Р   Е   Ш   Е   Н  И  Е

 

 

Гр.Ивайловград, 02.02.2017г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание  на двадесет и шести  януари, две хиляди и седемнадесета  година в състав:

 

Председател: Т.КИРКОВА

 

при секретар Кр. Х., като разгледа докладваното от съдията гр.дело №111 по описа    за 2016год., за да се произнесе взе предвид следното:

                 

                                 Предявен е иск за развод с правно основание чл.49 от СК.

                                В исковата си молба ищцата Н.М.В., ЕГН **********  прави искане за прекратяване на брака й с ответника Н.М.В., ЕГН ********** поради дълбоко и непоправимо разстройство. Счита, че той е лишен от съдържание и въпреки многобройните опити за това, не може да се заздрави.

                                 В процеса на производството страните представят споразумение по чл.51 от СК, като молят то да бъде одобрено от съда и бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие без да се търси  вина на съпрузите за разстройство на брака.

                                 За доказване на твърденията си молителите прилагат и съдът прие следните писмени документи:    Споразумение по чл.51 от СК, подписано от двамата молители;       Удостоверение за сключен граждански брак,  издадено въз основа на  Акт за сключен граждански брак, № 8, от 15.05.2004г.  на Община Ивайловград,  от което  е видно, че молителите са съпрузи от същата дата;  Удостоверение за раждане № 101874/21.11.2005г. на детето М. Н. В., родено на ***г.   и №090208/6.8.2009г. на Г. Н.а В., родена на ***г.;     Удостоверение № 207 и №208  от 13.10.2016г. на  СУ „Христо Ботев”, от които е видно, че родените от брака деца са ученици  съответно в първи и пети клас; Трудов договор №3/1.10.2016г. на ответника; Социален доклад, изготвен от Дирекция „СП” – Ивайловград.

                                 С приложеното по делото споразумение страните декларират, че във връзка със сериозното им и непоколебимо взаимно съгласие за развод са  постигнали съгласие за  уреждане на личните си и имуществени отношения, съгласно чл.51 от СК, както следва:   

                                 Предоставя се правото за упражняване на родителските права по отношение на малолетните деца Г. Н.а В., родена на ***г. в гр.Крумовград,  ЕГН ********** и М. Н. В., роден на 19.11,2005г. в гр.Ивайловград,  ЕГН ********** на майката Н.М.В., като се определя местоживеенето им при същата в гр.Ивайловград на ул."*****”, N8.

Ответникът се задължава да заплаща месечна издръжка за двете, родени от брака деца чрез тяхната майка и законен представител - Н.М.В. в размер на по 120 лева, за всяко от децата, считано от 24.10.2016г.  ведно със законната лихва за забава до навършване на пълнолетие или настъпване на друга законна причина за изменение или прекратяване на издръжката.

                               На бащата Н.М.В. се предоставя свободен режим на контакти с децата Г. Н.а В. и М. Н. В..

                                Предоставя се ползването на семейното жилище, находящо се в гр. Ивайловград, ул.”*****”, N8 на Н.М.В., ЕГН **********, майка на родените от брака деца Г. Н.а В. и М. Н. В..

Съпрузите нямат придобит недвижим имот по време на брака. Семейното жилище, находящо се на адрес: гр.Ивайловград, ул."*****”, N8 е предоставено за ползване от Община Ивайловград.

Съпрузите не си дължат издръжка.

Н.М.  В. възстановява  предбрачното си име - Стоилова.

                                  Разноските,  направени до сега от страните се поемат от тях, така както са ги извършили, без да се търси възстановяване. Ответникът дължи допълнителна държавна такса в размер на 15лева.

                                  Страните декларират, че с настоящото споразумение се уреждат всички въпроси в посоченото по-горе дело.

                                   В съдебно заседание страните  отново заявяват твърдото си желание за развод  по взаимно съгласие съгласно подписанато и представено от тях по делото споразумение и  молят то да бъде  одобрено. Приложените  по делото доказателства потвърждават твърдяните в молбата и споразумението обстоятелства.

                                   Съдът счита, че страните по делото са се договорили по всички, посочени в чл.51 ал.1 от СК въпроси, че постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала, подписано е доброволно и саморъчно и следва да бъде одобрено.   При тези данни, съдът, след като се убеди в категоричното становище на страните за развод  по взаимно съгласие, следва да прекрати брака им без да издирва мотивите за това и се произнася за вината на съпрузите.  Споразумение, което не противоречи на закона и морала следва да бъде одобрено.

                                    С оглед крайния резултат по делото съдът следва да осъди ответника Н.М.В.   да заплати допълнителна държавна такса да образуване на делото в размер на 15 лева и държавна такса върху тригодишния размер на присъдената месечна издръжка за родените  от брака деца  от 173 лева.

                                            Мотивиран от изложеното съдът

 

 

                                                      Р   Е    Ш    И

 

 

                                  ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Н.М.В., ЕГН ********** и Н.М.В., ЕГН **********, сключен на  15.05.2004г.  в гр.Ивайловград,  с Акт за  граждански брак, № 8 от 15.05.2004г.  на Община Ивайловград по ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

                                  УТВЪРЖДАВА постигнатото между Н.М.В., ЕГН ********** и Н.М.В., ЕГН ********** споразумение, като:        

                                  ПРЕДОСТАВЯ упражняването на  родителските права по отношение на  родените от брака деца  Г. Н. В.,  ЕГН ********** и М. Н. В.,  ЕГН ********** на майката Н.М.В., като се определя местоживеенето им при същата в гр.Ивайловград , ул."*****”, N8.

                                 ОПРЕДЕЛЯ  местоживеенето на децата при майката - Н.М.В. ***, N8, като   те следват нейното местоживеене в страната, ако  бъде променено.

                                ОПРЕДЕЛЯ  свободен режим на лични контакти на бащата Н.М.В. с децата Г. Н. В. и М. Н. В..

                             ОСЪЖДА Н.М.В., ЕГН **********  да заплаща на родените от брака деца Г. Н. В., ЕГН ********** и М. Н. В., ЕГН **********,  чрез тяхната майка и законен представител - Н.М.В.,  ежемесечна издръжка в размер на 120.00 лв. /сто и двадесет лева/  за всяко едно от децата до последно   число на месеца и до навършване на пълнолетие или настъпване на друга законна причина за изменение или прекратяване на издръжката,  считано от 24.10.2016г. ведно със законната лихва за забава.

                                 ПРЕДОСТАВЯ семейното жилище, находящо се  в гр.Ивайловград,  ул.”*****”, N8 на Н.М.В., ЕГН **********, майка на родените от брака деца Г. Н. В. и М. Н. В..

                                 След прекратяване на брака Н.М.В., ЕГН ********** да носи  предбрачното си фамилно  име - СТОИЛОВА.

                                  ОСЪЖДА Н.М.В., ЕГН **********  да заплати по сметка на РС - Ивайловград държавна такса върху тригодишвия размер на присъдената месечна издръжка за родените  от брака деца в размер на 173 лева и допълнителна държавна такса  от 15 лева.

                                Решението е окончателно.                                       

                            

 

Районен съдия: