Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

                                        

 

гр. ИВАЙЛОВГРАД, 01.07.2014 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесет и седми юни две хиляди и четиринадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калоян Петров

 

при секретаря К.Х., като разгледа докладваното от съдията ГР. Д. № 65/2014 г. по описа на съда, за да се произнесе съобрази следното:

Производство е по чл. 30 от Закона за закрила на детето.

Постъпила е молба от Е. Д. С. - Директор на Дирекция “Социално подпомагане” – Ивайловград. В молбата се посочва, че с Решение № 6 от 19.02.2014 г. на РС – Ивайловград по гр. д. № 19/2014 г. е била взета мярка за закрила на детето З.В. Н. с ЕГН: **********, а именно настаняване в семейството на близки - на Е.М.Ю., поради това, че майката В.М.Н. го е изоставила. Е.М.Ю. бил извършил припознаване на детето, поради което основанието за настаняване в семейството му, като мярка за закрила, отпаднало.

Моли съда да постанови решение, с което да прекрати настаняването на детето З. Е.Ю., с предишни имена - З.В. Н., в семейството на Е.М.Ю..

Заинтересованите лица Е.М.Ю. и В.М.Н. не вземат становище.

Съдът като прецени представените по делото доказателства намира искането за основателно.

С Решение № 6 от 19.02.2014 г. на РС – Ивайловград по гр. д. № 19/2014 г. е била взета мярка за закрила на детето З.В. Н. с ЕГН: **********, а именно настаняване в семейството на Е.М.Ю., поради това, че майката В.М.Н. го е изоставила.

От Удостоверение за раждане на З. Е.Ю. от 04.06.2014 г., издадено от Община Кърджали въз основа на акт за раждане  № 0640 от 18.06.2007 г, се установява, че детето е припознато от Е.М.Ю., който е вписан като негов баща. Същото е довело и до промяна в имената на детето от З.В. Н. на З. Е.Ю..

Със Заповед ЗД-РД01/0015 от 09.06.2014 г. на Директора на ДСП Ивайловград на основание чл. 30, ал. 2 във връзка с чл. 29, т. 6 и т. 9 от Закона за закрила на детето, настаняването на детето е временно прекратено до произнасяне на съда.

От молбата на Директора на ДСП - Ивайловград и приложените към нея Доклад-предложение на социален работник при ДСП – Ивайловград, изслушаното становище на Началник отдел “Закрила на детето” при ДСП – Ивайловград, и другите писмени доказателства се установява, че необходимостта от вземане на мярка за закрила на детето възникнала поради това, че майката била изоставила детето при биологичният му баща Е.М.Ю., който обаче формално не бил такъв. Е.М.Ю. със съгласие на майката припознал детето.

При така установената фактическа обстановка, съдът счита искането за прекратяване на настаняването за основателно.

С извършване на припознаването Е.М.Ю. придобива всички права и задължения по отношение на детето, поради което основанието за вземане на мярка за закрила – липсата на родител, който да упражнява родителските права и задължения, е отпаднало.

Ето защо съдът намира, че са налице предпоставките по чл. 29, т. 6, а и т. 9 от ЗЗД за прекратяване на настаняването на З. Е.Ю. – наличие на родител, който да упражнява родителските права и задължения.

Предвид гореизложените мотиви и на основание чл. 30, ал. 1 във връзка с чл. 29, т. 6 и т. 9 от Закона за закрила на детето, съдът

 

        Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА настаняването на З. Е.Ю. /с имена преди припознаването - З.В. Н./ с ЕГН: ********** в семейството на Е.М.Ю. с ЕГН: **********.

Решението подлежи на незабавно изпълнение.

Препис от решението се връчи на ДСП – Ивайловград и на заинтересованите лица Е.М.Ю. и В.М.Н..

Решението подлежи на обжалване пред ХОС в седемдневен срок от връчването му.

 

                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: