Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

                                        

 

гр. ИВАЙЛОВГРАД, 30.06.2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесет и трети юни две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калоян Петров,

 

при секретаря М.Й., като разгледа докладваното от съдията ГР. Д. № 52/2016 г. по описа на съда, за да се произнесе съобрази следното:

Производство по чл. 28 от Закона за закрила на детето /ЗЗДт/.

Постъпила е молба с приложени към нея писмени доказателства от Елена Стефанова - Директор на Дирекция „Социално подпомагане” /ДСП/ - Ивайловград

В молбата се сочи, че ДСП - Ивайловград работи по случай на дете в риск – А.С.Х., настанено в семейство на близки – А.И.Ч. с Решение № 4 от 23.02.2005 г. на Районен съд – Ивайловград, поради това, че е лишено от родителски грижи.

А.С.Х. бил роден на *** г. от майка Юркуш Мюмюн Хасаноглу, която към този момент била в граждански брак с С. Байрам Х., който бил вписан като баща в акта за раждане, но съжителствала с Илия Алдинов Ч., който бил биологичен баща на детето.

Илия Алдинов Ч., живеел в съседна на баща си А.И.Ч., къща, но не разполагал с условия за отглеждане на дете.

Юркуш Мюмюн Хасаноглу живеела в с. Кобилино и страдала от параноидна шизофрения, поради което й била определена трайно намалена работоспособност 60%, като периодично изпадала в кризи, налагащи хоспитализация. Състоянието й не позволявало да се грижи за сина си.

На 02.07.2016 г. А.С.Х. навършвал пълнолетие, но продължавал да учи в средно училище.

Съгласно чл. 49 от Правилника за прилагане на ЗЗДт и чл. 7 от Закона за семейни помощи за деца /ЗСПД/, семейството, в което А.С.Х. бил настанен, имало право на семейни помощи за деца до навършване на 18 години, а и след 18-годишна възраст до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, ако настанените продължават да живеят в семейството.

В Решение № 4 от 23.02.2005 г. на Районен съд – Ивайловград не бил посочен срокът за настаняване на А.С.Х. в семейството на А.И.Ч..

Ето защо, моли съда да постанови решение, с което да бъде удължен срокът за настаняване на А.С.Х. в семейството на А.И.Ч. ***, до завършване на средно образование, но не повече от  20-годишна възраст.

Молба с правно основание чл. 28, ал. 7 от ЗЗДт.

Съдът като прецени приетите по делото доказателства намира искането за неоснователно.

От Удостоверение за раждане серия Р-98, № 197212 от 06.07.1998 г. на Община Кърджали, се установява, че А.С.Х. е роден на *** г. от майка Юркуш Мюмюн Хасаноглу и баща С. Байрам Х.. Към настоящия момент е навършил 17-годишна възраст и на 02.07.2016 г. ще навърши 18 години.

С Решение № 4 от 23.02.2005 г. на Районен съд – Ивайловград, постановено по Гр. д. № 7/2005 г., детето А.С.Х. е настанено в семейство на близки – Гергана Борисова Чилингирова – баба, сега починала, и А.И.Ч. – дядо.

От устния доклад в съдебно заседание на социалния работник Хаджиева, се установява, че А.С.Х. е израснал в дома на Гергана Борисова Чилингирова – баба, която била починала, и А.И.Ч. – дядо, който се грижил добре за него.

От изявление в съдебно заседание на А.И.Ч. се установява, че същият е съгласен А.С.Х. да продължи да живее при него.

Изслушаният А.С.Х., също заявява желанието си да продължи да живее при А.И.Ч..

Съгласно чл. 28, ал. 7 от ЗЗДт, Съдът може да промени постановената мярка по искане на лицата по чл. 26, ал. 2, в конкретният случай по искане на ДСП, ако това е в интерес на детето.

Към момента на постановяване на Решение № 4 от 23.02.2005 г. по Гр. д. № 7/2005 г. на Районен съд – Ивайловград, не е съществувало законовото изискване да се посочи срок за настаняването, въведено през месец май 2006 г. с новата ал. 4 на чл. 28 ЗЗДт, сега ал. 5. Независимо от това в мотивите си съдът изрично е посочил, че настаняването на детето е за срок до настъпване на законните причини за промяна или прекратяване. А законните причини са посочени в чл. 29 от ЗЗДт, една от които, понастоящем, е навършването на пълнолетие от детето, а ако учи - до завършването на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст”. Освен това дори в решението да не е посочен срок, настаняването следва да се счита извършено именно за срок до настъпване на законни причини за прекратяване, защото ако такива не настъпят тя продължава да действа.

Следователно с Решение № 4 от 23.02.2005 г. по Гр. д. № 7/2005 г. на Районен съд – Ивайловград, детето А.С.Х. е настанено в семейството на А.И.Ч. до настъпване на основанията за прекратяване на настаняването по чл. 29 от ЗЗДт, включително, ако учи - до завършването на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

Тоест, взетата вече мярка за закрила ще продължи да поражда правни последици и след навършване на пълнолетие, ако са налице условията на чл. 29, т. 5 ЗЗДт, а именно ако А.С.Х., въпреки навършването на пълнолетие, продължи да живее в дома на семейството, в което е настанен с Решение № 4 от 23.02.2005 г. на Районен съд – Ивайловград, и ако продължи да учи, семейството ще има право на семейни помощи за деца по чл. 7, ал. 3, вр. с ал. 2 от ЗСПД и на помощи по чл. 49, ал. 2, т. 3, вр. с ал. 1 от ППЗЗДт  до завършването на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

Поради изложеното съдът намира, че не са налице основанията по чл. 28, ал. 7 ЗЗДт за промени в постановената мярка за закрила, относно срока й.

Поради гореизложените мотиви, Съдът

 

        Р  Е  Ш  И:

 

ОТХВЪРЛЯ искането на Директора на Д”СП” – Ивайловград за промяна на срока на взетата с Решение № 4 от 23.02.2005 г. на Районен съд – Ивайловград, постановено по Гр. д. № 7/2005 г., мярка за закрила на детето  А.С.Х. с ЕГН: **********, настанен в дома на близки – на дядо му А.И.Ч. с ЕГН: **********,***, до настъпване на законните причини за прекратяване на настаняването.

Препис от решението се връчи на ДСП – Ивайловград и на заинтересованите лица А.И.Ч. и А.С.Х..

След влизането му в сила, заверен препис от решението да се връчи на ДСП – Ивайловград.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Хасково в седемдневен срок от връчването му.

 

                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: