на РДГ-Кърджали и още тогава се запознал с всички  констатирани нередности, включително и това, че не е изпълнил задължението си. Съгласно длъжностната му характеристика, в качеството си на зам. директор, съгл. т.18 имал задължение лично да попълва главната книга. При извършената проверка още на 06.08.2018г. било установено, че не са попълнени книгите за сечите за посочените в заповедта години.

Оспорва твърдението, че заповедта не била мотивирана тъй като нарушението, което се твърдяло че е извършено, не било конкретизирано по време и място на извършване, което представлявало нарушение на чл.195 от КТ. Мястото не бил елемент от фактическия състав съгласно нормата на чл.195 от КТ.

Моли съдът да отхвърли исковата молба като неоснователна и потвърди заповедта като правилна и законосъобразна, издадена при спазване на императивните разпоредби на КТ и в законоустановения срок. Моли за присъждане на направените разноски в настоящото производство.

Атакуваната Заповед №РД-11-1/31.08.2018г. е издадана във връзка с извършено нарушение на трудовата дисциплина по чл.187 ал.1 т.3 от КТ-„неизпълнение на възложената работа, неспазване на техническите и технологични правила” – отразени в писмо с изх. РД 06-427/14.08.18г. на РДГ-Кърджали, при извършена проверка по дисциплината на ползване и констатираните пропуски в ДГС-Ивайловград, цитирани в писмото, че не се попълва редовно регистъра на сечите. Наложено е наказаниеЗабележкана ищецачл.188 т.1 от КТ. Връчена му е на 03.09.18г.

Разпоредбата на чл. 193 ал.1 от КТ вменява задължение на работодателя преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша работника или служителя или да приеме писмените му обяснения и да събере и оцени посочените доказателства, като съгласно ал.2 при неизпълнение на това си императивно задължение съдът отменя дисциплинарното наказание, без да разглежда спора по същество.

Трайната съдебна практика, в унисон със закона,  приема, че предпоставка за законността на уволнението е приемането на писмените обяснения или изслушването на работника, за които следва да се установи, че са приети от орган на дисциплинарна власт, като приемането на писмените обяснения или изслушването на работника може да бъде установявано с всички доказателствени средства, като обясненията трябва да се искат за конкретни нарушения - за всяко едно от тях, което да е достатъчно индивидуализирано, за да бъде разграничено от всяко друго, включително по времето на извършването си.

По настоящото дело ответникът, чиято бе доказателствената тежест за установяване на това обстоятелство, не доказа, че е отправил  в лицето на директора на дружеството, искане до ищеца да даде обяснения за конкретното нарушение. Не бяха представени нито писмени, нито гласни доказателства.

Съдът приема, че работодателят не е спазил процедурата по чл. 193, ал. 1 от КТ. Поради това следва да бъде приложена разпоредбата на чл.193, ал. 2 от КТ и дисциплинарното наказание да бъде отменено, без да се разглежда спора по същество.

С оглед на този изход от спора и на основание чл. 78, ал. 6 от ГПК, ответникът дължи държавна такса в размер на  50 лв. за предявения  неоценяем иск, която следва да внесе по сметка на РС - Ивайловград.

На основание чл. 78, ал. 1 от ГПК ответникът следва да заплати на ищеца сторените разноски за един адвокат в размер на 400 лв., съгласно представения договор за правна защита.

С оглед гореизложеното съдът намира претенцията на ищеца за основателна, поради което

 

 

                                    Р  Е  Ш  И:

 

 

ОТМЕНЯ Заповед РД-11-1/31.08.2018г., издадена от инж.Ст.Ч. - Директор на ДГС-Ивайловград, седалище и адрес на управление-гр. Ивайловград, ул.“Св. Св.Кирил и Методий", 14, ЕИК 201617600640046, с която на В.Х.К., ЕГН ********** е наложено дисциплинарно наказание по чл.188 т.1 от КТ - "Забележка" за нарушения по чл.187 ал.1  т.3 от КТ, като незаконосъобразна.

ОСЪЖДА ДГС-Ивайловград, ЕИК 201617600640046 да заплати държавна такса в размер на 50 лв.  по сметка на Районен съд - Ивайловград.

ОСЪЖДА ДГС-Ивайловград,  ЕИК 201617600640046 да заплати на В.Х.К., ЕГН **********  сумата 400 лв., представляваща сторени разноски в производството.

Решението може да бъде обжалвано в двуседмичен срок  от връчването му  пред Окръжен съд - Хасково.

 

 

Районен съдия: