Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

 

гр. ИВАЙЛОВГРАД, 19.03.2014г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесет и шести февруари, две хиляди и четиринадесета година, в състав;

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: Таня Киркова

 

при секретаря Кр. Х., като разгледа докладваното от съдията ГР. Д. №125/2013 г. по описа на съда, за да се произнесе съобрази следното:

 

Производството е  по реда на чл.30 от Закона за закрила на детето.

                                            Постъпила е молба от Директора на Дирекция "Социално подпомагане"–Ивайловград, в която обяснява, че в Отдел "Закрила на детето" към Дирекцията на 18.02.2013 г. е  постъпило съобщение от Районен съд-Ивайловград, с което били уведомени за прието Съдебно решение № 1 от 14.02.2013 г., за настанавяне на детето Б. Н.А., ЕГН ********** в семейството на роднини - Н. М.А., ЕГН ********** и М.Ш.А., ЕГН ********** - баба и дядо по майчина линия на детето. След което Отделът проследил случая на детето, като предприл мерки за закрила в семейна среда, съгласно чл. 23 от Закона за закрила на детето. На 19.02.2013г. било извършено социално проучване, с цел оценяване годността на роднините да полагат необходимите грижи по отглеждането и възпитанието на детето. Установено било, че: Биологични родители на Б. са Н.М.А., ЕГН ********** и М. Б. М.. Същите  съжителствали от 2009г. на семейни начала, без сключен граждански брак, в гр. Кърджали. От съвместното им съжителство се ражда Б., който не бил припознат от бащата. По-късно взаимоотношенията им се влошили и Н. напуска съжителя си и заедно с детето се връща да живее при нейните родители в с. Белополци, общ.Ивайловград. През лятото на 2012г, Н. се запознава с М. ***, с когото заживява на семейни начала в дома на неговите родители, в същото село.  Той отказва да отглежда детето й в къщата на неговите родители, които също не желаят то да живее в дома им. Поради тази причина Н. подава искане до Районен съд-Ивайловград, твърдейки, че е в безизходица и трайна невъзможност да отглежда детето си. С цел предотвратяване неговото настаняване в специализирана институция, Н. предлага на биологичните й родители да полагат грижи за него, като декларира, че връзката родител - дете няма да бъде прекъсвана. На 16.12.2013 г. Н.М.А., в присъствието на г-жа Ш. И. - кмет на с.Белополци, общ. Ивайловград,  декларирала писмено, че от края на месец ноември 2013 г. е поела грижите за своето дете.

                                     Във връзка с гореизложеното и предвид отпадане основанието по чл. 25, ал. 1, т. 3 от Закона за закрила на детето,  молят съдът да  прекрати наложената мярка за закрила - настаняване на детето Б. Н.А., ЕГН ********** в семейство на роднини - Н. М.А., ЕГН ********** и М.Ш.А., ЕГН ********** - баба и дядо по майчина линия.

                                   От Удостоверение за раждане оригинал, серия КЖАР №091537 от 21.12.2009г., изд. от общ. Кърджали се установява, че молителката е майка на детето  Б. Н.А., с ЕГН **********. Бащата е  неизвестен.  

                                        От Доклад-предложение от Отдел „Закрила на детето„ при Д „СП” - Ивайловград до нейния директор става ясно, че неговите баба и дядо, при които е настанено детето Б. Н.А., се отнасят много отговорно към неговото отглеждане – осигурили са му добра жилищна и  семейна среда, следят за неговото здраве, посещава детско заведение. Биологичната му майка Н.А. често се завръщала и пребивавала в жилището на родителите си след  спорове със съжителстващия М. Ю. М., като  на 16.12.2013г. в присъствието на г-жа Ш. И. - кмет на с.Белополци, общ. Ивайловград е   декларирала писмено, че от края на месец ноември 2013 г. е поела грижите за своето дете, подпомагана от своите родители. След което се прави предложение предвид  отпадането на основанието на чл.25 ал.1 т.3 ЗЗД да се издаде адм. Заповед за прекратяване  на мярката – настаняване на детето Б. Н.А. в семейство на роднини -   Н. М.А., ЕГН ********** и М.Ш.А., ЕГН ********** - баба и дядо на детето Б., по майчина линия.

                                       Със Заповед  № ЗД – РД01/0007 от 17.12.2013г.  директорът на Дирекция "Социално подпомагане"–Ивайловград с мотива, че на 16.12.2013г. Н.М.А., в присъствието на г-жа Ш. И. - кмет на с.Белополци, общ. Ивайловград е   декларирала писмено, че от края на месец ноември 2013 г. е поела грижите за своето дете, подпомагана от своите родители, е прекратила настаняването на  детето Б. Н.А. с настоящ и постоянен адрес *** в семейство на роднини - Н. М.А., ЕГН ********** и М.Ш.А., ЕГН ********** - баба и дядо на детето Б. по майчина линия .

                                                      В съдебно заседание се явява майката на детето Б. Н.А. - Н.М.А.. Тя заявява, че иска детето да остане за отглеждане при майка й и баща й. Обяснява, че е  заявила, че  е поела грижите за детето си пред кмета на с. Белополци през месец ноември 2013г., т.к. към този момент  е живяла в дома на  своите родители,   където се отглежда и детето й – Б., но към момента отново, от един месец съжителства с М. Ю. М. в дома на неговите родители. Детето не е желано  от обитаващите това жилище, поради което тя иска  детето да продължи да живее при родителите й, където се чувствало много  добре. Заявява, че тя ходи често да го вижда.  

                                                 Н. М.А., баба на детето по майчина линия, категорично заявява, че искат детето да остане при тях, т.к. в другата къща не е желано. Майка му идвала всеки ден  да го вижда,  носила му различни неща. То знаело, че тя е неговата майка. При тях  се чувствало спокойно, а в дома на  съжителстващия с дъщеря им, не го искали.

                                                 От обясненията на представителя на Дирекция „Социално подпомагане” – Ивайловград става ясно, че Н. М.А., ЕГН ********** и М.Ш.А., ЕГН ********** - баба и дядо на детето Б. по майчина линия се грижат много  добре за детето, то не е лишено от нищо, живее при много добри материални условия. Майката  Н. посещавала дома на родителите си всеки ден, за   да вижда детето, пребивалала с него в болницата.

                                         Съдът като прецени представените по делото доказателства, изслуша майката на детето и неговата баба, в дома на която е настанено детето, намира, че към момента не са налице условията за прекратяване настаняването на детето Б. Н.А., доколкото съдебното следствие установи промяна в обстоятелствата от внасяне на искането от Дирекция “СП” – Ивайловград в съда до момента на  съдебното заседание.

                                 От доклада-предложение на Д "СП" - Ивайловград и от обясненията на представителя на дирекцията, става ясно, че  семейството на родителите на майката на детето  обитава добре поддържана и обзаведено къща в с.Белополци. Условията, при които живее детето са добри, не му липсва нищо, посещава детско заведение. Баба му и дядо му се  грижат за детето Б. Н.А. като за свой внук.  В дома на  съжителстащия с майката, детето не е желано.

                                 Единственият известен родител на детето - неговата майка,  декларира, че не е в състояние да се грижи за него  в дома на съжителстващия  с нея М. Ю. М., че желае детето да остане да се отглежда от нейните родители в техния дом. Бабата на детето - Н. А. отправи молба към съда да не прекратява настаняването  на детето – Б., т.к. то се чувства много добре  в техния дом, а и те са много привързани към него.  Установи се, че   лицата, с които живее Н. не желаят детето да бъде отглеждано в  дома им, което е сериозно основание то да остане в дома на неговите баба и дяло, доколкото на детето следва да се осигури максимално спокойна и  благоприятна среда за отглеждане и възпитание.  Ето защо съдът намира, че детето Б. Н.А. следва да остане да бъде отглеждано от Н. М.А. и М.Ш.А. – родители на майката на детето. Както бе установено те притежават необходимите  морални качества да го отглеждат, притежават и материалните ресурси за това - дом и парични средства. 

                                 Поради изложеното съдът намира, че не са налице основанията, посочени в чл.29 от ЗЗД за прекратяване  настаняването на детето Б. Н.А. в семейството на родителите на  майката на детето - М.Ш.А.  и Н. М.А., поради което молбата на  Директора на Дирекция "Социално подпомагане" –Ивайловград  следва да се остави без уважение.

                  Предвид гореизложените мотиви съдът

 

      

               Р  Е  Ш  И:

 

                         ОСТАВЯ  БЕЗ  УВАЖЕНИЕ молбата на  Директора на Дирекция "Социално подпомагане" – Ивайловград да  се прекрати наложената мярка за закрила - настаняване на детето Б. Н.А., ЕГН ********** в семейство на роднини -  Н. М.А., ЕГН ********** и М.Ш.А., ЕГН ********** - баба и дядо на детето по майчина линия.

                   Решението подлежи на незабавно изпълнение.

                   Препис от решението да се изпрати служебно на ДСП – Община Ивайловград и на заинтересованите лица Н.М.А., с ЕГН ********** – майка на детето, Н. М.А., с ЕГН **********  и М.Ш.А., с ЕГН ********** – родители на майката и баба и дядо на детето .

                  Решението подлежи на обжалване пред ОС – Хасково в седемдневен срок от връчването му на страните.    

 

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: