Р  Е  Ш   Е   Н   И Е

 

                                                   Гр.Ивайловград,28.02.2014г.

 

            В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на дванадесети февруари, две хиляди и четиринадесета година в състав:

 

Председател: Т.Киркова

 

 

при секретаря М.Й., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 98 по описа на съда за 2013г., за да се произнесе  взе пред вид следното:

 

           

                       Производството по  делото е образувано по искова молба на „З. Л. И." АД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление и кореспонденция:   гр.София, бул."Ч. в.", № **Д, представлявано от  М. М.-Г. - Изпълнителен директор и ЛЛ.  Г. Г. - Изпълнителен директор, против Б.Б.О.,   ЕГН ********** ***.

                                   Претенцията е на основание чл.415 вр. чл.422 от ГПК и  цена на иска: 1571.08 лева. В исковата молба обясняват, че на  22.09.2008г. в 23.00 часа в Ивайловград на  ул."Георги Димитров" Б.Б.О., като водач на л.а. „Рено 19”, с рег.№ X **** ВК, собственост на Сунай Мюмюн Османоглу без свидетелство за правоуправление на МПС при неспазване на правилата за движение се удря в л.а. „Опел Астра”, с рег.№ X ****** АР, собственост на А. Д. Д., който  бил паркиран. На последния е изплатено обезщетение в размер на 1571.88лв. на основание сключен договор за задължителна застраховка „Гражданска застраховка”.  Претендират и ликвидационни разноски в размер на 6.20лв. По силата на чл.213 ал.1 от КЗ, след изплащането на застрахователното обезщетение по имуществена застраховка „ГО” встъпвали в  правата на застрахования против причинителя на щетата до размера на изплатеното обезщетение по имуществената застраховка. Заявявят, че искът се предявява след представено в съда възражение против издадената ЗИ по ЧГД №72/2013г. от длъжника.

                                  На основание чл.274 ал.2 от КЗ молят съдът да постанови решение, с което да приеме за установено вземането на ЗК „Лев ИНС” АД срещу Б.Б.О., произтичащо от Застраховка „ГО” на МПС „Рено 19” с рег.№Х **** ВК, застрахователна полица № 08-7022830 и заплатено застрахователно обезщетение в размер на 1571.08лв., ведно със законната лихва, считано от датата на завеждане на заявлението за заповедно производство  по чл.410 ГПК до окончателното плащане и направените  деловодни разноски, включително юристконсултско възнаграждение.   От ответната страна не е постъпил отговор.

                      В съдебно заседание ответникът се явява лично и  признава иска.

                      По делото са приети приложените  към исковата молба  писмени доказателства.

                      Съдът намира,  че не са налице материално-правните   пречки, посочени в чл.237 ал.3 от ГПК.

                    С оглед разпоредбите на чл.237  ал.1 от ГПК, съдът е прекратил съдебното дирене и следва да се произнесе на основание направеното от ответника признание на иска, като  приеме за установено вземането на ЗК „Л. И.” АД срещу Б.Б.О., произтичащо от Застраховка „Гражданска Отговорност” на МПС „Рено 19” с рег.№Х **** ВК, застрахователна полица № 08-7022830 и заплатено застрахователно обезщетение в размер на 1571.08лв., ведно със законната лихва, считано от датата на завеждане на заявлението за заповедно производство  по чл.410 ГПК – 24.07.2013г., до окончателното плащане и направените  деловодни разноски в размер на 265.42лева, включващи държавна такса и  юристконсултско възнаграждение.

                    Искането на ищцовата страна  за присъждане на направените по настоящото дело разноски, съдът намира за основателно, доколкото искът следва да се уважи изцяло с оглед неговото признание от ответника.

                   Налице е хипотезата на чл.78 ал.1 от ГПК, поради което следва ответникът да бъде осъден да заплати на ищеца, направените от него разноски по делото в размер на 265.42лева, включваща 31.42 - държавна такса и 234.00лв. -  юристконсултско възнаграждение.

                   Мотивиран от изложеното съдът

 

 

Р   Е    Ш    И:

 

 

                                     ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО ,  че ЗК „Л. И.” АД има вземане срещу Б.Б.О., ЕГН **********, произтичащо от Застраховка „Гражданска Отговорност” на МПС „Рено 19”, с рег.№Х **** ВК, застрахователна полица № 08-7022830 и заплатено застрахователно обезщетение в размер на 1571.08лв. – главница и 265.42лв.  – разноски по делото, за което вземане е подадено заявление за издаване заповед за изпълнение по чл.410 ГПК и  е издадена заповед за изпълнение, ведно с лихвата от подаване на заявлението – 24.07.2013г. до окончателното изплащане на задължението.

                                        ОСЪЖДА Б.Б.О., ЕГН ********** да заплати на ЗК „Л. И.” АД сумата на  направните по делото разноски в размер на 265 .42лева.

                                Решението подлежи на обжалване пред ХОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.    

 

 

                                                                         Районен съдия: