Р   Е   Ш   Е   Н  И  Е

Гр.Ивайловград, 26.11.2015г.

 В ИМЕТО НА НАРОДА

                    Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание, на двадесет и четвърти ноември,  две хиляди и петнадесета  година в състав:

                                       Председател: Т.КИРКОВА

при секретаря  Кр. Х., като разгледа докладваното от съдията гр.дело №73 по описа    за 2015год. и, за да се произнесе взе предвид следното:

                     

               Предявен е иск за развод с правно основание чл. 49 ал.1 от СК.

                В исковата си молба Н.А.Ш., ЕГН ********** обяснява, че с ответника М.С.Ш., ЕГН ********** сключили граждански брак през 1980г., който бил първи  и за двамата.  През годините  на семеен живот имали както лоши, така и добри моменти, но  сега бракът  им бил само на хартия, т.к. между тях нямало никаква емоционална връзка и комуникация. Било настъпило отчуждение, липсвало каквото и да било разбирателство и обща гледна точка. Заявява, че разстройството на брака е по изключителна вина на съпруга.  Желае да се прекрати брака между страните поради дълбоко и непоправимо разстройство в отношенията между съпрузите.

Ответникът в своя отговор  не оспорва констатациите на ищцата за  настъпилото разстройство на брака, но твърди, че то е по изключителна вина на съпругата.

                В процеса на производството страните представят споразумение по реда на чл.51 от СК, като молят то да бъде одобрено от съда и бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие без да се произнася по въпроса за вината на съпрузите.

                           За доказване на твърденията си молителите прилагат и съдът прие следните относими писмени документи : Споразумение по чл.51 от СК, подписано от двамата молители; Удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на  Акт за сключен граждански брак  №21 от 20.07.1980г.  на Община Ивайловград,  от което  е видно, че молителите са съпрузи от същата дата, като след сключването на брака съпругата приема да носи фамилията на съпруга Ш.; Договор за продажба  на държавен недвижим имот по реда на Наредба за държавни имоти; Декларация за семейно, материално положение и имотно състояние.

                             С приложеното по делото споразумение страните уреждат въпроса за ползването на семейното жилище, издръжката помежду си и фамилното име на съпругата, като декларират, че: Страните са съгласни бракът им, сключен на 20.07.1980г. в гр.Ивайловград, да бъде прекратен по тяхно сериозно и непоколебимо взаимно съгласие, без съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака и без да се произнася по въпроса за вината, както и че не  си дължат издръжка  един на друг.

                         Семейното     жилище, придобито в СИО, намиращо се на ул.”Шипка”, №**, вх.”***”, ет.** ап.**,  да се олзва от съпругата, като съпругът ще остане да живее в него до месец май 2016г.

Изразяват съгласие фамилното  име, което ищцата е придобила при сключване на гражданския брак -  Ш.,  да се запази и след прекратяването му.    

                               Страните са се споразумели, че съпругът може да вземе всичко, което му е необходимо от движимото имущество, представляващо обзавеждане и битова техника, намиращо се в семейното  жилище.              

                           Декларират, че нямат непълнолетни,  родени от брака деца.

               Съдът счита, че страните по делото са се споразумяли по всички, посочени в чл.51 ал.1 от СК въпроси, че постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала, подписано е доброволно и саморъчно, потвърдено е от страните в съдебно заседание, поради което следва да бъде одобрено.

                                При тези данни, съдът, след като се убеди в категоричното становище на страните за развод  по взаимно съгласие, следва да прекрати брака им без да издирва мотивите за това и да се произнася за вината. Споразумение, което не противоречи на закона и морала следва да бъде одобрено.

                                С оглед крайния резултат от делото, съдът следва да осъди молителя М.С.Ш., ЕГН **********, да заплати окончателна държавна такса за водене на делото по сметка на РС – Ивайловград в размер на 15 лева.

                                             Мотивиран от изложеното съдът

 

Р   Е    Ш    И :

 

                                       ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Н.А.Ш., ЕГН ********** и М.С.Ш., ЕГН **********, сключен на 20.07.1980г., съгласно удостоверение, издадено въз основа на  Акт за сключен граждански брак  №21 от 20.07.1980г.  на Община Ивайловград  по ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

                               УТВЪРЖДАВА постигнатото между Н.А.Ш., ЕГН ********** и М.С.Ш., ЕГН ********** споразумение, съгласно което:       

                                        Семейното жилище, придобито по време на брака, намиращо се на ул.”Шипка”, №**, вх.”**”, ет.** ап.**, ще се ползва от съпругата Н.А.Ш., като съпругът М.С.Ш. ще остане да живее в него до месец май 2016г.

                                        Съпругът може да вземе всичко, което му е необходимо от движимото имущество, представляващо обзавеждане и битова техника, намиращо се в семейното  жилище.

                                         След прекратяване на брака съпругата Н.А.Ш., ЕГН ********** запазва фамилното си име -  Ш., придобито след сключване на брака.

                                     Съпрузите не си дължат издръжка  един на друг.  

                                     ОСЪЖДА М.С.Ш., ЕГН **********, да заплати окончателна  държавна такса по сметка на РС – Ивайловград в размер на 15 лева.   

                                          Решението е окончателно.               

                                                                                                     Районен съдия: