Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

 

гр. ИВАЙЛОВГРАД, 02.03.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, в открито съдебно заседание на седемнадесети февруари, две хиляди и шестнадесета година, в състав;

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: Таня Киркова

 

при секретаря Кр. Х., като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 3 по описа на съда за 2016г,  за да се произнесе съобрази следното:

 

Производство по чл. 6, ал. 2 от СК.

В молбата си до съда молителката Н.Е.М., действаща със съгласието на своя настойник А.Г.Н., обяснява, че е родена на ***г., ненавършила 18 години – пълнолетие. Същата заявява, че желае да сключи граждански брак с лицето Д.Р.С. преди да навърши 18-годишна възраст. Сочи, че двамата са се запознали  в края на 2015г., допаднали си, станали близки и непрекъснато били заедно. Заявява, че е бременна в четвъртия месец от Д..  Желае да роди детето, каквото е и неговото желание, поради което   и двамата са на мнение, че трябва да сключат граждански брак и като семейство да отглеждат детето си.  Моли, съдът да постанови решение, с което да й бъде разрешено да сключи граждански брак с Д.Р.С..

В съдебно заседание молителката се явява лично и потвърждава сериозното си желание да сключи граждански брак.

Заинтересованата страна - Д.Р.С. също  изразява желанието си да сключи граждански брак с непълнолетната молителка.

Заинтересованата страна - А.Г.Н.,  настойник на непълнолетната, както и нейната баба – М.Р.Ю., при която живее, също изразяват съгласие с направеното искане. Те обясняват, че са се срещали с момчето и неговите родители и намират, че семейството е добро и ще осигури добри условия и разбиране  за молителката.

По делото е постъпило  становище на Дирекция "Социално подпомагане” и на общ.Ивайловград, които изразяват становище, че встъпването в брак ще бъде в интерес на непълнолетната.

Приобщените по делото доказателства, съдът преценени поотделно и в съвкупност, като установи от фактическа страна, че непълнолетната молителка  Н.Е.М., ЕГН **********,  е отглеждана от баба си, т.к. майката е починала, а бащата е неизвестен.

От медицинско  удостоверение №2/11.01.16г., издадено от д-р Хаймаде, е видно, че молителката е прегледана на 11.01.16.   е установена бременност 16-17 г. седмица.

Съгласно разпоредбата на чл.6, ал.1 от СК, брак може да сключи лице навършило 18-годишна възраст. Според алинея 2 на посочената норма, по изключение, ако важни причини налагат това, брак може да сключи и лице, навършило 16-годишна възраст, с разрешение на районния съдия по постоянния адрес на лицето. Установи се по делото, че навършилата 16-годишна възраст молителка Н.Е.М.  съжителства с пълнолетното лице Д.Р.С. от известно време и чака дете от него. Горното, според съда, представлява важна причина, обуславяща сключване на граждански брак от непълнолетната. Положително мнение в тази насока изразява и настойника и бабата на непълнолетната молителка. Ето защо, молбата следва да бъде уважена, като на Н.Е.М.    бъде разрешено да сключи брак с Д.Р.С..

Препис от настоящото решение следва да се изпрати на Община Ивайловград за съответно вписване в регистъра на населението

Предвид гореизложеното и на основание чл. 6, ал. 2 от СК, съдът

 

 

Р Е Ш И:

 

 

РАЗРЕШАВА на непълнолетната, навършила 16-годишна възраст Н.Е.М.,  ЕГН **********,  родена на ***г***, ДА СКЛЮЧИ БРАК с Д.Р.С., с ЕГН **********.

Препис от решението да се изпрати на Община Ивайловград за съответно вписване в регистъра на населението.

Решението не подлежи на обжалване.

 

                                                                                     

 

 

                                                                                                 Районен съдия: