Р   Е   Ш   Е   Н  И  Е

Гр.Ивайловград, 05.03.2015г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание  на десети февруари,  две хиляди и петнадесета  година в състав:

Председател: Т.КИРКОВА

при секретар М.Й., като разгледа докладваното от съдията гр.дело №9 по описа    за 2015год. и, за да се произнесе взе предвид следното:

                 

                                  Предявен е иск за развод с правно основание чл. 49 от СК.

                                   В исковата си молба В.А.Н. обяснява, че с ответника  А.  П.Н.  са   съпрузи, сключили граждански брак на 07.02.1997г. в гр. Ловеч. Първоначално бракът им   протичал добре, но   по-късно  отношенията между съпрузите се влошили драстично, което се отразявало отрицателно и на децата. Във фактическа раздяла били от две  години. Желае съдът да постанови решение,  с което да прекрати брака между страните с развод.

                               В процеса на производството страните представят споразумение по чл.51 от СК, като молят то да бъде одобрено от съда и бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие.

                                         За доказване на твърденията си молителите прилагат и съдът прие следните писмени документи :    Споразумение по чл.51 от СК, подписано от двамата молители; Удостоверение за сключен граждански брак, №093471от 07.02.1997г.,  издадено въз основа на  Акт за сключен граждански брак, № 15, от 07.02.1997г.  на Община Ловеч,  от което  е видно, че молителите са съпрузи от същата дата, като след сключването на брака съпругата приема да носи фамилията на съпруга - Н.;  Удостоверение за раждене №143526 /10.03.1997г. на детето П. А. П. родена на ***г. в гр.Ивайловград, ЕГН **********, издададено въз основа на Акт за раждане №9 от 10.03.1997г. и Удостоверение за раждене № АОД 000480 от 21.09.2000г. на детето А. А. П., родена на ***г. в гр.Ловеч, ЕГН **********, издададено въз основа на Акт за раждане №0501 от 21.09.2000г.;  Декларация за семейно положение,  родствени връзки, доходи, подадена от молителите.

     С приложеното по делото споразумение страните декларират, че във връзка със сериозното им и непоколебимо взаимно съгласие за развод са  постигнали съгласие за  уреждане на личните си и имуществени отношения, съгласно чл. 51 от СК, а именно:

 Упражняването на родителските права над родените от брака деца П. А. П. с ЕГН-********** и А. А. П., с ЕГН-********** да се предоставят на майката В.А.Н., ЕГН-**********.

                          Местожителството на децата да бъде   в гр.Ивайловград, ул. О***”, №4, на който адрес майката и децата са устроени жилищно и битово и да следват нейното местожителство в страната, ако то бъде променено.

                              В случай на промяна на местожителството на децата, майката В.Н., ЕГН-**********, се задължава да уведомява писмено бащата - А.П.Н., ЕГН **********, за новия адрес в срок най-много до 15 дни след промяната.

                               Страните са се споразумяли да бъде определен режим на личен контакт на бащата с децата А. А. П. и П. А. П. както следва: всяка първа и трета събота от месеца от 9.00 часа до 20.00часа и един месец през лятото, когато майката не ползва платения годишен отпуск, със задължение да връща децата веднага след изтичане на определеното време.

                                    Бащата да    заплаща месечна издръжка за всяко дете      в размер на 100 лева, начиная от 16.01.2015год., до възникване на законни причини за изменение или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска от датата на падежа до окончателното изплащане на сумата.

                                 Страните декларират, че през време на брака не са придобивали недвижимо или движимо имущество, не са придобивали парични влогове, личните си вещи всеки един от тях е получил и нямат претенции във връзка с това.

                               За семейно жилище в Ивайловград молителите обясняват, че  са ползвали къща, находяща се в гр.Ивайловград, ул.О** ”, №4, собственост на родителите на съпругата.

                           След прекратяването на брака В.А.Н.  запазва фамилното си име - Н..

                            Деловодните разноски във връзка с бракоразводния процес се заплащат от съпругата.

                        Страните декларират, че с настоящото споразумение уреждат всички лични, имуществени отношения, вземания между страните, вземания от трети лица.

          В съдебно заседание страните  отново заявяват твърдото си желание за развод  по взаимно съгласие съгласно подписанато и представено от тях по делото споразумение и  молят то да бъде  утвърдено. Приложените  по делото доказателства потвърждават твърдяните в молбата и споразумението обстоятелства.

                                           Съдът счита, че страните по делото са се договорили по всички, посочени в чл.51 ал.1 от СК въпроси, че постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала, подписано е доброволно и саморъчно и следва да бъде одобрено.   При тези данни, съдът, след като се убеди в категоричното становище на страните за развод  по взаимно съгласие, следва да прекрати брака им без да издирва мотивите за това и се произнася за вината. Споразумение, което не противоречи на закона и морала следва да бъде одобрено.

                                 С оглед крайният резултат по делото съдът следва да осъди молителя В.Н.  да заплати допълнителна държавна такса по сметка на РС – Ивайловград в размер на 15 лева, а А.П.Н.  държавна такса върху тригодишвия размер на присъдената месечна издръжка за родените  от брака деца, в размер на 144 лева.

                                         Мотивиран от изложеното съдът

 

Р   Е    Ш    И :

 

                        ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между В.А.Н., ЕГН **********  и А.П.Н., ЕГН **********,   сключен на   07.02.1997г. в гр.Ловеч, общ.Ловеч, видно от Удостоверение за сключен граждански брак 093471от 07.02.1997г., издадено въз основа на  Акт за  граждански брак, № 15, от 07.02.1997г.  на Община Ловеч, по ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

                                      УТВЪРЖДАВА постигнатото между В.А.Н., ЕГН ********** И А.П.Н., ЕГН ********** споразумение.

                                       ПРЕДОСТАВЯ упражняването на  родителските права по отношение на  родените от брака деца П . А. П., с ЕГН ********** и А. А. П. с ЕГН-********** на майката В.А.Н., ЕГН **********. Местоживеенето на децата да бъде   в гр.Ивайловград, ул. О.**”, №4. В случай на промяна на местоживеенето на децата, майката В.Н. се задължава да уведомява писмено бащата - А.П.Н. за новия адрес в срок най-късно до 15 дни след промяната.

                           ОПРЕДЕЛЯ  режим на личен контакт  на бащата с децата А. А. П. и П. А. П. както следва: всяка първа и трета събота от месеца от 9.00 часа до 20.00часа и един месец през лятото, когато майката не ползва платения си годишен отпуск, със задължение да връща децата веднага след изтичане на определеното време.

                                    ОСЪЖДА А.П.Н., ЕГН ********** да заплаща чрез В.А.Н.,  ЕГН **********, като  майка и законен представител  на децата месечна издръжка за всяко дете   в размер на 100 лева, начиная от 16.01.2015год., до последно число на всеки месец и до възникване на законни причини за изменение или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска от датата на падежа до окончателното изплащане на сумата.

                           ПРЕДОСТАВЯ семейното жилище, находящо се  в гр.Ивайловград, ул.О.**”, №4 за ползване на В.А.Н. и родените от брака деца – П. А. П., с ЕГН ********** и А. А. П., с ЕГН-**********.

                    След прекратяване на брака В.А.Н., ЕГН     ********** ще носи фамилното  име  Н..

                                       ОСЪЖДА А.П.Н., ЕГН ********** да заплати по сметка на РС - Ивайловград държавна такса върху тригодишвия размер на присъдената месечна издръжка за родените  от брака деца, в размер на 144 лева.

                             ОСЪЖДА В.А.Н., ЕГН:**********, да заплати по сметка на РС - Ивайловград допълнителна държавна такса за  решаване на делото в размер на 15 лева.                                   

                                  Съпрузите не си дължат издръжка  един на друг.  

                                              Решението е окончателно.                                       

                            

 

Районен съдия: