Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

                                        

 

гр. ИВАЙЛОВГРАД, 04.03.2015 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, в открито съдебно заседание на единадесети февруари две хиляди и петнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калоян Петров

 

при секретаря М.Й., като разгледа докладваното от съдията ГР. Д. № 124/2014 г. по описа на съда, за да се произнесе съобрази следното:

Ищецът С.И.П. твърди, че с ответницата Е.А. Ч. са бивши съпрузи, като бракът им бил прекратен с решение по гр. д. № 19/2009 г.  на РС – Ивайловград, с което упражняването на родителските права по отношение на детето им А. С. П. били предоставени на ответницата. Въпреки решението детето продължило да живее в с. Меден бук и се отглеждало от ищеца, а ответницата няколко години живяла в Италия. Детето учило в училището в с. Свирачи, но след като през 2012 г. ответницата се завърнала от Италия, през 2013 г. детето било записано да учи в пети клас на училището в с. Железино, за да живее при майка си. На детето не му харесало, нито училището в Железино, нито да живее при майка си в с. Кондово, тъй като било свикнало да живее при баща си, с когото имали топли чувства на взаимна обич и привързаност. След като завършило пети клас детето се завърнало в с. Меден бук и продълживло да учи в шести клас на училището в с. Свирачи. Служители от Дирекция “Социално подпомагане” предупредили ищеца, че детето следва да учи в училището на с. Железино и да е при майка си, което заедно с желанието на детето да живее при баща си и да учи в с. Свирачи, обусловило необходимост да се изменят постановените от съда мерки по упражняването на родителските права.

Моли съда да постанови решение, с което да измени постановените с Решение № 14/09.07.2009 г. по гр. д. № 19/2009 г.  на РС – Ивайловград мерки по упражняване на родителските права, личните отношения, местоживеенето и издръжката на детето, като: предостави упражняването на родителските права над малолетното дете А. С. П. на бащата С.И.П.; определи местоживеене на детето при бащата; определи режим на лични отношения между майката Е.А. Ч. - всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 08.00 часа на съботния ден до 16.00 часа на неделния ден, както и  един месец през лятото, който да не съвпада с платения годишен отпуск на бащата; да бъде осъдена ответницата да заплаща на детето, чрез неговия законен представител С.И.П. месечна издръжка в размер на 80.00 лева, считано от датата на подаване на исковата молба в съда, ведно със законната лихва за всяка закъсняла издръжка, до настъпване на обстоятелства за нейното прекратяване или изменяване.

Обективно съединени искове с правно основание чл. 59, ал. 9 от Семейния кодекс /СК/.

В съдебно заседание ищецът поддържа исковете.

Ответницата Е.А. Ч., в установения срок не извършва отговор на исковата молба.

В съдебно заседание изразява становище, че не е добре за детето да живее при баща си, но би приела това, доколкото това е желанието на детето.

Съдът като обсъди събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, прие за установено следното:

Не е спорно между страните, а и това се установява от приложеното Решение № 14/09.07.2009 г., постановено по гр. д. № 19/2009 г.  на РС – Ивайловград, че те са бивши съпрузи, бракът между които е прекратен с това решение, като упражняването на родителските права по отношение на детето им А. С. П. било предоставено на ответницата.

Не е спорно, а и същото се установява от изложения социален доклад на представителя на Отдел “Закрила на детето” при Дирекция “Социално подпомагане” – Ивайловград, че след постановяването на Решение № 14/09.07.2009 г., детето фактически се е отглеждало от ищеца, а ответницата заминала за чужбина и отсъствала от страната няколко години.

Не е спорно, а и същото се установява от социален доклад и излушването на детето, че до 2012 г., включително, детето е посещавало училището в с. Свирачи. През 2013 г., след завръщането на ответницата от чужбина, детето заживяло при нея и било записано в училището в с. Железино, а през 2014 г. отново заживяло при ищеца и било записано пак в училището в с. Свирачи, което се установява и от Удостоверение № 72/09.02.2015 г. издадено от директора на това училище.

От социалния доклад на представителя на Отдел “Закрила на детето” при Дирекция “Социално подпомагане” – Ивайловград, се установява, че след като през лятната ваканция на 2014 г. детето, в изпълнение на съдебно решение, отишло при баща си, майката не го потърсила, не предприела действия за негово връщане, а подписала декларация за съгласие детето да живее при баща си и да бъде записано в училището в с. Свирачи. Такова било и желанието на детето. Бащата разполагал с възможности за отглеждането му и се отнасял отговорно към задълженията си. Между него и детето имало силна връзка. При отглеждането на детето ищецът получавал помощ и от своите брат и сестра, които също живеели в с. Меден бук. Детето посещавало редовно училището и се справяло добре. С оглед на събраната информация, социалния работник изразява становище, че в интерес на детето е да бъде при баща си.

При излушването си, детето изразява желание да живее при баща си, защото по-добре се чувства при него. Иска да поддържа редовен контакт с майка си, като отива при нея в почивни дни и през ваканциите. Повече му харесва училището в с. Свирачи, защото там има приятели и учителите обяснявали по-добре.

Съгласно чл. 59, ал. 9 от СК, ако обстоятелствата се изменят, съдът по молба на единия от родителите, по искане на дирекция "Социално подпомагане" или служебно може да измени постановените по-рано мерки и да определи нови, а именно да определи: при кого от родителите да живеят децата; на кого от тях се предоставя упражняването на родителските права; мерките относно упражняването на тези права; режима на личните отношения между децата и родителите; издръжката на децата.

Съдът, като прецени обстоятелствата по делото и с оглед интересите на детето, намира, че следва да се изменят определените с Решение № 14/09.07.2009 г., постановено по гр. д. № 19/2009 г.  на РС – Ивайловград мерки по упражняване на родителските права, личните отношения, местоживеенето и издръжката на детето, като упражняването на родителските права следва да се предостави на бащата, при когото и детето следва да живее. До този извод съдът достигна като прецени, че след развода между страните и до сега, с изключение на кратък период през 2013 г., именно  бащата е полагал нужните грижи за нормалното отглеждане и развитие на детето; привързаността между бащата и детето; възрастта и полът на детето; помощта, която оказват чичото и лелята по бащина линия за отглеждане на детето; материалните възможности на бащата, позволяващи му да отглежда детето; не на последно място - желанието на детето да живее при баща си, където е изградило своя социална среда; желанието на детето да учи в училището в с. Свирачи, поради изградените социални контакти и по-добро качество на обучението.

Съгласно чл. 59, ал. 2 СК, съдът е длъжен да се произнесе и служебно по въпроса за личните отношения на майката с детето.

Предвид предоставянето упражняването на родителските права на бащата и местоживеенето на детето при него, на майката следва да се определи режим на лични отношения с детето.

От изслушването на детето се установява, че то се радва на контактите си с майката и има нужда от тях.

Като взе предвид установените по делото факти и като прецени необходимостта детето да контактува пълноценно и с двамата си родители, и за да се осигури нормалното му емоционално развитие, съдът намира, че на майката следва да се определи режим на лични отношения с детето, както следва: майката, следва да взема от дома на бащата при себе си ненавършилото пълнолетие дете: всеки първи и трети петък, събота и неделя от месеца от 18.00 часа на петъчния ден до 18.00 часа на неделния ден, със задължението след изтичане на посоченото време да връща детето в дома на бащата; един месец през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск, със задължението след изтичане на посоченото време да връща детето в дома на бащата; всяка пролетна ваканция в нечетна година и всяка зимна ваканция в четна година; на рождения ден на детето всяка четна година. През останалото време майката може да взема детето само със съгласие на бащата. 

Съгласно чл. 143, ал. 2 СК родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца независимо дали са работоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си.

Съгласно чл. 142 СК, размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи, като минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата.

Съгласно чл. 146, ал. 1 СК паричната издръжка се изплаща ежемесечно. При забава се дължи законната лихва.

С Постановление № 419 от 17 декември 2014 г. за определяне нови размери на минималната работна заплата за страната, Министреския съвет е определил от 01.01.2015 г. минималната работна заплата за страната на 360 лева, а от 01.07.2015 г. на 380 лева. Една четвърт от 360 лева е равна на 90.00 лева, а една четвърт от 380 лева е равна на 95 лева.

Като взе предвид възрастта и потребностите на детето, които са водещи при определяне размера на издръжката, и материалните възможности на майката, която е работоспособна жена /има данни, че получава доходи от тютюнопроизводство/, съдът намира, че следва да се определи месечна издръжка за детето А. С. П., в размер на 100 /сто/ лева, считано от 03.12.2014 г. – датата на постъпване на исковата молба в съда, като майката следва да бъде осъдена да ги заплаща на детето чрез неговия баща и законен представител С.И.П. до 5-то число на месеца, за който се дължи, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска, до настъпване на законна причина за прекратяване на издръжката.

На основание чл. 242, ал. 1 ГПК следва да се постанови предварително изпълнение на решението относно присъдената издръжка.

Разноски по делото не са претендирани от ищеца или ответницата, поради което не следва да се обсъждат.

Предвид изхода на делото и на основание чл. 78, ал. 6 ГПК, ответницата следва да се осъди да заплати на Държавата по сметка на Районен съд - Ивайловград, сумата 144.00 лева държавна такса за образуване на делото, определена върху тригодишните падежи на текущата издръжка.

По изложените съображения, Съдът

 

        Р  Е  Ш  И:

 

ДОПУСКА изменяване на постановените с Решение № 14/09.07.2009 г. по гр. д. № 19/2009 г.  на РС – Ивайловград мерки по упражняване на родителските права, личните отношения, местоживеенето и издръжката на детето А. С. П. с ЕГН: **********, както следва:

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права спрямо детето А. С. П. на бащата С.И.П. с ЕГН: **********.

ОПРЕДЕЛЯ местоживеене на детето А. С. П. при баща му С.И.П..

ОПРЕДЕЛЯ режим за лични отношения на майката с детето, както следва: майката Е.А. Ч. има право да взема от дома на бащата при себе си ненавършилото пълнолетие дете А. С. П. всеки първи и трети петък, събота и неделя от месеца от 18.00 часа на петъчния ден до 18.00 часа на неделния ден, със задължението след изтичане на посоченото време да връща детето в дома на бащата; един месец през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск, със задължението след изтичане на посоченото време да връща детето в дома на бащата; всяка пролетна ваканция в нечетна година и всяка зимна ваканция в четна година; на рождения ден на детето всяка четна година. През останалото време майката може да взема детето само със съгласие на бащата. 

ОСЪЖДА Е.А. Ч. с ЕГН: ********** ДА ЗАПЛАЩА на детето си А. С. П. с ЕГН: ********** чрез неговия баща и законен представител С.И.П. с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на 100.00 /сто/ лева до 5-то число на месеца, за който се дължи, считано от 03.12.2014 г., до настъпване на законна причина за прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска от датата на настъпване на забавата до окончателното изплащане.

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението относно присъдената издръжка.

ОСЪЖДА Е.А. Ч. с ЕГН: ********** ДА ЗАПЛАТИ на Държавата, по сметка на Районен съд - Ивайловград сумата 144.00 /сто четиридесет и четири/ лева държавна такса за образуване на делото.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Хасково в двуседмичен срок от връчването му.

 

                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: