Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

 

гр. ИВАЙЛОВГРАД, 12.11.2014г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, в открито съдебно заседание на дванадесети ноември, две хиляди и четиринадесета година, в състав;

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: Таня Киркова

 

при секретаря Кр. Х., като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 105 по описа на съда за 2014г,  за да се произнесе съобрази следното:

 

                                      Производството е  по реда на чл.30 от Закона за закрила на детето.

                                   Постъпила е молба от Директора на Дирекция "Социално подпомагане"–Ивайловград, в която обяснява, че Отдел "Закрила на детето" към Дирекция "Социално подпомагане" - Ивайловград работи по случая на детето Д. В. Н., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: с. Белополци, общ. Ивайловград, с майка  В.М.Н., ЕГН ********** за отглеждане и възпитание в семейството  на близки - Е.М.Ю., ЕГН **********, от 22.01.2014г., след като било установено, че е дете в риск, съгласно Закона за закрила на детето. Момичето било изоставено от биологичната си майка, заедно със своите  двама братя и  сестра и се отглеждало от лица, които нямали роднинска връзка с него и финансова възможност за задоволяване на ежедневните му потребности.

                                За биологичен баща на детето се идентифицирал Е.М.Ю., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: с. Белополци, общ. Ивайлоград. Със съдействието на Дирекцията, същият осъществил безплатна консултация с юрист, който го запознал с реда и условията за припознаване на децата.

                                   Предвид гореизложеното, както и видимата силна емоционална привързаност между Е. и Д., с Административна заповед № ЗД-РД01/0004 от 22.01.2014г. детето било настанено в семейството му, съгласно чл. 26 от ЗЗД, със срок до извършване на припознаването.

                                   Със съдебно решение № 4 от 12.02.2014г. била потвърдена предприетата мярка, с определен срок  на настаняването до извършване на припознаването или настъпване на друго, предвидено в закона обстоятелство, водещо до прекратяването му.

                                    Това позволило на Дирекцията да окаже финансова, юридическа и морална подкрепа на лицето, полагащо грижи за детето по реда и условията на нормативната уредба.

                                  На 20.02.2014г. Е.Ю. декларирал с нотариално заверена декларация своето желание да припознае детето, като декларацията изпратил с обратна разписка до Кмета на Община Златоград. Бил проведен телефонен разговор със служител на служба ГРАО към Община Златоград, който информирал, че тъй като майката на детето не е открита на постоянния й адрес и не е запозната по надлежен ред, не може да бъде осъществено припознаване.

                                     На 30.05.2014г. Е.Ю. посетил Отдел „Закрила на детето" - Ивайловград, придружен от майката на децата - В.М.Н.. Същата декларирала желанието и съгласието си той да припознае както Д., така и останалите 3 деца в семейството му и да продължи да се грижи за тях, тъй като отново ще заминава за чужбина. След проведената консултация в Отдела, двамата посетили съответните служби ГРАО, с цел припознаване на децата, което Е. удостоверил с предоставяне на заявленията на 4.6.2014г.

                                      На 20.10.2014г. в Дирекцията постъпило  писмо от Община Златоград, с вх. № ЗД-08/0028, с приложено удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане 55 от 10.10.2014г., по служебен път, в което Е.М.Ю. е вписан като баща на Д..

                                        Предвид гореизложеното, молят съдът  да се произнесете с решение, с което да бъде прекратена мярката за закрила по чл. 4, ал. 1, т. 2 от ЗЗД - "настаняване в семейство на роднини или близки" спрямо детето Д. Е.Ю., ЕГН **********, в семейството на Е.М.Ю., ЕГН **********, постоянен и настоящ адрес: с.Белополци, общ. Ивайловград.

                                         От Удостоверение за раждане, /копие/, издадено въз основа на Акт за раждане №55 от 24.06.2003г., с дата на издаване на Удостоверението – 14.10.2014г., е видно, че майката на детето е В.М.Н., а баща Е.М.Ю..

                                         С Решение   на   Районен   съд – Ивайловград    4   от 12.02.2014г.   детето е настанено   за срок до извършване на припознаването или настъпване на друго, предвидено в закона обстоятелство, водещо до прекратяване на настаняването в семейството на Е.М.Ю..

                                     Докладът – преложение  за прекратяване на настаняването № ЗД-80/0155 от 22.10.2014г. на ОЗД -Ивайловград  мотивира налагащато се прекратяване на настаняването на детето Д. Е.Ю., ЕГН **********, като  въз основа на него е издадена и Административна заповед за прекратяване на настаняването № ЗД-РД01/0026 от 22.10.2014г. на Директора на ДСП - Ивайловград .

                                       В съдебно заседание се явява представител на Дирекция „Социално подпомагане” – Ивайловград, който поддържа молбата за прекратяване на настаняването на Д. Е.Ю., ЕГН **********  на изложените в нея основания. Не се явяват бащата и майката на детето, макарче са редовно призовани.

                                     Съдът като прецени представените по делото доказателства, съобрази разпоредбите на закона, намира, че  са налице условията за прекратяване настаняването на детето Д. Е.Ю..

                                    След припознаването  от биологичния й баща, при който е било  настанено и който е полагал и  продължава да полага грижи за него, отпада  основанието на чл.25 т.2 от ЗЗД за настаняване.

                                      Поради изложеното, съдът намира, че са налице основанията на  чл.29 т.6 вр. с чл.25 т.2 от ЗЗД за прекратяване  настаняването на детето Д.  Е.Ю. в семейството на Е.М.Ю..

                                     Предвид гореизложените мотиви съдът

 

 

Р  Е  Ш  И:

 

 

                    ПРЕКРАТЯВА наложената мярка за закрила - настаняване на детето Д. Е.Ю., ЕГН ********** в семейство на Е.М.Ю., ЕГН **********.

                    Решението подлежи на незабавно изпълнение.

                    Препис от решението да се изпрати служебно на ДСП – Община Ивайловград и на заинтересованите лица Е.М.Ю., ЕГН ********** и В.М.Н., ЕГН **********.

                    Решението подлежи на обжалване пред ОС – Хасково в седемдневен срок от връчването му на страните.    

 

 

 

 

 

                                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: