Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

                                        

 

гр. ИВАЙЛОВГРАД, 24.01.2014 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесет и четвърти януари две хиляди и четиринадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калоян Петров

 

при секретаря К.Х., като разгледа докладваното от съдията ГР. Д. № 1/2014 г. по описа на съда, за да се произнесе съобрази следното:

Молителката Ф.Б.А. *** твърди, че е непълнолетна и че има желание за сключване на граждански брак с пълнолетния С.Ш.Ю., с когото заживяла от месец февруари 2013 г., като излага съображения за наличие на важни причини за сключването на брак – непоколебимо желание да създадат семейство, взаимна обич и привързаност.

Моли съда да й разреши сключването на граждански брак със С.Ш.Ю..

Молба с правно основание чл. 6, ал. 2 от Семейния кодекс /СК/.

Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, прие за установено следното:

Молителката е родена на *** г., непълнолетна е, навършила шестнадесет годишна възраст на 17.02.2013 г. /Удостоверение за раждане издадено на 07.01.2004 г. от Община Крумовград/. От месец март 2013 г. същата доброволно заживяла на семейни начала с пълнолетния С.Ш.Ю. ***, като двамата изпитват силна привързаност един към друг. От съжителството на двамата на 10.11.2013 г. се родило детето им С. С.Ш.. Родителите на молителката изцяло подкрепят решението й да създаде семейство със С.Ш.Ю.. Родителите на последния, в дома на които младите живеят, също ги подкрепят /горното се установи от Социални доклади на ДСП – Крумовград и ДСП – Ивайловград/.

Съгласно чл. 6, ал. 1 СК, брак може да сключи лице, навършило осемнадесет години. Изключение от това правило е уредено в чл. 6 ал. 2 на СК, според текста, на който ако важни причини налагат това, брак може да сключи и лице, навършило шестнадесет години, с разрешение на районния съдия по постоянния адрес на лицето.

В конкретния случай от доказателствата по делото се установиха предпоставките за сключване на граждански брак на непълнолетно лице.  Молителката е навършила шестнадесет години и са налице важни причини налагащи сключването на брак, а именно непоколебимото и доброволно решение на молителката да живее на семейни начала с пълнолетния С.Ш.Ю. и най–важното - раждането на дете от връзката им. Сключването на граждански брак ще укрепи връзката между двамата и ще породи предвидените от закона права за непълнолетната, което е изцяло в нейна полза и полза на детето й.

Ето защо съдът счита молбата за основателна, като следва да се разреши на молителката да сключи граждански брак.

Предвид гореизложените мотиви, съдът

 

        Р  Е  Ш  И:

 

РАЗРЕШАВА на непълнолетната Ф.Б.А. с ЕГН: **********, с постоянен адрес в с. Белополци, общ. Ивайловград, да сключи граждански брак със С.Ш.Ю. с ЕГН: ********** ***.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: