Р    Е    Ш     Е     Н     И   Е

 

Гр.Ивайловград, 23.02.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на първи февруари, две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

Председател: Т.Киркова

 

при секретаря Кр. Х., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 81 по описа на съда за 2016г., за да се произнесе,  взе пред вид следното:                    

               

                         Производството е по реда на чл.542 и сл. от ГПК вр. с чл.73 във вр. с чл.38, ал.4 от Закона за гражданската регистрация.   

                       Постъпила е молба от Г.Е.Ш., с ЕГН **********,***. В нея обяснява, че в удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт  за раждане № 0031/21.06.1995г. от Община Ивайловград бил записан със собствено, майчино и фамилно име Г.Е.Ш., роден на ***г. в гр.Ивайловград, пол - женски. Молителят твърди, че е от мъжки пол, роден от майка Е. M. Ш., с ЕГН **********. За обстоятелството, че е записан в Акта за раждане  с женски пол Г. разбрал след като завършил основното си образование в с.Железино. Той поискал да му издадат диплома за завършено образование, но му било отказано от служителите в учебното заведение след като установили, че вписаният в акта за раждане  пол не съответства на действителния на лицето. Също така, му било отказано и издаването на  други документи, като документ за самоличност - лична карта.

                       Молителят бил известен в обществото като лице от мъжки пол. Представянето на акта за  раждане пред различни държавни и общински органи му създавало неудобство в обществото и в общуването им с тях. Ето защо за молителя съществувал правен интерес от подаване на настоящата молба за промяна изписването  на пола, записан  в акта му за раждане като „женски”.

                         Моли съдът след като се убеди в основателността на твърдяното да постанови решение, с което да допусне промяна в изписването на пола, като замени пол - „женски” на пол - „мъжки”  в акта му за раждане.

                       В срока по чл.131 от ГПК заинтересованите страни Община – Ивайловград и РП-Ивайловград не представят  отговор на исковата молба.

                       В съдебно заседание ищецът лично и чрез процесуалния си представител поддържа иска.

                       Заинтересованата страна Община  Ивайловград, редовно призована за съдебно заседание, не се представлява и не изразява становище по основателността на молбата.

                        Районна прокуратура - Ивайловград моли съдът да постанови решение съобразно представените и събрани в хода на процеса доказателства. Изразява становище за основателност на молбата.

                        Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, прие за установено следното: Ищецът по делото е роден на ***г, като в акта за раждане е записан с имената - Г.Е.Ш.,  ЕГН ********** и пол  „женски” видно от представеното удостоверение за раждане.

                       От приетото  заключението на  съдебно-медицинска експертиза и разпита в съдебно заседание на вещото лице – д-р Еленски се установява, че Г.Ш. се определя като мъж. Има мъжки сексуални наклонности. Има брачна връзка, от която е баща на две деца. Телосложението и окосмяването му е от мъжки тип. Има мъжки външен полов орган, нормално устроен за пола и възрастта с тестиси, свободно лежащи в мъдните торбички, извън тялото, които не представлявали имитация на друг полов орган, различен от мъжкия.                        В съдебно заседание вещото лице – доктор Еленски обясни, че всеки човек има съзнание за пол и полово дефинирана функция. От разговора с молителя, се установило, че същият определял сексуалната си ориентация като мъжка - харесвал жени, правел секс с жени, имал сексуално влечение към жени. Щукри  имал мъжко телосложение, мъжки тип фигура, което означавало, че той е с преобладаващи мъжки полови хормони.  Налице била  позитивна комбинация на полово самоопределяне и анатомично функционално съществуване на един и същи пол – мъжки, който молителят реализирал  в брачния си живот. Вещото лице заключава, че след разговор и преглед на Г.Ш., е установил, че същият по рождение е от мъжки пол.

 По делото са ангажирани и гласни доказателства. От показанията на св. Мюмюне Расим Юсеин  - баба на ищеца - се установи, че внукът й винаги е съзнавал и се е държал като мъж. Имал жена и две живородени деца. Живеел при нея, т.к. майка му починала преди 17години. Не можел да работи и пътува т.к. нямал лична карта и други необходими му документи.  Съдът кредитира изцяло показанията на разпитаната свидетелка като счита, че тя откровено, добронамерено и точно излага фактите, относими по казуса.

                       Няма спор относно фактическата обстановка, от която се установи, че на молителя е бил съставен акт за раждане, в който лицето е записано като такова от женски пол с имената Г.Е.Ш., с ЕГН **********, съответстващ на пола.

                       Промяна в данните за гражданското състояние на лицата в съставените актове за гражданско състояние се извършва по съдебен или административен ред, съгласно разпоредбата на чл.73 ЗГР. В настоящия случай се твърди, че още при раждането е допусната грешка при съставяне на Акта за раждане на ищеца, като в него е записано, че новороденото дете е от женски пол.

                       Анализът на приобщените по делото  доказателства установяват по убедителен начин, че  винаги молителят Ш. е имал външни полови белези и се е възприемал като лице от мъжки пол и като такова е бил възприеман и от останалите членове на обществото.            Безспорно по отношение на молителя се установи, че е налице психично изживяване за принадлежност към мъжки пол.

                       Въз основа на гореизложеното съдът намира, че следва да уважи молбата като допусне поправка в данните за гражданско състояние на молителя, чрез промяна на записания в тях пол „женски” в  пол „мъжки” и в съответствие, с която промяна да бъде коригиран и Единния Граждански Номер на лицето.

                       По изложените съображения и на основание чл.73 от ЗГР съдът

 

                                 Р Е Ш И:

 

                       ДОПУСКА ПРОМЯНА в Акт за раждане № 0031 от 21.06.1995г., издаден в гр.Ивайловград, общ.Ивайловград, обл.Хасково на Г.Е.Ш., с ЕГН ********** като в него молителят вместо лице от „женски пол”, бъде записан като лице от "мъжки пол”, в съответствие с която промяна, да бъде коригиран и Единния Граждански Номер на лицето.

              ЗАДЪЛЖАВА Община Ивайловград да отрази  промяната в издадения на Г.Е.Ш., с ЕГН ********** Акт за раждане № 0031/21.06.1995г. и в съпътстващата го документация.

              ПРЕПИС от решението, след влизането му в сила, да се изпрати на Община Ивайловград, за  да бъдат отразени промените в регистрите на населението и в Акт за раждане № 0031/21.06.1995г., издаден на Г.Е.Ш., с ЕГН **********, роден на ***г. в гр.Ивайловград от  майка Е. M. Ш., ЕГН ********** и   баща - неизвестен.

             СЪОБЩЕНИЯ да се изпратят на съответните служби ГРАО и Бюро за съдимост при РС - Ивайловград за отбелязване на настъпилата промяна в гражданската регистрация на молителителя, след влизане в сила на решението.

             РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Хасковския окръжен съд.

                                                    

 

                                                                      

 

                                                                  Районен съдия: