Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

                                        

 

гр. ИВАЙЛОВГРАД, 16.10.2015 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, в открито съдебно заседание на втори октомври две хиляди и петнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калоян Петров

 

при секретаря М.Й., като разгледа докладваното от съдията ГР. Д. № 66/2015 г. по описа на съда, за да се произнесе съобрази следното:

Ищцата М.И.М. *** твърди, че по силата на трудов договор е заемала длъжноста “Главен счетоводител” при ответника - “Югоизточно държавно предприятие” ДП Сливен ТП “Държавно горско стопанство” /ЮИДП ТП ДГС/ - Ивайловград.

Със Заповед № 139/02.06.2015 г., считано от 03.06.2015 г., трудовото й правоотношение било прекратено на основание чл. 328, ал. 2 от КТ – поради сключване на договор за управление между директора на “Югоизточно държавно предприятие” ДП Сливен и настоящия директор на “Югоизточно държавно предприятие” ДП Сливен ТП “Държавно горско стопанство” - Ивайловград.

Уволнението било незаконно, тъй като не било налице правното и фактическо основание, посочени в заповедта за уволнение. Длъжността “главен счетоводител” в ответното предприятие не била ръководна длъжност по смисъла на КТ. Същата по длъжностна характеристика и по аргумент от чл. 35 на Закона за счетоводството не била свързана с ръководството на трудовия процес. За това и в последното длъжностно разписание на ТП “Държавно горско стопанство Ивайловград” от 01.07.2015 г., същата длъжност не била включена в раздел “Ръководни длъжности”, а в раздел “Специалисти”.

Уволнението било незаконно и поради това, че директора на ТП “Държавно горско стопанство Ивайловград” няма мтериална компетентност да прекрати трудовото правоотношение, тъй като не му било делегирано такова правомощие. Освен това договорът му не представлявал нов договор за управление по смисъла на чл. 328, ал. 2 от КТ.

Претендира, че и се дължи обезщетение по чл. 225, ал. 1 КТ в размер на 8004.00 лева за времето, през което е останала без работа поради уволнението – 6 месеца по 1334 лева, считано от датата на уволнението – 03.06.2015 г..

Моли съда да признае уволнението й за незаконно и да отмени Заповед № 139/02.06.2015 г. на директор на “Югоизточно държавно предприятие” ДП Сливен ТП “Държавно горско стопанство” - Ивайловград; да бъде възстановена на предишната работа на длъжността “главен счетоводител”; да бъде осъдена ответната страна да й заплати обезщетение в размер на 8004.00 лева по чл. 225, ал. 1 КТ за времето, през което е останала без работа поради уволнението – 6 месеца, считано, от датата на уволнението – 03.06.2015 г.,  ведно със законната лихва върху тази сума от 03.06.2015 г. до окончателното й изплащане. Претендира разноски.

Обективно съединени искове с правно основание чл. 344, ал. 1. т. 1, т. 2 и т. 3 от КТ.

В съдебно заседание, чрез процесуалния си представител адв. Раева от АК - Хасково и с писмена защита от нея, поддържа иска.

Ответникът “Югоизточно държавно предприятие” ДП Сливен ТП “Държавно горско стопанство” - Ивайловград, чрез пълномощника адв. К. ***, в установения срок извършва отговор на исковата молба.

Твърди, че е налице валиден договор за управление с № РД-14-19/10.12.2014 г., сключен между “Югоизточно държавно предприятие” ДП Сливен и настоящия директор на “Югоизточно държавно предприятие” ДП Сливен ТП “Държавно горско стопанство Ивайловград”, като излага подробни съображения за това, защо този договор има характер на договор за управление.

Бил спазен срокът по чл. 328, ал. 2, изр. 2 от КТ.

Твърди, че ищцата е заемала длъжност от категория “Ръководство на предприятието”, което следвало както от дефиницията съдържащша се в КТ, така и от задълженията й по прекратеното трудово правоотношение, съдъртжащи се в длъжностната й характеристика. Излагат се подробни съображения в този смисъл. Ищцата била подчинена само на директора и трудовите й отговорности включвали  ръководство на цялостния трудов процес в сферата на финасовата дейност и счетоводна отчетност в предприятието, като имала и подчинени служители. Тази дейност на ищцата попадала в категорията “други лица, на които е възложено ръководството на трудовия процес” по смисъла на КТ.

Моли исковете да бъдат отхвърлени. Претендира разноски.

В съдебно заседание, чрез процесуалния си представител адв. К. *** и с писмена защита от нея, поддържа отговора.

Съдът като обсъди събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, прие за установено от фактическа и правна страна, следното:

Не е спорно, а и видно от Трудов договор № 154/04.06.2014 г., същият е сключен между ответното ЮИДП ТП ДГС – Ивайловград, представлявано от директора Я. и ищцата, като последната се е съгласила да изпълнява длъжността  “Главен счетовдител”, от категория персонал „специалисти”, срещу основно брутно трудово възнаграждение в размер на 1150 лева плюс допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит в размер на 15 % или равно на 172.50 лева.

Видно от фиш за изплатено трудово възнаграждение на ищцата за месец май 2015 г. допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит е било увеличено на 16 % или равно на 184 лева, като общо брутното й трудово възнгаждение е в размер на 1334 лева.

Със Заповед № 139/02.06.2015 г. на директора на ответното ЮИДП ТП ДГС – Ивайловград, считано от 03.06.2015 г., трудовото правоотношение между страните било прекратено на основание чл. 328, ал. 2 от КТ – поради сключване на Договор за управление № ИА-14-19/10.12.2014 г.  между директора на “Югоизточно държавно предприятие” ДП Сливен и новият директор на ЮИДП ТП ДГС – Ивайловград - издалият заповедта за уволнение Кючуков.

Заповедта била връчена на ищцата на 02.06.2015 г., заедно с предизвестие, в което е указано, че няма да бъде спазено.

Видно от Длъжностна характеристика за длъжността “Главен счетоводител” при ответното предприятие от 04.06.2014 г., връчена на ищцата, целта на длъжността е да: организира финансовата дейност, вътрешния финансов контрол и счетоводството на управлението; ръководи, организира и осъществява предварителен, текущ и последващ вътрешен финансов контрол по спазването на финансовата и платежната дисциплина, правилното оформяне на първичните и официалните счетоводни документи, редовното извършване на инвентаризациите и отразяването на резултатите от тях; осъществява точното прилагане на нормативните актове, регламентиращи дейността на управлението по отношение на финансите, бюджета, счетоводната отчетност, заплащането на труда и общественото и здравно осигуряване.

Във връзка с посочените цели, сред основните задължения на заемащия длъжността, тоест ищцата, са били да: организира и контролира редовното водене на счетоводните книги; ръководи и координира дейностите по изготвянето на годишните проектобюджети и финансови планове на ДГС и ги обобщава; ръководи и взема самостоятелни решения по въпросите на икономиката в горската дейност; осъществява и контролира счетоводната отчетност в дирекцията; осъществява и отговаря за взаимодействието с местните структури на финансовите и данъчни органи, банки, доставчици и други; съгласува финансовите условия за сключваните договори, контролира и извършва плащания по тях; ръководи и организира счетоводната отчетност и отразява в счетоводството всички финансови операции; подписва заедно с ръководителя всички документи от финансовоимуществен характер, от които произтичат права и задължения за предприятието, подписва баланса и счетоводните отчети, както и всички отчети и сведения, които произтичат от счетоводни записвания; полага грижи за осигуряване на необходимите финансови средства за изпълнение на задачите за всички дейности на предприятието и осигурява най-рационалното им използване; организира своевременното осигуряване на ръководството с финансово-счетоводна информация на съответните равнища на управление, като извършва системен анализ на финансовото състояние и на финансовите резултати, а съвместно с експертите извършва текущ и последващ анализ за дейността на предприятието; контролира и отчита изпълнението на дейностите, за които Изпълнителната агенция по горите е предоставила средства на държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства за извършването на дейности, свързани с възпроизводството и опазването на горите и дивеча, както и рибните ресурси, ползвани за любителски риболов.

Съгласно длъжностната характеристика, главният счетоводител е подчинен единствено на директора и заместник-директора, които му възлагат работните задачи, като самостоятелно планира дейността си и решава поставените въпроси. Той отговаря за състоянието на финасовата дисциплина и недопускане на условия за разхищение и злоупотреби. Отговаря също и за организацията на работа на счетоводителите и касиер, от което следва, че осъществява ръководна и контролна дейност спрямо тях. Това следва и от т. XI на Длъжностната характеристика, поставяща изисквания към главния счетоводител да е способен да планира, организира и контролира, както собствената си работа, така и тази на подчинените си.

От показанията на свидетеля К. се установява още, че в ответното предприятие има счетоводен отдел, ръководен от главния счетоводител, на когото са подчинени счетоводител и касиер. Ищцата осъществявала правата и изпълнявала задълженията, посочени в длъжностатната й характеристика.

От Трудова книжка на ищцата, и два броя служебни бележки изх. № 101607/22.07.2015 г. и № 101625/02.10.2015 г. на Агенция по заетостта, Дирекция „Бюро по труда” Силенград, филиал Ивайловград се установява, че след уволнението и до 02.10.2015 г. ищцата е останала без работа.

От Договор за управление № РД-14-19/10.12.2014 г. се установява, че е сключен на 10.12.2014 г. между Директора на „Югоизточно държавно предприятие” – Сливен /съобразно правомощията му по чл. 172, ал. 1, т. 4 и чл. 173, ал. 3 от Закона за горите/, като възложител и Димо Кючуков, като изпълнител - „Директор на териториално поделение”. По силата на договора предприятието възложило на директора да ръководи и представлява териториалното поделение „ДГС” – Ивайловград, за срок от 5 години. Съгласно чл. 1 и чл. 12, ал. 1, т. 1, т. 4, т. 6, т. 12  от договора, директорът на териториалното поделение: организира, ръководи и контролира цялостната дейност на поделението и го представлява; сключва и прекратява трудовите договори с работниците и служителите в поделението, като съгласува с директора на предприятието назначаването и освобождаването на заместник директора и главния счетоводител.

От Договор за управление № РД-14-19/15.08.2013 г. се установява, че е сключен на 15.08.2013 г. между „Югоизточно държавно предприятие” – Сливен, като възложител и предходният директор на Териториално поделение „ДГС” – Ивайловград - Л. Я.. Съдържанието, предметът му, правата и задълженията на страните на договора са идентични с тези по Договор за управление № РД-14-19/10.12.2014 г..

Съгласно чл. 328, ал. 2 КТ, служителите от ръководството на предприятието могат да бъдат уволнени с предизвестие в сроковете по чл. 326, ал. 2 КТ /сроковете за предизвестие – от 1 до 3 месеца в зависимост от уговореното между страните/ поради сключването на договор за управление на предприятието. Уволнението може да бъде извършено след започване на изпълнението по договора за управление, но не по-късно от 9 месеца.

Договорът за управление е граждански договор по силата, на който едно лице придобива правото и поема задължението да ръководи, организира, насочва и контролира дейността на едно предприятие с цел постигане на определен стопански резултат -  финансов, организационен или друг. Не е необходимо този резултат да е конкретно посочен в договора със съответни икономически показатели /Виж. РЕШЕНИЕ № 351 ОТ 31.10.2013 Г. ПО ГР. Д. № 2188/2013 Г., Г. К., ІV Г. О. НА ВКС/.

Изпълнението на задълженията на управителя за постигане на съответните благоприятни резултати се обуславя от качествата, мотивацията, лоялността на служителите от ръководството на предприятието.  Ето защо законодателят в чл. 328, ал. 2 КТ е уредил възможността, новият управител на предприятието да прекрати трудовото правоотношение с тази категория служители, като избере по свое усмотрение подходящ за изпълнение на договора за управление ръководен екип.

Съгласно § 1, т. 3 от Допълнителните разпоредби на КТ  "Ръководство на предприятието" е ръководителят на предприятието, неговите заместници и други лица, на които е възложено ръководството на трудовия процес, включително и в поделение на предприятието, както и колективните изборни органи за управление (стопански съвет, управителен съвет, изпълнително бюро, оперативно бюро и други подобни).

Главните счетоводители, като правило, попадат в категорията „други лица, на които е възложено ръководството на трудовия процес” и в този смисъл са служители от ръководството на предприятието. Това е така, защото на тях е възложено ръководството на финасовата дейност в предприятието, включително по силата на чл. 36 от Закона за счетоводството, според който съставителите на финансовите отчети отговарят за организацията на счетоводната дейност в предприятието.  Без правно значение е в коя категория длъжности са включени в единния класификатор на длъжностите или в щатното разписание на предприятието. От значение е единствено какви са конкретно изпълняваните функции по длъжностна характеристика. Ако те са свързани с ръководство на трудовия процес в предприятието, то длъжността е ръководна.  /Виж. РЕШЕНИЕ № 442 ОТ 08.06.2010 Г. ПО ГР. Д. № 1621/2009 Г., Г. К., ІІІ Г. О. НА ВКС; ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 369 ОТ 25.03.2013 Г. ПО ГР. Д. № 1303/2012 Г., Г. К., ІІІ Г. О. НА ВКС; ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 117 ОТ 24.01.2014 Г. ПО ГР. Д. № 4373/2013 Г., Г. К., ІV Г. О. НА ВКС и др./.

В конкретният случай, видно от установеното по-горе съдържание на длъжностната характеристика на ищцата -  целите и функционалните задължения на длъжността „Главен счетоводител” при ответното предприятие, тя има ясно изразен ръководен, организационен и контролен, тоест също ръководен характер, по отношение на финансовата дейност в ответното предприятие.

 Ръководната същност на длъжността ясно се подчертава в нейните цели – да организира финансовата дейност, вътрешния финансов контрол и счетоводството на управлението; да ръководи, организира и осъществява предварителен, текущ и последващ вътрешен финансов контрол по спазването на финансовата и платежната дисциплина, правилното оформяне на първичните и официалните счетоводни документи, редовното извършване на инвентаризациите и отразяването на резултатите от тях. Това са все цели по ръководство на трудовия процес в предприятието в сферата на финансовата му дейност.

За осъществяване на тези цели на ищцата са възложени задължения, но и правомощия да организира и контролира редовното водене на счетоводните книги; да ръководи и координира дейностите по изготвянето на годишните проектобюджети и финансови планове на ДГС; да ръководи и взема самостоятелни решения по въпросите на икономиката в горската дейност; да осъществява и контролира счетоводната отчетност в дирекцията; да ръководи и организира счетоводната отчетност; да подписва счетоводните отчети; да полага грижи за осигуряване на необходимите финансови средства за изпълнение на задачите за всички дейности на предприятието и осигурява най-рационалното им използване; да организира своевременното осигуряване на ръководството с финансово-счетоводна информация на съответните равнища на управление; да контролира изпълнението на дейностите, за които Изпълнителната агенция по горите е предоставила средства на държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства за извършването на дейности, свързани с възпроизводството и опазването на горите и дивеча, както и рибните ресурси, ползвани за любителски риболов.

Посочените задължения имат ясно изразен ръководен характер, и както бе посочено, те са не само задължения но и правомощия за ръководство на трудовия процес, за осъществяване на определени финасови резултати в предприятието.

В този смисъл са и отговорностите по длъжностната характеристика на ищцата – да отговаря за състоянието на финасовата дисциплина и недопускане на условия за разхищение и злоупотреби. Както бе установено по-горе отговаря и за организацията на работа на счетоводителите и касиер, от което следва, че осъществява ръководна и контролна дейност спрямо тях. Това следва и от т. XI на Длъжностната характеристика, поставяща изисквания към главния счетоводител да е способен да планира, организира и контролира, както собствената си работа, така и тази на подчинените си. Конкретно бе установено, че на ищцата, като главен счетоводител са били подчинени двама служители – счетоводител и касиер, които тя пряко е ръководила, а косвено и останалите служители в предприятието във връзка с посочените по-горе нейни задължения и правомощия.

Именно на ищцата, като главен счетоводител, е било възложено и съставянето на финасовите отчети по смисъла на Закона за счетоводството /Длъжностна характеристика, т. 11: „… подписва … счетоводните отчети”/. Следователно тя, по силата на чл. 36 от Закона за счетоводството, отговаря за организацията на счетоводната дейност в предприятието, тоест ръководи я.

Поради установеното от събраните доказателства ръководно съдържание на функциите на длъжността “главен счетоводител”, при ответното предприятие, същият, в частност ищцата, се явява служител от ръководството на предприятието по смисъла на КТ и в това й качество може да бъде уволнена на посоченото в заповедта за уволнение основание по чл. 328, ал. 2 КТ - сключване на договор за управление на предприятието.

Заповедта за уволнение на ищцата е издадена в установения в чл. 328, ал. 2 КТ 9-месечен срок от сключването на договора за управление. Същият е сключен на 10.12.2014 г., а  заповедта за уволнение е издадена по-малко от 6 месеца след това -  на 02.06.2015 г..

Заповедта е издадена в рамките на правомощията на директора на териториалното поделение, предоставени му както от Закона за горите, определящ териториалните поделения като работодатели, които могат да сключват от свое име договори и действащи чрез директора  /чл. 174, ал. 1, т. 1 и т. 6, вр. с чл. 173, ал. 2 ЗГ/, така и, както бе установено по-горе, от директора на предприятието по силата на чл. 12, т. 6 от договора за управление.

По делото не се събраха доказателства дали прекратяването на трудовото правоотношение с ищцата е съгласувано с директора на “ЮИДП”, съгласно уговорката по чл. 12, т. 12 от договора за управление. Това обстоятелство обаче е без правно значение за законността на уволнението, тъй като не представлява императивно нормативно изискване, неизпълнението, на което да води до опорочаване на процедурата по уволнение. Неизпълнението на договорното задължение за съгласуване на уволнението на главния счетоводител има отношение единствено към договорните отношениоя между възложителя и изпълнителя по договора за управление и евентуалната договорна отговорност на изпълнителя за нарушаването му. Освен това съдържанието на понятието “съгласуване” не е тъждествено с това на “съгласие” или “разрешение” /Виж. по аналогия ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ № 4 ОТ 17.12.2013 Г. ПО ТЪЛК. Д. № 4/2013 Г., ОСГК НА ВКС/.

Заповедта за уволнение съдържа всички изискуеми от закона реквизити. Ясно и точно е посочено основанието за издаването й.

Не се установи нарушение на процедурата по прекратяване на трудовото правоотношение с ищцата.

Установи се наличето на основанието за прекратяване на трудовото правоотношение по чл. 328, ал. 2 КТ - сключване на договор за управление на предприятието с издалия заповедта директор.

Неоснователни са доводите на защитата на ищцата, че не бил налице нов договор за управление, тъй като съдържанието на договора за управление с новия директор е идентично с това на договора с предишния директор.

Договорът за управление има персонален характер. Сключва се с оглед на личността на управителя. Фактът, че с новия договор управлението е възложено на лице, различно от това по предходния договор, е достатъчен да определи договора като нов. Без правно значение е конкретното съдържание на договора и поставените с него стопански задачи. Достатъчно е договорът да има характер на такъв за управление на предпритието /Виж. посочените по-горе актове на ВКС/ .

Поради изложеното, уволнението на ищцата със Заповед № 139/02.06.2015 г. на директора на ответното ЮИДП ТП ДГС – Ивайловград на основание чл. 328, ал. 2 КТ, се явява законно.

Ето защо искът по чл. 344, ал. 1, т. 1 от КТ за признаване на уволнението за незаконно, като недоказан, следва да бъде отхвърлен като неоснователен.

Поради отхвърлянето на главния иск, поради неоснователността му, с оглед установената законност на уволнението, исковете по  чл. 344, ал. 1, т. 2 и т. 3 КТ за възстановяване на ищцата на предишната работа и за осъждане на ответната страна да заплати на ищцата обезщетение в размер на 8004.00 лева по чл. 225, ал. 1 КТ за времето, през което е останала без работа поради уволнението – 6 месеца, считано, от датата на уволнението – 03.06.2015 г.,  ведно със законната лихва върху тази сума от 03.06.2015 г. до окончателното й изплащане, се явяват недоказани и поради това следва да бъдат отхвърлени като неоснователни.

Ответникът е сторил по делото разноски за заплатено адвокатско възнаграждение в размер на 600 лева.

На основание чл. 78, ал. 3 от ГПК  ищцата следва да се осъди да заплати на ответника разноски по делото за възнаграждение на адвокат, съразмерно на отхвърлената част от исковете по чл. 344, ал. 1 КТ, а именно да бъде осъдена да заплати на ответника сумата 600.00 лева, доколкото исковете бяха изцяло отхвърлени.

Предвид гореизложените мотиви, съдът

 

        Р  Е  Ш  И:

 

ОТХВЪРЛЯ, като неоснователен, иска на М.И.М. с ЕГН: ********** *** срещу “Югоизточно държавно предприятие” ДП Сливен ТП “Държавно горско стопанство” - Ивайловград, ЕИК: 2016176540046 за признаване на уволнението й, извършено със Заповед № 139/02.06.2015 г. на Директора на териториалното поделение, за незаконно.

ОТХВЪРЛЯ иска на М.И.М. срещу “Югоизточно държавно предприятие” ДП Сливен ТП “Държавно горско стопанство” - Ивайловград за възстановяване на предишната работа – на длъжността "Главен счетоводител" при “Югоизточно държавно предприятие” ДП Сливен ТП “Държавно горско стопанство” - Ивайловград, като неоснователен.

ОТХВЪРЛЯ исковете на М.И.М. срещу “Югоизточно държавно предприятие” ДП Сливен ТП “Държавно горско стопанство” - Ивайловград за заплащане на обезщетение в размер на 8004.00 лева по чл. 225, ал. 1 КТ за времето, през което е останала без работа поради уволнението – 6 месеца, считано, от датата на уволнението – 03.06.2015 г.,  ведно със законната лихва върху тази сума от 03.06.2015 г. до окончателното й изплащане, като неоснователни.

ОСЪЖДА М.И.М. ДА ЗАПЛАТИ на “Югоизточно държавно предприятие” ДП Сливен ТП “Държавно горско стопанство” - Ивайловград, сумата 600.00 /шестстотин/ лева - разноски по делото за възнаграждение на адвокат.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Хасково в двуседмичен срок от посочената дата за обявяването му – 16.10.2015 г..

                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: