Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

                                        

 

гр. ИВАЙЛОВГРАД, 01.07.2014 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, в открито съдебно заседание на единадесети юни две хиляди и четиринадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калоян Петров

 

при секретаря К.Х., като разгледа докладваното от съдията ГР. Д. № 53/2014 г. по описа на съда, за да се произнесе съобрази следното:

Производство е по чл. 30 от Закона за закрила на детето.

Постъпила е молба от Е.Д.С. - Директор на Дирекция “Социално подпомагане” – Община Ивайловград. В молбата се посочва, че с Решение № 1 от 14.02.2013 г. на РС – Ивайловград по гр. д. № 2/2013 г. е била взета мярка за закрила на детето Б. Н.А. с ЕГН: **********, а именно настаняване в семейството на роднини - Н.М.А. и М.Ш.А. баба и дядо по майчина линия, поради това, че майката Н.М.А. не била в състояние да го отглежда, поради раздяла с биологичния баща на детето. През месец април 2014 г. майката на детето заживяла отново с биологичният му баща М.Б.М. в гр. Кърджали, като взела и детето.

Моли съда да постанови решение, с което да прекрати настаняването на детето Б. Н.А. в семейството на роднини - Н.М.А. и М.Ш.А. баба и дядо по майчина линия.

Заинтересованите лица  Н.М.А., М.Ш.А. и Н.М.А. поддържат икането за прекратяване на настаняването, като изразяват становище, че майката и биологичният баща М.Б.М. могат да се грижат адекватно за детето.

Съдът като прецени представените по делото доказателства намира искането за основателно.

От Удостоверение за раждане се установява, че майка на детето е Н.М.А., а бащата е неизвестен.

С Решение № 1 от 14.02.2013 г. на РС – Ивайловград по гр. д. № 2/2013 г. е била взета мярка за закрила на детето Б. Н.А. с ЕГН: **********, а именно настаняване в семейството на роднини - Н.М.А. и М.Ш.А. баба и дядо по майчина линия.

Със Заповед РД01-0014/08.05.2014 г. на Директора на ДСП Ивайловград на основание чл. 30, ал. 2 във връзка с чл. 29, т. 6 от Закона за закрила на детето настаняването на детето е временно прекратено до произнасяне на съда.

От молбата на Директора на ДСП - Ивайловград и приложените към нея Доклад-предложение на социален работник при ДСП – Ивайловград, изслушаното становище на Началник отдел “Закрила на детето” при ДСП – Ивайловград, както и от обясненията на заинтересованите лица - Н.М.А., М.Ш.А. и Н.М.А. се установява, че необходимостта от вземане на мярка за закрила на детето възникнала поради това, че майката и биологичният му баща се разделили и майката заживяла в дома на друг мъж, като детето не било желано от него и роднините му. През месец април 2014 г. майката на детето заживяла отново с биологичният му баща М.Б.М. в гр. Кърджали, като взела и детето. Двамата имали желание и възможности да отглеждат детето си, поради което отпаднала необходимостта от настаняването при родителите на майката. Биологичният баща имал намерение да припознае детето, след като се върне от чужбина, където периодично отивал на работа, за да осигури издръжка на семейството си.

При така установената фактическа обстановка, съдът счита искането за прекратяване на настаняването за основателно.

Майката на детето и соченият за негов биологичен баща, видно от писмения и устен социален доклад,  и обясненията на майката и родителите й, дадени пред съда, желаят да полагат грижи за детето, като са и в състояние до го отглеждат по начин, който да осигури нормалното му физическо и психическо развитие.

Ето защо съдът намира, че са налице предпоставките по чл. 29, т. 6 от ЗЗД за прекратяване на настаняването на Б. Н.А. – желание и възможност на родителите да отглеждат детето.

Предвид гореизложените мотиви и на основание чл. 30, ал. 1 във връзка с чл. 29, т. 6 от Закона за закрила на детето, съдът

 

        Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА настаняването на Б. Н.А. с ЕГН: ********** в семейството на роднини - Н.М.А. с ЕГН: ********** и М.Ш.А. с ЕГН:  ********** баба и дядо по майчина линия.

Решението подлежи на незабавно изпълнение.

Препис от решението се връчи на ДСП – Община Ивайловград и на заинтересованите лица Н.М.А., М.Ш.А. и Н.М.А..

Решението подлежи на обжалване пред ХОС в седемдневен срок от връчването му.

 

                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: