Р    Е    Ш     Е     Н     И   Е

 

Гр.Ивайловград,18.10.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на тринадесети октомври, две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател: Т.Киркова

 

при секретаря Кр. Х., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 37 по описа на съда за 2016г., за да се произнесе,  взе пред вид следното:

                         Предявен е иск с правно основание чл.415 вр. чл.422 от ГПК.

                Производството по делото е образувано по искова молба на Н.Г.Н.. В нея обяснява, че работи като ветеринарен лекар и в качеството си на  такъв обслужвал животните на ответника И.С.Г., ЕГН **********,***. От 21.02.2011г., до края на годината той извършил редица ветеринарно медицински дейности   на животните на ответника, за които манипулации ответникът му дължал сумата  в размер на 418.50 лв.  Той  обещавал да я плати,  но не го направил. Затова подал в Районен съд - Ивайловград срещу ответника Заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл.410 от ГПК. Било образувано ЧГД 19/2016г. по описа на Районен съд - Ивайловград. Във връзка с подаденото заявление Районен съд - Ивайловград издал Заповед за изпълнение. След изпращане на същата до длъжника, в установения от закона срок, той подал възражение срещу нея. Бил уведомен от съда, че има право в едномесечен срок от получаване на съобщението на съда, да заведе гражданско дело за събиране на сумата по исков ред. 

                  Заявява, че е налице правен интерес да предяви настоящия иск, с който моли да бъде установено по отношение на ответника И.С.Г.,  че същият му дължи сумата в размер на 418.50лв., за извършени от него ветеринарно-медицински дейности, за което вземане  била издадена Заповед за изпълнение по чл.410 от ГПК по посоченото по-горе ЧГД, оспорена от длъжника с възражение по чл.414 от ГПК.

                                Предвид изложеното моли съдът да образува на основание чл.422, ал.1 от ГПК,  гражданско дело и  да постанови решение, с което признае за установено по отношение на И.С.Г.,***,  вземането на Н.Г.Н., ЕГН **********,***, за сумата в размер на 418.50 лв., дължимо съгласно  Заповед за изпълнение по ЧГД № 19/2016г., по описа на Районен съд-Ивайловград, ведно със законната лихва за забава, считано от образуването на делото, до окончателното изплащане на задължението, както и присъждане на направените по делото разноски.

                                По делото е приета като доказателство Справка за дължими от ответника суми, издадена от д-р Н.-1 брой.

                                В сроковете по чл.131 от ГПК, ответникът  не представя  писмен отговор.

                        Ищецът се  явява в  съдебно заседание, заедно с редовно упълномощен процесуален представител. Прави искане, на основание  чл.238 ал.1 от ГПК, съдът да постанови неприсъствено решение.

                                По делото се установи, че в срока по чл.131 от ГПК не е постъпил отговор от ответника. Същият не  се явява в съдебно заседание,  не прави искане за разглеждане на делото в негово отсъствие. Съдът  намира, че  е налице  хипотезата на чл.239 ал.1 т.1 и т.2 пред.1 от ГПК, поради което и на основание  разпоредбите на чл.239 ал.2  от ГПК  ще се произнесе по същество без да излага  мотиви по спора.

                                С оглед гореизложеното и посочените в исковата молба  обстоятелства и представените доказателства, претенцията на ищеца за признаване за установено по отношение на  И.С.Г.,***,  вземането на Н.Г.Н., ЕГН **********,*** за сумата в размер на 418.50 лв., дължимо съгласно  Заповед за изпълнение по ЧГД № 19/2016г., по описа на Районен съд-Ивайловград, ведно със законната лихва за забава, считано от образуването на делото 22.02.2016г. до окончателното изплащане на задължението, съдът намира за основателна.

                            Предвид изхода на делото и на основание чл.78 ал.1 от ГПК  следва да  се присъдят направените от ищцовата страна в заповедното и настоящото исково  производство  разноски, поради което следва ответникът да бъде осъден да заплати на ищеца, сумата от 25лв. – ДТ, платена от ищеца  в заповедното производство и  350лв. - в исковото, от които 25лв. - държавна такса и 300лв. – адвокатско възнаграждение.

                 Мотивиран от изложеното съдът

 Р   Е    Ш    И:

 

                                   ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на И.С.Г.,  ЕГН **********,  вземането на Н.Г.Н., ЕГН **********, за сумата в размер на 418.50 лв., дължимо съгласно  Заповед за изпълнение по ЧГД № 19/2016г., по описа на Районен съд-Ивайловград, ведно със законната лихва за забава, считано от образуването на делото 22.02.2016г. до окончателното изплащане на задължението.

                           ОСЪЖДА ответника И.С.Г., ЕГН **********  ДА ЗАПЛАТИ на Н.Г.Н., ЕГН **********, направените от него деловодни разноски в заповедното производство в размер на  25лв. и  325лв. - в исковото производство

                        Решението не подлежи на обжалване.                          

 

                                                                         Районен съдия: