Р  Е  Ш Е  Н  И  Е

         гр.Ивайловград,05.10.2017г.

                В ИМЕТО НА НАРОДА

Ивайловградският районен съд, колегия  в публично заседание на тринадесети септември, две хиляди и седемнадесета година в състав:

Председател: Т.Киркова

При секретаря Кр. Христова, като разгледа докладваното от съдията    гр.д. №93 по описа за 2016г.,  за да се произнесе взе предвид следното:

 

                                 Производството е по реда на чл.341 и сл. от ГПК.                                             Образувано е по претенция на  З.К. „Б. Р.“,  ЕИК ***, със седалище и адрес на управление с.Д. Л., общ. Ивайловград, представлявано от председателя И. Г. Д.  чрез пълномощника си адв. В.К. *** - ЕООД, с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление с.Б., общ.Ивайловград, представлявано от Т. Д. Д. В нея се обяснява, че заедно с ответника притежават стопанска сграда, със застроена площ от 783,00 кв.м. /седемстотин осемдесет и три квадратни метра/, представляваща „Овчарник”, находяща се в поземлен имот №***.**/, в землището на с.Б., ЕКАТТЕ ***, общ. Ивайловград, област Хасково, с обща площ на целия имот 1,551 дка,  /декар петстотин петдесет и един квадратни метра/, частна собственост на юридически лица, начин на трайно ползване – С. д., при граници и съседи на имота : имот №*** - местен път на Община Ивайловград, имот №*** - стопански двор на „С. М. Б.“ ЕООД, имот №*** - местен път на Община Ивайловград, имот №*** - пасище, мера на земи по чл.19 от ЗСПЗЗ, имот №*** - пасище, мера на земи по чл.19 от ЗСПЗЗ, имот №*** - местен път на Община Ивайловград, имот №*** - пасище, мера на земи по чл.19 от ЗСПЗЗ, обективиран в документ за собственост Нотариален акт за собственост на недвижим имот /констативен/ с №***, том I, рег. №***, дело №***/2004г. от служебния архив на районен съдия Сл. Т. при Районен Съд гр. Ивайловград. Тъй като с ответника в настоящото производство не можели доброволно да уредят отношенията си, като  подпишат договор за доброволна делба на недвижимия имот, бил налице правен интерес от предявяването на настоящия иск.

   Молят, съдът след като докажат твърдяното, да постанови решение, с което да допусне съдебната делба между страните на съсобствения недвижим имот, находящ се в землището на с.Б., общ. Ивайловград, при квоти както следва: за Земеделска Кооперация „Б. р.“,  с ЕИК **** - 1/2 ид.ч. /една втора идеална част/ и за „С. М. Б.„ ЕООД,  с ЕИК *** - 1/2 ид.ч., /една втора идеална част/ и след влизане на решението за допускане на делбата в сила, да извърши съдебна делба.

    В указания  в чл.131 ал.1 ГПК срок  не  е постъпил отговор на исковата молба от ответника.

              Правната квалификация на спора е чл.34 от ЗС, в случая делба на съсобствен недвижим имот – селскостопанска сграда – „Свинарник”.

                В съдебно заседание с определение на съда бе прието, че се касае за спор на недвижим имот – „Свинарник”, а не „Овчарник”, така както е посочено в приложените  по делото  документи за собственост на страните. Ищцовата страна  поддържат заявеното в исковата молба. Ответникът не се явява, депозира  становище, в което заявява, че притежава ½ ид. част от спорния имот, но счита  че той е неподеляем.      

                          Приобщените по делото  писмени доказателства са допустими, относими и необходими, като допринасят за  пълното  изясняване на спора. От тях  е видно, че страните са съсобственици на процесния недвижим имот при равни квоти от по ½ идеална част за всеки от тях.

                 От Нотариален Акт за собственост върху недвижим имот /констативен/ №***, том ** рег. №***, дело №***/***г., вписан в Агенцията по вписвания-гр. Ивайловград с вх.№***/**.2004г. е видно, че  ищецът ЗК „Б. Р.“ е собственик на ½ ид. част от Свинарник със застроено площ 783 кв.м.,  находящ се в имот №**, в землището на с.Б**, м.”Стопански двор”, с площ 1.551 дка, при граници и съседи съгласно Скица №К*** от 05.08.2016г.:  имот №*** - местен път на Община Ивайловград, имот №*** - стопански двор на „С.**М** Б**“ ЕООД, имот №** - местен път на Община Ивайловград, имот №** - пасище, мера на земи по чл.19 от ЗСПЗЗ, имот №** - пасище, мера на земи по чл.19 от ЗСПЗЗ, имот №** - местен път на Община Ивайловград, имот №** - пасище, мера на земи по чл.19 от ЗСПЗЗ.

                  Видно от НА за покупко-продажба на недвижим имот  №*, том 1, рег.№**, дело №** от 2009г. ответната страна „ С. М. Б.” ООД е собственик на ½ ид. част от процесния имот описан по-горе в изложението.

                  Страните не спорят по основните моменти, характеризиращи  делбата, а именно съдържание  на делбената  маса и полагащите се  на страните квоти.

                  При тези данни по делото съдът намира предявеният иск за допускане на делба на процесния недвижим  имот за основателен.

                  С оглед изложеното съдът следва да допусне делба  на описания по – горе имот, предмет на делбата при равни квоти от по ½ идеални части за всяка от страните.  

                        Предвид изложеното и на основание чл.344 ал.1 от ГПК, съдът

               Р     Е     Ш     И:

 

                  ДОПУСКА ДА СЕ ИЗВЪРШИ ДЕЛБА между З К „Б. Р.“,  ЕИК ****, със седалище и адрес на управление с.Д Л., общ. Ивайловград, представлявано от председателя И. Г. Д.   и  «С.М. Б.” - ЕООД, с ЕИК **, със седалище и адрес на управление с.Б., общ.Ивайловград, представлявано от Т. Д. Д. на    следния недвижим имот – Свинарник със застроена площ 783 кв.м., находящ се в имот №*** в землището на с.Б., м.”Стопански двор”, с площ 1.551 дка, при граници и съседи съгласно Скица №К*** от 05.08.2016г.: имот №** - местен път на Община Ивайловград, имот №** - стопански двор на „С.М. Б.“ ЕООД, имот №** - местен път на Община Ивайловград, имот №** - пасище, мера на земи по чл.19 от ЗСПЗЗ, имот №**2 - пасище, мера на земи по чл.19 от ЗСПЗЗ, имот №** - местен път на Община Ивайловград, имот №** - пасище, мера на земи по чл.19 от ЗСПЗЗ, при равни  квоти от по  ½, /една втора/ идеални части за всеки от съделителите.

                                                   Решението подлежи на обжалване пред ХОС в двуседмичен  срок от връчването му на страните.

                                                                                                                    Районен съдия: